Top 8 ekstrēmas delikateses, ko iecienījuši gardēži

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Mūsu platuma grādos par delikatesēm uzskata galvenokārt melnos ikrus, austeres vai izsmalcinātus sierus, taču citviet pasaulē gardēži iecienījuši daudzus un dažādus ēdienus, kas, iespējams, tev šķitīs pārāk eksotiski un pat liks nepatikā nodrebināties.

Pārstāvji no televīzijas izklaides kanāla «FOX Life», kas jau drīzumā rādīs slavenā britu pavāra Džeimija Olivera gastronomiskās ēverģēlības šovā «Pavārmākslas cīņas klubs» («Jamie & Jimmy's Food Fight Club»), izveidojuši astoņu ekstrēmu delikatešu topu. Novērtē!

1. Eskamoles

Iecienīta delikatese Meksikā ir eskamoles jeb melno skudru oliņas, kuras vietējie dēvē par «insektu kaviāru». Jau gadsimtiem ilgi šīs oliņas meksikāņi lasa skudru apakšzemes ligzdās, kas paslēptas pie agaves auga saknēm. Skudru oliņas novāra, izmanto kā sastāvdaļu biezeņzupās vai apviļā tomātu mērcē un pasniedz gvakamolēs un tortiljās. Tie, kuriem garšo eskamoles, stāsta, ka tās esot krēmīgas kā biezpiens, ar sviesta un riekstu piegaršu.

2. Baluts

Baluts jeb vārīts pīles embrijs eiropietim var šķist visai atbaidošs vai pat pretīgs ēdiens. Taču Filipīnās un citviet Āzijā to uzskata par vilinošu gardumu, ko ēd ar čili, ķiploku un etiķi.

3. «Klinšu kalnu austeres»

Lai gan nosaukums dažam gardēdim var šķist kārdinošs, šai delikatesei patiesībā nav nekāda sakara ar austerēm - tie ir visparastākie buļļu pauti. Visbiežāk tos pasniedz ceptus vai grilētus, taču daudzviet tos piedāvā arī šokolādes glazūrā vai ievīstītus kā suši.

4. Cepti tarantuli

Šis varētu būt īsts pārbaudījums arahnofobiem (cilvēkiem, kas baidās no zirnekļiem) - vesels šķīvis ar ceptiem zirnekļiem. Taču Kambodžas iedzīvotājiem ļoti garšo kraukšķīgi cepti tarantuli - tos pasniedz uz liela šķīvja kā uzkodu. Gardēdis var pasūtīt «tarantulu maisā» - tas ir zirneklis ar visu sirdi un oliņām.

5. Čūsku vīns

To izmanto ķīniešu medicīnā reimatisma un citu kaišu ārstēšanai. Dzērienam, kas sastāv no fermentēta rīsu vīna un indīgas čūskas, piemīt specifiska smarža un garša, kas ne tuvu nelīdzinās mums ierastajiem vīniem. Ražotāji gan apgalvo, ka vīna sastāvā esošais alkohols izšķīdina čūskas indi, padarot to drošu dzeršanai. Bet vai ir vērts riskēt?

6. Tunča acis

Šefpavāri Japānas restorānos piedāvā ceptas milzu tunču acis. Šim ēdienam ir želejveida konsistence, un to pasniedz kopā ar lielu daudzumu ķiploku un sojas mērci. Gardēži atzīst, ka tunča acs garšojot līdzīgi kalmāram. Šo delikatesi var iegādāties arī Japānas veikalos, bet tunča aci kopā ar zivs taukiem un acs muskuļiem japāņi ceļ galdā kā gardumu. Mājas apstākļos tunča acis vāra, pievienojot sev tīkamas garšvielas.

Foto: Reuters/ScanPix

7. Grauzdēta jūrascūciņa

Eiropā jūrascūciņa ierasti ir mīļš mājdzīvnieks, turpretī Dienvidamerikā to apēd ar gardu muti. Grauzdēta jūrascūciņa ir tradicionāla maltīte Peru. Jūrascūciņu šajā valstī uzskata par diētisku ēdienu, jo tajā ir daudz olbaltumvielu un ļoti maz tauku. Jūrascūciņas garšu salīdzina ar vistas, truša vai žurkas gaļu.

8. Bekonā iecepti jēra sēklinieki

Tomēr arī Eiropā ir cilvēki, kas aizraujas ar gastronomiskām ēverģēlībām. Viens no viņiem ir pavārs Džeimijs, kurš kopā ar savu kolēģi Džimiju izgatavo, piemēram, bekonā ieceptus jēra sēkliniekus un pīrāgu ar buļļa dzimumlocekļa pildījumu vai citus ekstrēmus gardumus un aicina slavenus ļaudis tos nogaršot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu