Kažokādas vairs nav modē - ūdeļu kažokādu ražošana krasi samazinās visā pasaulē!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Vispasaules ūdeļādu ražošana šogad ir krasi samazinājusies, par 25%. Saskaņā ar «Kopenhagen Fur», vienu no pasaules lielākajiem kažokādu izsoles uzņēmumiem, ūdeļu skaits samazinājies no apmēram 72 miljoniem 2015.gadā uz 52 miljoniem 2016.gadā.

Vislielākais kritums vērojams Ķīnā - no 18 miljoniem ūdeļu 2015.gadā uz 8 miljoniem šogad. Kopš aizsākās tā sauktais «Ķīnas kažokādu burbulis», kura kulminācijā 2013.gadā Ķīnā saražoto ūdeļādu skaits sasniedza 40 miljonu ūdeļu gadā, kažokādu industrija sāk zaudēt savu pamatu pasaules tirgū.

Ūdeļu kažokādu industrija ir smagi cietusi arī Rietumeiropā, kur ražošanas skaitļi ir kritušies no 7 miljoniem pagājušajā gadā uz apmēram 5,2 miljoniem šogad. Saskaņā ar «Kopenhagen Fur», lielākais kritums vērojams Nīderlandē. Austrumeiropā ūdeļādu ražošana samazinājusies no 16 miljoniem 2015.gadā uz 14 miljoniem šogad.

Ētiskie un dzīvnieku labturības apsvērumi daudzās Eiropas valstīs kļuvuši par pamatu debatēm par zvēraudzēšanas aizliegumu. Daudzās valstīs ir jau pieņemti aizliegumi audzēt dzīvniekus kažokādu ieguvei. Debates par kažokādu ražošanas aizliegumu pašlaik ir īpaši aktuālas Beļģijā, Vācijā un Čehijā. Nīderlandes tiesa februārī izlēma paturēt spēkā zvēraudzēšanas aizliegumu Nīderlandē, pamatojot lēmumu ar to, ka sabiedrības intereses ir svarīgākas par ūdeļu audzētāju ekonomiskajām interesēm. Nīderlande ir ceturtā lielākā ūdeļu kažokādu ražotāja pasaulē, ik gadu ražošanā izmantojot aptuveni 6 miljonus ūdeļu. 2012.gadā Nīderlandē tika pieņemts ūdeļu audzēšanas aizliegums ētisku apsvērumu dēļ.

Arī Latvijā jautājums par kažokzvēru audzēšanas aizliegumu ir guvis plašu sabiedrības uzmanību. Dzīvnieku audzēšana kažokādu ieguvei ir nepieņemama 65% Latvijas iedzīvotāju saskaņā ar sabiedriskās domas pētījumu kompānijas SolidData veiktās aptaujas rezultātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu