TOP 10 idejas sēņu ēdieniem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sēņu laiks vēl rit pilnā sparā, ko gardu pagatavot no šīm gardajām meža veltēm? Lūk, pāris idejas iedvesmai!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Baravikas želejā

Sastāvdaļas (0,5 l burciņai)

  • Baravikas
  • Sīpoli
  • 10 melnie pipari
  • 4 ēd. k. etiķa
  • 1 tējk. cukura
  • 2 tējk. želatīna

Pagatavošana - 30 min.

1) Sēnes novāra 15 min., sagriež gabaliņos. Sīpolus smalki sagriež.

2) Kārto burkās. Kārtu sēnes, kārtu sīpolus. Pašās beigās (augšā) sīpoli. Burkas nepieblīvēt.

3) Tad burku augšpusē pievieno norādītās garšvielas, uzliek vāciņus un karsē 15 minūtes.

Lai labi garšo!

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Ātri marinētas gailenes

Sastāvdaļas

  • 500 g nelielu gailenīšu
  • Sīpols
  • 120 ml baltā balzametiķia
  • 120 ml sausa baltvīna
  • 220 ml ūdens
  • 4 tējk. sāls
  • 2 ēd. k. medus
  • 1 ēd. k. sinepju sēklu
  • 1 tējk. melno graudu piparu
  • 1 lauru lapa
  • Zariņš svaiga timiāna

Pagatavošana - 35 min.

1) Noskalo un nožāvē gailenes. Sagriež sīpolu.

2) Saliek stikla burciņās.

3) Katlā sajauc marinādes sastāvdaļas, lēnām uzvāra.

4) Verdošo marinādi ar visiem biezumiem uzlej gailenēm.

5) Atdzesē un ieliek ledusskapī uz diennakti.

6) Pirms pasniegšanas gailenes izķeksē no marinādes, aplej ar labu olīveļļu un pārkaisa ar maltiem pipariem.

Sēņu tekstūra būs zīdaina un gaļīga.

Lai labi garšo!

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Gailenes želejā

Sastāvdaļas

  • Vārītas mazas gailenītes
  • Stienīšos sagriezti gurķi
  • Mazi tomāti ripiņās
  • Mazi sīpoli ripiņās
  • Sāls
  • Cukurs
  • Pipari
  • Etiķa esence
  • Želatīns

Pagatavošana - 50 min.

Puslitra burciņā ieber nedaudz piparu, arī smaržīgos, un lauru lapu.

Kārtām liek:

ripiņās sagrieztu mazu tomātu,

ripiņās sagrieztu mazu sīpolu,

vārītas mazas gailenītes,

stienīšos sagrieztu gurķi.

Pa vidu ieber tējkaroti sāls un trīs tējkarotes cukura.

Piepildītai burkai uzlej tējkaroti esences (8 tējkarotes etiķa) un 2 līdz 3 tējkarotes želatīna.

Uzlej karstu ūdeni un pasterizē.

Ātri, skaisti un garšīgi!

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Baraviku zupa ar sieru

Sastāvdaļas

  • 300 g saldētu baraviku (sagrieztas)
  • 4-5 kartupeļi
  • 2 burkāni
  • 1 paciņa kausētā siera ar sēnēm
  • Sāls
  • Dilles

Pagatavošana - 30 min.

1) Baravikas (neatkausētas) liek katlā, uzlej 2-2,5 l ūdens un liek uz uguns. Kad sāk vārīties, noņem putas, ja tādas veidojas, un nogriež mazāku uguni.

2) Kartupeļus un burkānus nomizo, sagriež kubiciņos, liek katlā pie baravikām.

3) 15 min. pirms vārīšanās beigām pievieno paciņu kausētā siera ar sēnēm. Ja ir vēlēšanās, var pievienot baraviku buljona kubiņu.

4) Pasniedz pārkaisītu ar dillēm, sāli pievieno pēc garšas.

Labu apetīti!

www.receptes.lv

 
Foto: LETA

Baraviku salāti

Sastāvdaļas

  • 500 g ceptas teļa gaļas
  • 7 marinētas baravikas
  • 4 āboli
  • majonēze

Pagatavošana - 20 min.

Sagriež teļa gaļu, baravikas, ābolus kubiņos. Pievieno klāt majonēzi un to visu kārtīgi samaisa. Grezno ar ābolu šķēlītēm un mazām baraviciņām.

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Grūbu risoto ar baravikām

Sastāvdaļas

  • 2 gl (400 ml vai 250 g) grūbu
  • 2 l dārzeņu buljona
  • 200 g baraviku
  • 1 vidēji liels šalotes sīpols
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 200 ml baltvīna
  • 100 ml saldā krējuma
  • 60 g parmezāna
  • eļļa vai sviests (vai abi)
  • Buntīte pētersīļu

Pagatavošana - 60 min.

Sagriež smalki sīpolu un ķiploku, cep risoto katlā nelielā eļļas vai sviesta daudzumā, kamēr paliek zeltaini. Pievieno smalki sagrieztas baravikas, apcep. Kad baravikas apcepušās, katlā ber noskalotas un notecinātas grūbas, maisot nedaudz apcep. Pielej vīnu, samaisa un uz nelielas uguns ļauj vīnam sasūkties grūbās un iztvaikot. Kad vīns iztvaikojis, pielej dažus kausiņus buljona, samaisa, ļauj buljonam sasūkties, pielej vēlreiz buljonu, vārdu sakot, turpmākās aptuveni 40 minūtes buljonu nelielām porcijām turpina pievienot, kamēr visi 2 l ir sasūkušies risoto. Visbeidzot pielej saldo krējumu un rīvētu parmezānu, samaisa, ļauj kārtīgi uzvārīties. Risoto iemaisa smalki sakapātas pētersīļa lapiņas. Gatavs!

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Kartupeļu sacepums ar baravikām

Sastāvdaļas

  • Kartupeļi
  • Sēnes (baravikas, šampinjoni u.tml.)
  • Sīpoli
  • Margarīns
  • Krējums
  • Sāls

Pagatavošana - 60 min.

Tā kā ir sēņu laiks, tad var lēti pagatavot kārtīgu ēdienu visai ģimenei. Sastāvdaļām neliku noteiktu skaitu gb vai gramos, jo tas ir pēc katra paša ieskatiem.

1. Sagriežam sēnes, sīpolus, apcepam margarīnā, sāli pēc garšas pievienojam.

2. Kamēr sēnes cepas, notīrām kartupeļus, sarīvējam - var uz pašu smalkāko, var uz smalko skaidiņu režīmu. Pievienojam sāli, samaisām.

3. Paņemam kantaino cepamveidni - var stikla. Ieziežam ar piciņu margarīna, lai nepiedeg, un tad kārtojam - kartupeļu kārtu, sēnes apceptās ar sīpoliem pa vidu un augšā atlikušo kartupeļu kārtu - kartupeļi jāsadala 2 daļās tā, lai sanāk apakšai un augšai vienādi. Liekam cepeškrāsnī uz 180 grādiem un cepam, kamēr gatavs - savas 40 min vismaz. Var lielākos grādos, bet tad jāvaktē, lai kartupeļu virsa neapdeg.

4. Kad gatavs, pieliekam krējumu un baudām patīkamo garšu.

Var likt šķipsniņu piparu sēnēm klāt, kad cepam; var pievienot cauraugušu žāvētu gaļiņu nedaudz pie sēnēm pirms cepšanas. Var tāpat pievienot papriku.

Var uzsist olu pa virsu kartupeļiem, kad jau tuvojas beigām, - variāciju ir daudz un dikti.

Labu apetīti!!!

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Sēņu buljons

Sastāvdaļas

  • 500 g ūdens
  • 10 g kaltētu baraviku

Pagatavošana - 4 min.

1) Kaltētas baravikas noskalo, applaucē, pārlejot ar ūdeni, un ļauj 3-4 stundas uzbriest.

2) Pēc tam baravikas vāra uzlējuma ūdenī 40-50 min.

3) Buljonu izkāš un izlieto zupu gatavošanai.

4) Baravikas sasmalcina un pievieno gatavai zupai.

Lai labi garšo!

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Sēņu karbonādes

Sastāvdaļas

  • Paliela izmēra baravikas un apšu bekas
  • Milti
  • Ola
  • Sāls
  • Pipari
  • Eļļa

Pagatavošana - 30 min.

1) Pašu lasītas sēnes nomazgā un notīra.

2) Baravikām un apšu bekām atdala cepurītes no kātiņiem un sagriež karbonādītēs.

3) Cepurītes griež horizontāli, veidojot apaļas karbonādes, kātiņus savukārt sagriež šķēlītēs.

4) Kārto uz šķīvja, uzber sāli un pipariņus.

5) Apviļā karbonādes miltos un olā un liek cept sakarsētā pannā, kamēr tās ir brūnas.

* Garšīgas gan karstas ar krējumiņu vai kā piedeva, gan arī aukstas uz sviestmaizēm.

Lai izdodas un labi garšo!

www.receptes.lv

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Īpašais sēņu ragū

Sastāvdaļas

  • 1 kg sēņu
  • 3 sīpoli
  • 3 tomāti
  • 3 ēd. k. eļļas
  • 1 ēd. k. miltu
  • Pipari
  • Sāls
  • Pētersīļi

Pagatavošana - 45 min.

1) Sēnes attīrīt un sagriezt.

2) Sīpolus smalki sakapāt un apcept sviestā, pievienot sēnēm.

3) Turēt visu uz uguns, kamēr no sēnēm sāks izdalīties tvaiki.

4) Tomātus attīrīt no miziņas un sēkliņām, sagriezt un pievienot klāt sēnēm.

5) Pievienojiet miltus, sāli un nedaudz zaļumu.

6) Vārīt uz nelielas uguns līdz pilnai gatavībai.

Lai labi garšo!

www.receptes.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu