Viss par skaistuma injekcijām - kā neapjukt plašajā piedāvājumā...

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir gluži dabiski, ka neatkarīgi no mūsu vecuma gribam izskatīties un justies labi. Šajā gadījumā ir alternatīva – bez ķirurģiskas iejaukšanās ir iespējams ādu padarīt tvirtāku un elastīgāku, izskatoties arvien labāk un labāk. Un tā ir viena no jaunāko tehnoloģiju metodēm – kosmētiskās injekcijas, tautā sauktas par skaistuma injekcijām.

Veselības centra 4 (VC4) Juglas klīnikas dermatoloģe dr. med Inese Kolontaja-Zaube atzīst, ka ar injekciju palīdzību mēs nespējam apturēt novecošanas procesu, bet spējam ievērojami uzlabot gan ādas vizuālos parametrus, gan ar tiem saistīto dzīves kvalitāti. Turklāt tās iespējams veikt bez sezonas ierobežojumiem. «Jo agrāk sākam koriģēt ar vecumu saistītās pārmaiņas, jo mazāk invazīvas procedūras ir nepieciešamas. To, kāda injekcija vai to kombinācija būs vispiemērotākā, jāļauj izvērtēt speciālistam,» norāda dr. med I. Kolontaja-Zaube.

Pēc injekcijām rehabilitācijas periods vidēji ir 2-3 dienas.

Botulīna toksīna injekcijas

VC4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe. T. Sidorčika atzīst, ka pastiprināta mīmikas muskuļu aktivitāte noved pie pirmajām novecošanās pazīmēm. Līdz ar to botulīna toksīna injekcijas sejas mīmikas muskuļos ir pierādīts un efektīvs veids, kas pieder pie pretnovecošanās pasākumiem. Botulīna toksīns neizraisa muskuļu paralīzi (pilnīgu muskuļu nekustību), bet gan samazina muskulatūras kustību intensitāti. Galvenokārt šis injekcijas veic pierē, lai novērstu stateniskās – dusmu rievas un horizontālo – izbrīna rievu veidošanos. Ļoti labs efekts tiek sasniegts tā saucamo «vārnu kājiņu» profilaksē.

«Ja grumbas ādā bijušas visu mūžu, injicējot botulīna toksīnu, muskuļi atslābst un piere izlīdzinās, bet grumba saglabājas, jo audi tajā vietā ir kļuvuši plānāki un nespēj tūdaļ atgūt elastību. Tāpēc ļoti bieži ir nepieciešamas kombinētās injekcijas. Piemēram, dusmu rieva, pieres horizontālās rievas, krunciņas ap acīm «iesēžas» ādā aktīvas mīmikas muskulatūras darbības rezultātā. Tas ir līdzīgi kā ar audumu, kas nepārtraukti tiek burzīts. Jaunu ādu «saburzīt» būs grūtāk, taču, gadiem ejot, ādā mazinās vielas, kas nodrošina elastību, un, darbinot aktīvi muskuli (piemēram, saraucot dusmu rievu), ādā jau parādās paliekošas krunciņas. Šajā gadījumā pareizāk veikt kombinētu metodi – vispirms injicē botulīnu, kas aptur muskuļa darbību un novērš grumbu savilkšanos, un tad krunciņu aizpilda ar pildvielu jeb filleriem. Piere kļūst gludāka, un bieži vien nākamajā reizē pietiek tikai ar botulīna injekciju, jo grumba vairs neveidojas,» stāsta dr.med. I. Kolontaja-Zaube.

Botulīna toksīna injekcijas lieto arī svīšanas mazināšanai padusēs,

taču, individuāli konsultējoties ar ārstu, iespējamas arī injekcijas roku un pēdu biezajā ādā. Botulīna toksīns nebloķē sviedru dziedzerus, kā to dara antipersperanti un dezodoranti, kā rezultātā veidojas labvēlīga vide dažādu infekciju attīstībai, bet gan samazina svīšanas intensitāti, piemēram, padusēs, netraucējot šo struktūru normālu darbību. Citiem vārdiem, cilvēks svīst, bet ne tik intensīvi, lai tas traucētu ikdienas aktivitātēm,» stāsta dr. T. Sidorčika.

Procedūras ilgums ir 20 minūtes, kuru laikā padušu ādā tiek injicēts neliels daudzums botulīna toksīna. Efekts parādās tuvāko dienu laikā un klasiski darbojas 8 mēnešus, lēnām atjaunojoties svīšanas intensitātei. Šādas procedūras var atkārtot 1 reizi gadā.

Jāņem vērā, ka paaugstināta temperatūra un alkohols noārda botulīnu,

tādēļ vismaz 5 dienas nebūtu vēlams apmeklēt saunu un augstas intensitātes treniņu nodarbības, kā arī lietot alkoholu.

Botulīna toksīna injekcijas neveic pacientiem ar neiroloģiskām saslimšanām,

kuras izpaužas ar muskuļu atoniju, parēzēm; pacientiem līdz 18 gadu vecumam; pacientiem ar alerģisku reakciju uz kādām no ievadāmām vielām; ja ir vietēja ādas infekcija botulīna toksīna injekciju vietās; antibiotiku kursa laikā.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Pildvielas jeb filleri

VC4 Dermatoloģijas klīnikas dermatoloģe Jana Janovska atzīst, ka

pēdējā dekādē populārākās estētiskās dermatoloģijas procedūras ir pildvielu injekcijas.

Sejas vaibstu konturēšana un ādas defektu mazināšana ar dziļām fillera injekcijām jeb lunch-brake procedure (no angļ. val. - pusdienu pārtraukuma procedūra), neizmantojot plastikas ķirurga skalpeli, ir mūsdienīga pretnovecošanās metode, kas kļūst arvien populārāka sabiedrībā tās daudzo priekšrocību dēļ. Procedūrai praktiski nav nepieciešams sagatavošanās periods, un tās laikā nelieto anestēziju. «Injekcijām izmanto hialuronskābi saturošos fillerus jeb pildvielas, kas pēc būtības ir viskozs ādas mitrinātājs un paliek tajā vietā, kur ievadīts. Atkarībā no blīvuma hialuronskābes filleri saglabājas audos 6-24 mēnešus. Uzsūkšanās ir pakāpeniska, un nepieciešamības gadījumā jāveic atkārtotas injekcijas,» stāsta dr. J. Janovska.

Dermatoloģe L. Kapteine norāda, ka šobrīd ir pieejami īpaši uzlaboti Mesoestetic® mezofilleri. Tie radīti pēc unikālas hialuronskābes attīrīšanas tehnoloģijas, kas maksimāli samazina risku, ka produkts varētu radīt alerģiju, iekaisumu vai citas blakusparādības.

Ar filleriem iespējams aizpildīt gan sīkas, gan dziļākas krunciņas, koriģēt sejas ovālu, palielināt vaigu kaulu vizuālo apjomu, pacelt noslīdējušu sejas ovālu un mutes kaktiņus, palielināt lūpu apjomu, uzlabot to formu, koriģēt asimetriju.

Biorevitalizācija

Vasaras periodā jebkurai ādai neatkarīgi no tās tipa un vecuma ir nepieciešama pastiprināta mitrināšana. Pašreiz efektīvākais un mūsdienīgākais veids, kā to panākt, ir ādas biorevitalizācijas procedūras. Turklāt šī metode aizsargā ādu no brīvo radikāļu iedarbības jau ādas iekšpusē, ne tikai virspusēji. Brīvie radikāļi, kā zināms, «sadedzina» mūsu ādas jaunību, veicina hialuronskābes samazināšanos, kas ir viens no galvenajiem ādas mitrinātājiem ādas šūnās. (Tā spēj saistīt ūdens molekulas, tādējādi ādai ļaujot izskatīties starojošai.) Hialuronskābe samazinās arī līdz ar novecošanos – ik gadu hialuronskābes daudzums rūk mūsu ādā, tā kļūst sausāka un sāk parādīties krunciņas. Biorevitalizācijas mērķis ir palielināt hialuronskābes daudzumu ādā. Bez ķirurģiskas iejaukšanās, ar injekciju palīdzību tiek ievadīts sterils, viskozi elastīgs, caurspīdīgs gels (dabīga, attīrīta hialuronskābe), kā rezultātā atjaunojas dermas ūdens līdzsvars, rodas optimāli šūnu dalīšanās apstākļi, tiek stimulēts kolagēns, elastīna sintēze, uzlabojas ādas bioloģisko funkciju aktivitāte un vielmaiņa, atjaunojas imūnā aizsardzība. Āda iegūst veselīgu izskatu, uzlabojas ādas turgors, elasticitāte un sejas ovāls. «Turklāt galvenā šīs aktīvās vielas priekšrocība ir tā, ka tā neizraisa alerģiskas reakcijas un noārdās aptuveni 8 - 10 mēnešu laikā. Papildus šī tehnika sniedz iespējas strādāt ar ādu ap acīm, aizpildot sīkās grumbiņas,» piebilst Dr. T. Sidorčika.

! Izvēloties vienreizēju procedūru, āda saņems pietiekami daudz hialuronskābes, lai sniegtu papildu aizsardzību sauļošanās sezonā.

Procedūru nav vēlams veikt, ja ādā ir aktīvi iekaisuma perēkļi un infekcija.).

Karboksiterapija

Karboksiterapijas pamatā ir oglekļa dioksīda (medicīniska ogļskābā gāze) ievadīšana zemādā. Procedūra tiek veikta ar mūsdienīgu medicīnas ierīci MCT, kas aprīkota ar gāzes plūsmas, sterilitātes, spiediena un temperatūras kontroli.

«Procedūras laikā, paplašinoties asinsvadiem, mikrocirkulācijas aktivizācijas rezultātā apstrādājamai ādas zonai piekļūst vairāk skābekļa un uzturvielu, līdz ar to sākas šūnu atjaunošanās process un jaunu asinsvadu veidošanās. Asinsrites spēcīgā aktivizācija stimulē fibroblastu – šūnu, kas izstrādā ādas celtniecības olbaltumvielu kolagēnu – darbību. Rezultātā tiek novērots izteikts liftinga efekts. Ievadot ogļskābo gāzi zemādā, daļa fibrozo audu un taukaudu noārdās mehāniskā veidā un aktivizējas šūnu metabolisma procesi. Tas noved pie lipolīzes – tauku sašķelšanas procesa pastiprināšanās, kā arī novērš limfas nosprostošanos audos un uzlabo toksīnu izvadīšanu, samazinās tūska, atjaunojas ādas elastība un tonuss,» stāsta VC4 skaistuma klīnikas 4. Dimensija kosmētiķe Terēze Beļkova.

Karboksiterapiju estētiskos nolūkos lieto gan sejai, gan ķermenim. Ar tās palīdzību iespējams mazināt tumšos lokus ap acīm; nostiprināt ādu un mazināt grumbiņas; uzlabot sejas ovālu, likvidēt dubultzodu; gurnu un roku ādas iekšējo virsmu nostiprināšanai; mazināt lokālus tauku uzkrājumus, celulītu, strijas un rētas; uzlabot pēcaknes ādas stāvokli; stimulēt matu augšanu pie androgēnās alopēcijas.

Ogļskābā gāze neizraisa asinsvadu un limfvadu nosprostošanos. Pēc injekcijas gāze tiek absorbēta 5 minūšu laikā un pēc tam izvadīta no organisma caur plaušām.

! Lai sasniegtu pēc iespējas labākus rezultātus, karboksiterapija ir jāveic kursa veidā.

Karboksiterapiju neveic grūtniecības periodā; ja ir nieru vai sirds mazspēja,

apgrūtināta elpošana, gangrēna, epilepsija, insults u.c. slimibas.

!Tā kā šo procedūru ir atļauts veikt tikai medicīnas darbiniekiem, svarīgi ir izvēlēties sertificētu speciālistu, lai nesaskartos ar nevēlamām blakusparādībām.

PRP un PRF injekcijas

«Pēdējos gados viens no perspektīvākajiem sasniegumiem medicīnā un estētiskajā dermatoloģijā ir dabiska ādas atjaunošana - defektu un novecošanās pazīmju novēršana ar trombocītiem bagātinātu plazmas (PRP) un trombocītiem bagātinātu fibrīna (PRF) injekciju palīdzību. Turklāt mūsdienu tehnoloģijas iespējas šo procedūru padara vēl mazinvazīvāku. Piemēram, ALMA Lasers Harmony®XL tehnoloģija pieļauj vienlaicīgi kombinēt ne tikai dažādus fizikālos faktorus, lai panāktu ādas resursu aktivizēšanos, bet paver unikālu iespēju uzreiz pēc lāzerprocedūras caur mikrobrūcītēm ievadīt PRP zemādā, lietojot ultraskaņas porācijas terapiju, nevis injekciju metodi,» norāda VC4 skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, dr. med. Māra Rone-Kupfere.

PRP un PRF ir 100% dabiska tehnoloģija, jo tiek injicēts asiņu komponents no paša cilvēka asinīm.

Satur ļoti daudz vērtīgu sastāvdaļu, kā olbaltumvielas, barības vielas, augšanas faktorus, kurus ievadot ādā, tiek nodrošināta jauna augstvērtīgāka kolagēna un hialuronskābes sintēze.

PRP un PRF rekomendē ādas mitruma līmeņa atjaunošanai; ādas elastības un krāsas uzlabošanai; grumbiņu mazināšanai un izlīdzināšanai; paplašinātu poru savilkšanai; aknes izraisītu ādas bojājumu mazināšanai aktīvā stadijā; ādas dzīšanas procesu uzlabošanai pēc dažādām rejuvenācijas procedūrām (vidēji dziļie ķīmiskie pīlingi, lāzerķirurģija, frakcionētā radiofrekvence u.c.)

Tā ir ļoti droša tehnoloģija, jo nav alerģisku blakusparādību. «Īpaši efektīva, kombinējot ar citām ādu atjaunojošām metodēm - ELOS tehnoloģiju (frakcionēto radiofrekvenci kombinācijā ar infrasarkano staru terapiju), hialuronskābes injekcijām, ķīmiskiem pīlingiem un frakcionēto lāzerķirurģiju. Efekts parādās aptuveni 3- 4 nedēļu laikā un ilgst 3- 4 mēnešus,» uzsver J. Janovska.

* PRF injekcijās netiek izmantoti antikoagulanti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu