Kāpēc man ir blaugznas? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Blaugznas ir viena no nepatīkamākajām lietām. Kas ir blaugznas, kāpēc tās rodas un kā ar tām cīnīties?

Kas ir blaugznas?

Blaugznas rodas ādas pašatjaunošanās dēļ. Āda nepārtraukti atjaunojas, no tās virsmas atdaloties šūnām. Virsējā ādas slāņa (epidermas) funkcija ir aizsargāt audus, kas atrodas zem tā. Epidermas apakšējā kārtā rodas jaunas šūnas, kas pakāpeniski atmirst, pārvēršas raga kārtā un lēni tiek virzītas uz ādas virsmu, no kuras beidzot atlobās. Ja šis process noris pārāk ātri, viela, kas satur kopā atlobījušās šūnas, noārdās nepareizi. Tādēļ rodas blaugznas (lielākas atlobījušās ādas plāksnītes). Redzama blaugzna sastāv no simtiem ragšūnu. Nepārtraukta ragkārtas atdalīšanās no epidermas ir normāls fizioloģisks process. Lai gan blaugznas ir estētiski traucējošas, tās ir tik plaši izplatīta parādība, ka daži speciālisti tās uzskata par normu. 34% Vācijā sūdzas par blaugznām. Tās iedala divos tipos: sausās un taukainās blaugznas. Taukainās blaugznas (seboreja) rodas, ja āda producē pārāk daudz tauku. Atdalījušās šūnas ir piesūcinātas un salipušas kopā, tādēļ labāk pamanāmas. Sausās blaugznas norāda uz paātrinātu epidermas šūnu dalīšanos. Abi blaugznu tipi var būt arī vienlaikus.

Blaugznu cēloņi ir šādi:

Rauga sēne ietilpst ādas normālā mikroflorā un izdala vielas, kas kairina galvas ādu. Āda savukārt reaģē ar paātrinātu šūnu dalīšanos, mainot ādas taukainību. Atdalījušās šūnas veido lielākas daļiņas. Ja rauga sēņu ir pārlieku daudz, šis process kļūst redzams.

Blaugznas ir lieliska augsne baktērijām un sēnēm. Ja neveic nekādus pasākumus, rodas labvēlīgi apstākļi, lai pastiprināti veidotos jaunas blaugznas.

Hormonālas pārmaiņas, piemēram, pubertātes un grūtniecības laikā arī var izraisīt blaugznu rašanos.

Alerģija, stress, bailes un vienpusīgs uzturs - šais gadījumos pretblaugznu šampūnu lietošana nedos efektu. Novēršot blaugznu cēloņus, tās izzudīs.

Ja blaugznu cēlonis ir iekaisums, ārstēšana jāuztic ārstam, jo šai gadījumā blaugznas var būt izraisījis dermatīts, psoriāze (zvīņēde) vai ihtioze.

Pārlieku biežas matu mazgāšanas rezultātā āda kļūst sausa, ja matus mazgā ar intensīvas darbības šampūniem. Šai gadījumā nav nepieciešami pretblaugznu šampūni: jālieto maigāks šampūns vai arī mati nav jāmazgā tik bieži, tādēļ ka mazgājot daļa tauku kārtas, kas atrodas galvas matainajā daļā, tiek aizskalota un tā pilnīgi var atjaunoties tikai dažu dienu laikā.

Pretblaugznu līdzekļus iedala kosmētiskajos pretblaugznu šampūnos un ārstnieciskajos līdzekļos pret blaugznām.

Pretblaugznu šampūns pirms izskalošanas dažas minūtes jāpatur matos. Daži ražotāji ieteic kosmētiskos pretblaugznu šampūnus pirmā nedēļā lietot 2-3 reizes, bet turpmāk reizi nedēļā. Citi ražotāji ieteic tos lietot katru dienu.

Tā kā blaugznas parādās laiku pa laikam un katram cilvēkam ir citādas, lietošanas biežums jānosaka individuāli. Lietojot pārāk bieži (īpaši ja āda ir niezīga), pretblaugznu šampūns sākumperiodā var stipri mazināt blaugznu daudzumu, taču vēlāk to radīsies vēl vairāk. Šais gadījumos pretblaugznu šampūns jālieto pārmaiņus ar ļoti maigu šampūnu (piemēram, bērniem domātu šampūnu).

Aktīvās vielas kosmētiskajos šampūnos nelikvidē blaugznas pavisam. To lietošana samazina blaugznu daudzumu vai padara tās neredzamas. Pierādīts, ka šobrīd pieejamie pretblaugznu kosmētiskie šampūni ir efektīvi tikai to lietošanas laikā. Pārtraucot šampūnu lietošanu, blaugznas var rasties no jauna. Pretblaugznu kosmētiskos šampūnus var lietot arī profilaktiski.

Kā cīnīties ar blaugznām?

Ja blaugznas nav iekaisuma rezultāts, tās var sekmīgi ārstēt ar kosmētiskajiem līdzekļiem.

Dažādu iemeslu dēļ nav visiem gadījumiem ideāla pretblaugznu šampūna. Cinka piritions un piroktona olamīns ir efektīvi vairumā gadījumu.

Ja blaugznas izraisījusi ādas slimība vai arī kosmētiskais pretblaugznu šampūns nelīdz, padoms jālūdz ārstam. Ārsts noteiks patieso blaugznu cēloni un ārstēšanu.

Kosmētiskie pretblaugznu šampūni jālieto saskaņā ar lietošanas pamācību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu