Kas tev jāzina par parfīmu? (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vārds parfīms jeb smaržas cēlies no latīņu vārda "per fumum", kas nozīmē "caur dūmaku". Smaržu radīšanas māksla pazīstama kā parfimērija.

Tā ir sena māksla, kuras pirmsākumi sniedzas vairāk nekā piecu tūkstošu gadu vēsturē. Interesanti, ka senākie parfīmi netika veidoti no ziediem, bet tos gatavoja no dažādu garšvielu un drogu ekstraktiem. Kā populārākās var minēt mandeļu, miršu, citronliānu un koriandra smaržu.

Mūsdienās smaržu radīšana ir daudz sarežģītāks process, kas apvieno mākslu ar zinātni. Pat ekspertiem ir grūti noteikt smaržu sastāvdaļas, jo parasti vienā smaržā ir apvienoti vairāki simti dažādu aromātu. Parasti plašākai publikai smaržu tapšana ir noslēpums. Pat ja galvenās sastāvdaļas ir visiem zināmas, smaržu gatavošanas ķīmiskais process ir tik sarežģīts, ka nav tik vienkārši iespējams izgatavot otru tādu pašu aromātu.

Veikalu plauktos stāv smaržas ļoti atšķirīgās cenās. Kas to ietekmē? Kopumā cenu atšķirību ietekmē ražošanā izmantotās sastāvdaļas, smaržu noturība, kā arī zīmols. Neskatoties uz to, smaržu aromātu kopēt ir ļoti sarežģīti, tirgū tiek piedāvāti arī viltoti produkti, kas tiek tirgoti par lētākām vai pat tādām pašām cenām kā oriģinālās zīmolu smaržas.

Tāpēc jābūt ļoti uzmanīgam, testējot smaržas pirms iegādes, nespriediet vien pēc zīmola nosaukuma uz smaržu pudelītes. Parasti cilvēkiem grūti noteikt, vai smarža ir oriģināls vai viltojums par nesamērīgu cenu. Smaržas parasti iekārdina ar savu aromātu un flakona izskatu, bet svarīgākais, kas apliecina smaržu kvalitāti, ir to noturība! Smaržas ir ļoti laba dāvana, tomēr ne vienmēr smaržas, kurās tu esi iemīlējusies var tikpat ļoti patikt dāvanas saņēmējam.

Dažreiz īsto smaržu izvēle var būt sarežģīta, bet, kad tas izdarīts, tu skaidri zini, ka tā ir pareiza!

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu