Kāpēc Latvijā bērniem nepatīk nēsāt skolas formu - biežākās kļūdas, kuras pieļauj modes dizaineri

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

«Skolēnu forma, kas attīstītajās valstīs jau sen tiek uzskatīta par vienu no veiksmīgas un modernas mācību iestādes pazīmēm, Latvijā tiek uztverta atturīgi un skeptiski,» atzīst uzņēmuma «Bajarsska Uniformservice» izpilddirektore Jekaterina Babakova. «Bērni nevēlas nēsāt speciāli viņiem izveidoto apģērbu, bet skolas vadība uniformu uztver kā papildu izdevumus.»

Kāpēc tā notiek, kādas kļūdas pieļauj Latvijas skolu vadība un vietējie modes dizaineri, mums pastāstīs Jekaterina.

«Visi aizmirst, ka apģērbs ir viens no pašizteiksmes veidiem, ka radītajiem fasoniem būtu jāpalīdz bērnam izcelt savu individualitāti un kaut ko pastāstīt par sevi apkārtējai pasaulei.

Mēs saskaramies ar pavisam citas paaudzes bērniem - tā dēvēto «Z paaudzi».

Būtībā skolēnu forma atgriežas pie mums ar jaunu mērķi - izcelt bērna individualitāti, nevis nonivelēt to.

Ja modes dizaineri vai skolas vadība uzskata, ka galvenais ir skolas krāsu paletes ievērošana vai logotipa uzlikšana, viņi kļūdās. Tieši tur slēpjas iemesls visām problēmām. Skolēns ir personība, lai arī vēl maza, bet šī personība vēlas pašizteikties, ģērbties stilīgi un izskatīties cienīgi pat pirmajā klasē. Vienlaikus viņa ķermenis attīstās un parasti viņš nevar nēsāt tādu apģērbu, kādu patiesi vēlas. Vecāku un skolas uzdevums ir palīdzēt nodrošināt piemērotus fasonus, nevis veicināt kompleksu attīstību klasesbiedru vidū.

Ideālā gadījumā katrai skolai būtu jāapsver apģērbu līnija, ņemot vērā korporatīvās krāsas un mācību īpatnības. Ērti, pārdomāti un tai pašā laikā stilīgi risinājumi -

žaketes, bikses, krekliņi, svārki, tāpat arī nestandarta fasoni, kas dod bērnam izvēles tiesības un ļauj nēsāt to, ko viņš patiesībā vēlas, lai justos dabiski un komfortabli.»

Bērni sapņo par patstāvību

«Par to aizmirst daudzi vecāki. No vienas puses, bērni agrīnā vecumā sapņo par patstāvību, no otras puses, vecāku uzdevums - audzināt patstāvīgu bērnu.

Katru rītu, atverot savu skapi, bērnam ir jābūt iespējai apģērbties saskaņā ar savām sajūtām. Šādu ceļu izvēlējās Rīgas skola «Exupery International School», un saskaņā ar vecāku atsauksmēm izvēlētais ceļš ir sevi attaisnojis. Bērni izrāda patstāvību, paši izvēlas ikdienas apģērbu, nēsā drēbes ar prieku.»

Modes dizaineri aizmirst par audumu praktiskumu un krāsu kombināciju

«Rodas priekšstats, ka vietējie

modes dizaineri tīšām aizmirst par Latvijas laika apstākļiem un apģērba nēsāšanas īpatnībām bērniem.

Uniforma var būt dažādu stilu, krāsu un audumu, taču nepārstāj būt uniforma. Galvenais veiksmīgi izvēlētai un izstrādātai formai ir kopējais stils un krāsu palete, savs logotips, kas uzsver piederību konkrētai mācību iestādei, kā arī, kas ļoti būtiski, atbilstība laika apstākļiem un iespēja pielāgoties mainīgajam Latvijas klimatam.

Piemēram, kombinācija no tumši ziliem, spilgti sarkaniem un gaiši pelēkiem toņiem dod iespēju bērnam vienmēr izskatīties stilīgi un dažādi, neatkarīgi no garastāvokļa vai laika apstākļiem.

Paņemam zilu žaketi un bikses - tāds salikums garantē praktiskumu, to, ka apģērbs nesasmērēsies, lietišķumu.

Pavasarīgu noskaņojumu dos kostīms ar gaiši pelēkām biksēm. Bet spilgtumu drūmā dienā piešķirs spilgti sarkana žakete vai kāds cits skolas formas elements.

Skolas forma bieži tiek izgatavota no auduma, kas nav pārāk ērts ikdienas lietošanai, kas rada bērniem zināmu diskomfortu. Es sniegšu tikai vienu piemēru par auduma sastāvu, kas ļaus precīzi saprast, kas jāievēro tiem, kuri uzņemas atbildību par bērnu uniformas radīšanu. Tātad - 67% viskoze ļauj izstrādājumam «elpot», 27% poliesters palīdz apģērbam nesarauties pēc mazgāšanas un paaugstina tā izturību, 6% spandekss dos elastību - apģērbs no tāda auduma mazāk burzīsies un tātad skolēns vienmēr izskatīsies kārtīgi.

Tāpat vēlos padalīties ar modes ateljē «Bajarsska» pieredzi - mēs radām uniformu vienkāršiem, kā arī elitāriem pasūtījumiem, bet neatkarīgi no izmantojamiem materiāliem un jau pieminētās «elites», skolēnu uniformas cena vienmēr paliek pieejama. Tā ir mūsu obligāta iekšējā prasība.

Rezumējot vēlos uzrunāt skolu vadību un vietējos modes dizainerus. Ļaujiet bērniem pašizpausties, un tad arī mūsu skolēniem iepatiksies uniforma!» nobeidz interviju Jekaterina.

Aģentūra Advanced Learning & Communications, www.alc.lv, kopā ar uzņēmumu Bajarsska www.uniform.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu