No ķirbja var pagatavot daudz ko

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Klāt ražas svētki un attiecīgi ķirbju laiks. Piedāvājam vairākas receptes, kas lieti noderēs, ja mājās stāv dzeltens, oranžs vai vēl citas krāsas milzenis vārdā ķirbis!

Ķirbju mufini

100 g vārīta ķirbja masas, 2 olas, viegli sakultas, 110 g mīksta sviesta, 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai cukura, 200 g miltu, 200 g cukura, 1/2 tējk. sāls, 1 tējk. sodas, 1 tējk. malta kanēļa, 1/4 tējk. ingvera pulvera, 1/2 tējk. kardamona sēkliņu.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Lielā bļodā samaisa kopā miltus, sodu, garšvielas un sāli. Ar mikseri saputo sviestu ar cukuru, pievieno olas un tad ķirbju masu. Iemaisa miltus ar garšvielām, maisa, kamēr nav kunkuļu. Mufinu pannu ietauko, pilda mīklu formiņās. Liek cepties uz minūtēm 15 – 20. Gatavus pārkaisa ar cukura un kanēļa maisījumu.

Ķirbju un cepumu kūka

1 gl cepumu drumslas, ½ gl mannas, 4 ēd.k. sviesta vai margarīna, 1 bundža kondensēta saldināta piena, 3 olas, 1 gl ķirbju biezeņa, kanēlis vai vaniļa.

Bļodā samaisa biezu ķirbju biezeni, kondensēto pienu, izkausētas taukvielas, cepumu drumslas un mannu, garšvielas, sakultas olas. Ietauko veidni, to piepilda ar masu un sakarsētā krāsnī cep, līdz, iedurot irbuli, mīkla nelīp.

Ķirbju un ābolu sacepums

500 g ķirbja, 500 g saldskābu ābolu, 1 gl piena, 50 g cukura, 2 olas, 60 g mannas, 100 g sviesta, rīvmaize, kanēlis.

Sarīvētu ķirbi sviestā (2 ēdamkarotes) sautē pusmīkstu, pievieno sarīvētus ābolus, cukuru, kanēli un vēl sautē 10 minūtes. Masu nedaudz atdzesē, pievieno pienā uzbriedinātu mannu, olu dzeltenumus, kas sakulti ar cukuru, un saputotus olu baltumus. Masu liek ietaukotās un ar rīvmaizi apkaisītās porciju veidnītēs, pārliek ar sviesta piciņām un cep cepeškrāsnī 30 – 40 minūtes.

Ķirbju un apelsīnu salāti

½ kg ķirbja, 3 apelsīni, naža gals citronskābes.

Ķirbi nomizo un sarīvē, apelsīnu nomizo un sagriež kubikos, uzkaisa citronskābi un samaisa, ļauj ievilkties un ēd kā desertu ar saldējumu, vai arī pie gaļas ēdieniem.

Ķirbju zupa ar vistas krūtiņu

250 g vistas fileja, 300 ml ūdens, sāls, sīpols, 4 tējk. olīveļļas, 1 kg ķirbja mīkstuma, garšvielas, lauru lapa.

No vistas filejas vāra buljonu. Nomizo un sīki sagriež lielu sīpolu, apcep pannā olīveļļā. Ķirbju mīkstuma sagriež gabaliņos, pievieno sīpoliem pannā, maisot cep 5-7 minūtes. Pannas saturu pievieno zupai, pieliek vienu ēdamkaroti garšvielas "Vegeta" un vienu nelielu lauru lapu, vāra 15 minūtes. Ar blenderi sakuļ visu viendabīgā masā. Pievieno kubiņos sagrieztu vistas fileju. Pasniedz ar skābu krējumu.

Ķirbis ar sinepju sēkliņām

Sešām 0,5 l burciņām vajadzēs: 750 ml gaišā vīnetiķa, 2 – 5 ēdk. sāls, 250 g cukura, 2 tējk. dzelteno sinepju sēklu, 2 mazas pākstis kaltēta asā pipara, 1, 5 kg ķirbja (svērt pirms apstrādes).

Katliņā uzvāra 250 ml ūdens ar etiķi, cukuru, sinepju sēkliņām un aso piparu pākstīm, noņem no uguns un atdzesē. Ķirbi sagriež gabalos, nomizo, izņem sēklas un mīkstumu sagriež garenos gabaliņos pirksta biezumā. Ķirbja gabaliņus saliek bļodā, aplej ar marinādi un atstāj uz 24 stundām istabas temperatūrā. Nākošajā dienā visu kopā uzvāra un gatavo 2 minūtes. Karstus ķirbjus izliek sterilās burkās un tūlīt aizvāko.

Marinēti ķirbji

Ķirbis, apelsīnu miziņas, krustnagliņas, kanēļa miza, pipari, cukurs, etiķis, ķirbis.

Ķirbi nomizo, sagriež mazos gabaliņos, aplej ar verdošu ūdeni un vāra, kamēr gabaliņi kļūst puscaurspīdīgi. Tad tos uzgāž uz sieta.

Sagatavo marinādes uzlējumu: uz 3 glāzēm 6% galda etiķa ņem 200 g cukura, 15 graudus piparu, gabaliņu kanēļa mizas, 10 krustnagliņas un dažas apelsīna mizas; visu savāra. Šajā šķidrumā saliek ķirbjus un vāra, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.

Karstus ķirbjus sapilda karstās burkās un aplej ar izkāstu marinādes uzlējumu. Burkām uzliek vāciņus un tad tās liek katlā ar karstu ūdeni. Sterilizē 3 minūtes verdošā ūdenī. Pēc tam vāciņus aizvalcē un burkas apgriež otrādi.

Ābolu-ķirbju ievārījums

500 g ķirbja, 500 g ābolu – nomizotu, serdītes izņemtas, 200 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas, 50 ml svaigi spiestas citronu sulas, 1 apelsīnam norīvēta miziņa, šķipsna kanēļa, 500 g ievārījuma cukura, 50 ml ruma (ja vēlies).

Ķirbi un ābolus sagriež gabaliņos, liek katlā, pievieno apelsīnu un citronu sulu, apelsīna miziņu, sautē zem vāka, līdz ķirbis un āboli mīksti. Ja vēlas viendabīgāku masu, visu samīca. Pievieno cukuru un kanēli, turpina vārīt 10–15 minūtes, var pievienot rumu. Pilda sterilizētās burkās, atdzesē pilnībā, aizvāko.

Labu apetīti!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu