Ķirbis ir viens no vērtīgākajiem dārzeņiem (29)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķirbī ir vairākas minerālvielas, kas nepieciešamas organismam – varš, dzelzs, magnijs un kālijs, sēkliņās cinks un selēns, kā arī B,C, E, PP vitamīni. Visi šie elementi ir ideāli sabalansēti, kas ir obligāts priekšnoteikums pareizai vielmaiņas procesu norisei.

Ķirbis palīdz uzlabot vielmaiņu, jo tajā ir daudz pektīna (šķīstoša šķiedrviela). Pektīni palīdz aizkavēt aterosklerozi un palīdz regulēt cukura līmeni asinīs. Ķirbju mīkstums ir īpaši piemērots kuņģa un zarnu trakta slimniekiem, jo ir viegli pārstrādājams ēdiens, kā arī labs profilakses līdzeklis pret aizcietējumiem.

Ķirbju sula ir bagāta ar karotīnu un kāliju. Betakarotīns nosaka ķirbju dzelteno krāsu, tas ir nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai. Ķirbju sula ir ļoti ieteicama bērniem organisma vispārējā stāvokļa uzlabošanai. Ķirbju sulai vajag piepilināt pāris pilienus ķirbju eļļas. Ķirbju sulai, sajauktai ar medu, piemīt nomierinošs efekts, var lietot pirms miega. Pateicoties lielajam kālija daudzumam, tas mazina tūsku. Ķirbjos esošais kālijs labvēlīgi ietekmē asinsspiediena pazemināšanos. Grūtnieču uzturā arī noteikti iekļaujami ķirbji, jo tajos bagatīgā daudzumā ir folāti, kuri vajadzīgi normālai augļa attīstībai.

Ķirbjiem ir pretvēža īpašības. Ļoti vērtīgas ir ķirbju sēklas, no kurām iegūst ķirbju eļļu. Tā satur lielu daudzumu bioloģiski aktīvu vielu, vitamīnus B1, B2, C, PP, flavonoīdus, nepiesātinātās taukskābes. Ķirbju eļļa palīdz uzturēt labā stāvoklī locītavas.

Ķirbju un ābolu salāti

500 g ķirbju, 3 āboli, 1 citrona sula, 3 ēdamkarotes medus, ½ glāzes saberztu riekstu.

Nevārītus ķirbjus sagriež plānās strēmelītēs un samaisa ar sagrieztiem āboliem. Lai tie būtu asāki, pieliek citrona vai apelsīna sulu, bet saldumam – medu. Visu pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem.

Ķirbju salāti

250 g ķirbju, 1 skābs gurķis, 2–3 tomāti, 1 sīpols, sāls, paprika, sasmalcināti pētersīļu zaļumi, 2–3 ēdamkarotes eļļas, etiķis.

Ķirbi sīki sasmalcina, pievieno gabaliņos sagrieztus gurķus un tomātus, sarīvētu sīpolu un pārējās piedevas. Salātus var pārkaisīt ar sasmalcinātiem lociņiem, tiem var pievienot nedaudz skābētu kāpostu.

Asā ķirbju zupa

500 g, ķirbju, 2 glāzes ūdens, 1 ēdamkarote margarīna, 1 ēdamkarote kviešu miltu, 1 ēdamkarote etiķa, dilles, sāls un cukurs pēc garšas.

Ķirbjus sagriež gabaliņos un sautē sālsūdenī, bet pēc tam izberž caur sietu. Sakuļ margarīnu un kviešu miltus, tos labi samaisa ar ķirbju putru, uzkarsē līdz viršanai un pievieno etiķi, cukuru un dilles. Pie zupas īsi pirms likšanas galdā var pasniegt uzceptus speķa un rupjmaizes grauzdiņus.

Ķirbju biezzupa ar krabjiem

400 g ķirbju, krabju nūjiņas vai krevetes, saldais krējums, kausētais siers «Dzintars» ar krabjiem, sāls, pipari.

Notīrītus, mazos gabaliņos sagrieztus ķirbjus vāra nelielā daudzumā ūdens. Kad ķirbji kļuvuši mīksti, nolej lieko ūdeni, pieliek sāli, piparus un sablenderē. Pievieno saldo krējumu un sasmalcinātas krabju nūjiņas. Kamēr masa vēl silta, pieliek kausēto sieru «Dzintars» ar krabjiem.

Ķirbju–biezpiena pudiņš

300 g ķirbju, 300 g biezpiena, 70 g sviesta vai margarīna, 3 olas, vaniļa vai citrona miziņa, 100 g cukura, 2 ēd. k. kartupeļu cietes vai 3 ēd. k. mannas, rīvmaize.

Notīrītus ķirbjus sagriež šķēlītēs un sakarsētā taukvielā apcep. Biezpienam pievieno izkausētu sviestu, olu dzeltenumus, cukuru, cieti vai mannu un stingri saputotus olu baltumus. Ietaukotā veidnē liek kārtām apceptos ķirbjus un biezpiena masu. Sacepumam pārliek sviesta piciņas, sakarsētā krāsnī cep 20 min.

Pudiņu var gatavot no saldajiem biezpiena sieriņiem. Pudiņu pasniedz karstu vai atdzesētu ar saldo mērci.

Maltas gaļas un ķirbju sautējums

1 kg ķirbju, 300 g maltas gaļas, 40 g sviesta,

2 ēdamkarotes miltu,

3 tomāti vai tomātu mērce, 1 sīpols, sāls, zaļumi,

eļļa cepšanai.

Ķirbi nomizo un sagriež apmēram 1 cm biezās šķēlēs. Tas pārkaisa ar sāli, apviļā miltos un apcep. Sīpolus sacep un samaisa ar malto gaļu.

Pīles traukā kārtām liek ķirbjus un malto gaļu. Virsū saliek sagrieztos tomātus (vai pārlej tomātu mērci) un sviesta gabaliņus. Liek cepeškrāsnī un sautē apmēram pusstundu. Kad sautējums gatavs, to pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.

Marinēti ķirbji

1 kg ķirbju, 700 g cukura, 1,5 ēdamkarotes etiķa esences (25 g citronskābes), 2 kanēļa standziņas, krustnagliņas, smaržīgie pipari.

Ķirbi notīra, sagriež kubiņos, pārkaisa ar cukuru un atstāj, lai atsulojas. Nokāš sulu, tai pievieno cukuru, kanēļa standziņas, krustnagliņas, smaržīgos piparus, katlā uzvāra un pārlej ar to ķirbju kubiņus. Tā dara vairakkārt, līdz ķirbis kļūst mīksts. Pēdējo reizi sulu vāra kopā ar ķirbju kubiņiem, beigās pievieno 11,5 ēdamkarotes etiķa esences (vai citronu sulas).

Ķirbju plācenīši ar gaļu

1 neliels ķirbis, 1 sīpols, 3 vai 4 olas, 200 g maltas gaļas, milti, sāls, pipari, zaļumi.

Sarīvētu ķirbi sajauc ar sasmalcinātu sīpolu, pievieno olas un garšvielas. Masā iedrupina malto gaļu un pieliek miltus. Mīklai jābūt tādai, lai varētu izveidot plācenīšus, kurus pannā liek ar karoti. Cep brūnus un pasniedz ar skābo krējumu vai brūkleņu ievārījumu.

Ķirbju gardums

500 g sarīvētu ķirbju, 200 g sarīvētu burkānu, 130 g rozīņu, 3 ēdamkarotes medus, 1 glāze cidoniju sīrupa, kanēlis, kapāti lazdu rieksti vai valrieksti, šokolāde, putukrējums.

Sarīvētiem ķirbjiem un burkāniem pievieno rozīnes, medu un cidoniju sīrupu, kā arī kanēli un kapātus riekstus. Visu rūpīgi samaisa. Iegūto masu liek deserta trauciņos, pārkaisa ar rīvētu šokolādi un rotā ar putukrējuma «cepuri».

Ķirbju un ābolu marmelāde

1 kg ķirbju, 1 kg ābolu,

1 kg cukura, sarīvētas citronu miziņas,

kanēlis.

Notīrītus ķirbjus un ābolus savāra. Iegūto masu izrīvē caur sietu vai sakuļ ar mikseri, tai pievieno cukuru, sarīvētas citronu miziņas un kanēli. Ūdeni nelej!

Vāra apmēram 30 minūtes, karstu pilda burkās un aizvāko.

Ķirbju krēms ar konjaku

400 g ķirbju, 100120 g cukura, 1 citrons, 200 g saldā krējuma, 2030 g konjaka, 25 g želatīna.

Ķirbi notīra, sagriež mazos gabaliņos un sautē nelielā daudzumā ūdens. Iegūto masu sakuļ ar mikseri (vai izberž caur sietu), pievieno cukuru, konjaku, sarīvētu citrona miziņu, citrona sulu un uzbriedinātu želatīnu. Iegūto masu karsē, līdz želatīns izšķīdis. Kad masa daļēji atdzisusi, tajā iemaisa saputotu krējumu. Pilda deserta trauciņos.

Ķirbju un burkānu sautējums

400 g ķirbju, 600 g burkānu, mandeles vai valrieksti, 2,53 glāzes piena, sāls, saldais krējums, zaļumi.

Ķirbi notīra, sagriež plānos salmiņos un sajauc ar rupji sarīvētiem burkāniem. Pievieno sasmalcinātas mandeles vai valriekstus. Liek katliņā un pārlej ar pienu, pievieno sāli un sautē aptuveni 30 minūtes. Pirms pasniegšanas sautējumu pārlej ar saldo krējumu un pārkaisa ar zaļumiem.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu