Kartupeļa līdzinieku – topinambūru ēdieni (10)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemā, kad pašmāju dārzeņu klāsts arvien sarūk un gribas kaut ko svaigu un vitamīniem bagātu, jāatceras topinambūri.

Šie dārzeņi nav izvēlīgi un ir viegli audzējami, vasaras beigās tie zied dzelteniem ziediem, bet izaugušos bumbuļus visu ziemu var turēt dārzā un, ja vien zeme nav sasalusi, izrakt svaigus un sulīgus. Pagrabā tie var izkalst. Kartupeļiem līdzīgie ragaiņi ir garšīgi gan svaigi, gan pievienoti zupām, sautējumiem vai pasniegti kā piedeva otrajam ēdienam.

Topinambūrus var gatavot līdzīgi kartupeļiem, vārīt vai cept, tikai pagatavošanas laiks būs īsāks.

Salātus var gatavot sarīvētus bumbuļus, aizdarot ar krējumu vai eļļu. Svaigs topinambūrs ir sulīgs un atgādina riekstu garšu, tas var būt veselīga uzkoda starp ēdienreizēm.

Topinambūri uzlabo gremošanas sistēmas darbību, normalizē holesterīna un cukura līmeni asinīs. Tie ieteicami arī sirds un asinsvadu slimību, locītavu, nieru un citu slimību pacientiem, kā arī jebkuram, kurš vēlas veselīgi ēst.

Receptes

Topinambūru sacepums

Vajadzēs: sieru, olas, skābo krējumu, topinambūru, sviestu apcepšanai, zaļumus.

Kā pagatavot: nomizotu topinambūru sagriež šķēlēs un viegli apcep sviestā. Samaisa olu ar krējumu un garšvielām. Topinambūrus liek cepamajā traukā, pārlej ar olu un krējuma maisījumu, cep cepeškrāsnī. Kad sacepums gatavs, tam uzber sarīvētu sieru un zaļumus.

Topinambūru pankūkas

Vajadzēs: topinambūrus, olas, sāli, piparus, eļļu cepšanai, rīvētu sieru, citrona sulu.

Kā pagatavot: topinambūrus nomizo, apslaka ar citronu sulu, lai tie nekļūtu melni, un sarīvē uz rupjās rīves. Uzkaisa sāli, ļauj atsuloties un sulu nolej. Topinambūriem pievieno olu, piparus un samaisa. Pannā uzkarsē eļļu, liek ar karoti masu un cep pankūciņas. Gatavām uzkaisa rīvētu sieru un ļauj izkust. Pasniedz ar krējumu. Ja vēlas, pankūku masai var pievienot miltus.

Ceptu topinambūru un biešu salāti

Vajadzēs: 2 – 3 mazas bietītes, 200 g topinambūru , 4 saujas (ap 40 – 50 g) svaigu spinātu un/vai rukolas lapiņu, 30 g lobītu valriekstu, 1 – 2 bumbierus, 1 ēd. k. Provansas garšaugu maisījuma, 1 – 2 ēd. k. extra virgin olīveļļas, balzametiķi vai aveņu etiķi, sāli pēc garšas.

Kā pagatavot: topinambūrus un bietes nomizo, aplaista ar olīveļļu, pārkaisa ar Provansas zaļumiem un sāli, ietin folijā (atsevišķi bietes un topinambūrus, lai tie nenokrāsotos) un cep līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī piecas minūtes. Ja vajag, bietes sagriež daiviņās. Pēc 5 minūtēm topinambūriem foliju paver un turpina cept, līdz dārzeņi mīksti un apbrūnējuši. Ik pa laikam pārbauda gatavību, iedurot saknēs ar nazi. Gatavos dārzeņus pārslaka ar aveņu etiķi vai balzametiķi un atdzesē. Bumbierus ar visu mizu sagriež daiviņās un, lai nenobrūnē, arī pārslaka ar etiķi vai citronu sulu. Pasniegšanai domātajā traukā kārto spinātus un/vai rukolu, biešu un bumbieru daiviņas, topinambūrus, valriekstu pusītes. Sakuļ mazliet olīveļļas ar etiķi un sāli, pārlej salātiem.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu