4 receptes, no kurām Signe Meirāne nespēj atteikties!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Armands Meirāns

«Būt egoistei ēšanas ziņā ir labi, jo mums katrai sevi ir jālutina un jāmīl un ēdiens ir viens no veidiem, kā palutināt sevi un mīlēt vēl vairāk. Protams, ja neaizraujamies un darām to saprāta robežās. Egoisms labās devās ir tikai laba lieta, un kāpēc gan nepaņemt to gabaliņu kūkas sev, ja to ēd tik reti. Un tad nobaudīt ar vislielāko baudu,» atklāj kulinārijas žurnāla un portāla «Četras sezonas» galvenā redaktore un vairāku pavārgrāmatu autore Signe Meirāne.

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Medus kūka - kopš bērnības nevaru un negribu atteikties

Šī ir mana bērnības medus kūka. Kūka, kuru 10 gadu vecumā ar asarām acīs cepu, nevienam neļaujot palīdzēt, jo gribēju visu izdarīt pati. Vienbrīd pašai sevis palika žēl, ka ģimene skatās televizoru un es viena pa virtuvi – kas izskatījās kā kara laukā. Aizgājusi gulēt, jutos tik pārgurusi, jo kūku beidzu cept iepriekšējā dienā pirms Ziemassvētku vakara ap 23.00. Nākamajā dienā bija tas vieglākais – dekorēšana un krēms. Visu izdarīju, kara lauks tika nokopts, un mans lepnums vakarā iededzās tik spoži kā nekad – vēl tagad atceros. Par to, ka pati savām rokām, desmitgadīgs bērns, biju uztapinājusi skaistāko medus kūku pasaulē. Un man liekas, ka, pateicoties šai kūkai, sevī sajutu to virtuves fanātiķa garu.

Sastāvdaļas

  • 320 g medus (250 ml – 1 glāze)
  • 240 g baltā cukura (250 ml – 1 glāze)
  • 3 olas
  • 520 g augstākā labuma kviešu miltu (875 ml – 3 1/2 glāzes)
  • 2 tējk. sodas

krēmam

  • 700 ml skābā krējuma, 25%
  • 1 ēd.k. vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakta
  • 200 g «Laimas» marmelādes – dzeltenas, sarkanas un zaļas, smalki sagrieztas

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu.
  2. Bļodā sajauc visas medus mīklas sastāvdaļas. Uz vairākiem cepamajiem papīriem uzzīmē 25 cm lielu apli. Tas ir tavas kūkas izmērs. Uz aci apmēram sadali mīklu sešās daļās.
  3. Paņem 2–3 lielas ēdamkarotes mīklas un uzliec uz apļa vidus. Iemērc karoti karstā ūdenī, izņem ārā un ar apakšu smērē mīklu uz visām pusēm, lai ar to pārklājas viss aplis, ļaujot kūkas mīklai izsmērēties ārpus robežām (tas, kas būs ārpus šā apļa, tiks nogriezts un kalpos kūkas drupačām). Karotes iemērkšana jāveic vairākas reizes.
  4. Kad mīkla izsmērēta, liec to krāsns vidū un cep kādas 10–13 minūtes, līdz biskvīts ir zeltains. Izņem ārā un tikai ar cepamo papīru – bez pannas – liec dzesēties uz režģa. Tā atkārto ar 6 apļiem.
  5. Cep katru riņķi 10 minūtes.
  6. Atdzesē visus mīklas apļus, līdz tie pilnībā atdzisuši. Tad saliec visus vienā kaudzē un aplīdzini maliņas. Vai arī vari uz katra apļa uzlikt apaļu kūkas formas pamatni un apgriezt apkārt. Dari, kā tev ērtāk.
  7. Gatavo krēmu. Ar mikseri saputo krējumu un cukuru, kādas 3 minūtes. Pievieno marmelādes gabaliņus un samaisi.
  8. Uz trauka, kurā pasniegsi kūku, liec pirmo biskvīta kārtu un smērē virsū krējumu. Uzliec otru kārtu un smērē atkal. Tā turpini, līdz piecas kārtas ir saliktas. Uz pēdējās arī uzsmērē krējumu. Ar krējumu nosmērē arī kūkas malas.
  9. Gaļas mašīnā samal sesto kūkas kārtu un visus atgriezumus. Ar tiem pārber virsu un sānus, lai pilnībā viss ir pārklāts.
  10. Liec kūku ledusskapī uz vismaz 12 h, bet var arī 24 h. Pasniedz vēsu.

Recepte - Signe Meirāne

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Vaniļas saldējums: es to ēdu tik reti, bet, kad uztaisu, nevaru atteikties!

Klasiku klasika, vaniļas saldējums, kas pagatavots, manuprāt, garšo visiem un ikvienam. Tajā nav lieku garšu un piedevu, tas ir salds un ļauj sev pievienot, ko vien sirds vēlas. Un, protams, mājās gatavots, no labām olām un piena – ideāli. Bērniem nav nekā labāka, ar ko uzcienāt ballītē. Pazūd zibens ātrumā. Pasākumā vislabāk pasniedz vafeļu konusos vai glāzītēs.

Sastāvdaļas

  • 800 ml piena
  • 1,5 vaniļas pākstis
  • 200 g baltā cukura
  • 10 olu dzeltenumi

Pagatavošana

  1. Katliņā lej pienu. Pievieno vaniļas pāksti un liec uz mazas uguns sildīties. Visu laiku uzmani, jo, līdzko liekas, ka piens sāks burbuļot, tas no liesmas jāņem nost.
  2. Kamēr sildās piens, puto olu dzeltenumus ar cukuru, lai izveidojas nedaudz gaisīgāka masa. Tā ir laba, kad, paceļot putojamo slotiņu, no tās bļodā notekošā masa veido nelielas, vismaz 3 sekundes paliekošas līnijas.
  3. Olu dzeltenumiem lēnām lej klāt karsto pienu, visu laiku ar putojamo slotiņu olas aktīvi maisot. Ātrā maisīšana ir ļoti svarīga, lai olas nesarautos kunkuļos no strauji pievienotā karstuma.
  4. Kad viss piens iemaisīts, tad masu lej atpakaļ katlā. Katlu liec uz mazas liesmas un aktīvi ar koka karoti maisi, līdz mērce ieguvusi tādu konsistenci, ka, apgriežot koka karotes aizmugurējo daļu un pa to novelkot ar pirkstu, paliek ļoti skaidra un tīra līnija. Tas varētu prasīt aptuveni 7–10 minūtes, tomēr tas ir jājūt pašam, jo daudz kas atkarīgs no katla un plīts virsmas un liesmas veida (uz gāzes uzkarst ātrāk nekā uz elektriskās virsmas). Galvenais – visu laiku maisīt, lai olas nesarauj kunkuļos.
  5. Kad liekas, ka mērce ir gatava, tad to pārlej tīrā traukā un uzliec traukam vāku. Ieliec aukstā ūdens peldē, lai pilnībā atdziest.
  6. Kad mērce auksta, liec to saldējuma mašīnā un gatavo pēc ražotāja norādījumiem (saldē apmēram 30 minūtes). Tad pārliec citā traukā ar vāku un to liec saldētavā uz vēl 1–2 h.
  7. Pasniedz vafeļu glāzītēs vai trauciņos.

Recepte - Signe Meirāne

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Našķis, kas man saistās ar grūtniecības untumiem, bet garšo vēl aizvien: Marcipāna melnās plūmes šokolādē

Ir dažādas melno plūmju konfektes. Man īpaši mīļas ir ar marcipānu un vēl īpašākas – ar amareto un marcipāna masu. Diemžēl ne vienmēr var atrast tādas plūmes, kurās ir iespējams iepildīt visu masu, tāpēc iepildi masu tikai tajās, kurās vari, un pārējās sablendē kopā ar marcipānu, izveidojot bumbiņas. Šīs konfektes nav ieteicams dot bērniem, jo alkohola klātbūtne ir gana liela.

Sastāvdaļas

  • 160 g melnās šokolādes
  • 60 ml amareto
  • 150 g žāvētu melno plūmju
  • 100 g marcipāna

Rezultāts

  • 40 gab.

Pagatavošana

  1. Sablendē marcipānu kopā ar amareto liķieri, līdz izveidojas krēmveida konsistence. Lielākajās plūmēs, kurās ir iespējams, masu pildi plūmes viducītī. Pārējās, mazāka izmēra plūmes liec marcipāna un amareto masā un sablendē līdz vienmērīgai masai. No šīs masas izveido mazas bumbiņas.
  2. Katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm, uzvāri. Kad ūdens burbuļo, nogriez pavisam mazu liesmu, liec virsū bļodu, kas atbalstās uz katla maliņām un nesaskaras ar ūdeni, tikai ar tvaiku. Bļodā liec 2/3 šokolādes un kausē uz tvaika. Kad šokolāde labi pakususi, tad to apmaisi, pakausē vēl, līdz vairs nav neviena gabaliņa. Nogriez uguni, pievieno atlikušo 1/3 šokolādes, iemaisi un atstāj, lai pakūst kādu minūti. Apmaisi, lai viss izkūst. Kad tas izdarīts, ir laiks mērcēt konfektes.
  3. Mērc iekšā bumbiņas, lai visas pārklājas ar šokolādi. Liec uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un, kad viss gatavs, liec ledusskapī, lai sacietē.

Recepte - Signe Meirāne

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Kraukšķis, no kā atteikties ir praktiski neiespējami!

Tapas. Mandeles ar pimienton

Mandeles Spānijā ir. To ir daudz. Gan svaigā veidā, gan grauzdētas. Kad biju Madrides skaistākajā tirgū «Mercado de San Miguel», tad arī tur redzēju, ka plašajās riekstu letēs ir vairāki veidi grauzdētu mandeļu, un viens no tiem bija ar pimienton. Viltīgi, jo ar vienu nekad nav gana. Pat ne ar 10.

Sastāvdaļas

  • 200 g blanšētu mandeļu
  • 30 ml olīveļļas
  • 1 tējk. rupjas jūras sāls
  • 1/2 tējk. smalkas jūras sāls
  • 1 tējk. spāņu pimienton dulce
  • 1/4 tējk. svaigi maltu melno piparu

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu un izklāj pannu ar cepamo papīru. Bļodā sajauc mandeles ar olīveļļu un, kad krāsns karsta, liec krāsnī un cep, līdz mandeles kļuvušas viegli brūnas, kādas 10 minūtes.
  2. Izņem no krāsns, pārber bļodā, pieber pimienton, abus sāls veidus un melnos piparus. Samaisi un lēzenā traukā ļauj atdzist.

Recepte - Signe Meirāne

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu