Austrumnieciskā citronzāle

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Citronzāle ir mūžzaļš, daudzgadīgs augs, ko kultivē Dienvidaustrumāzijā, Indijā, Mjanmā, Taizemē, Šrilankā un Austrālijā. Citronzāles lapas, sēklas un ziedus izmanto gan kulinārijā, gan medicīnā. Šis aromātiskais augs sastopams arī kosmētikas produktu, krāsu un smaržu sastāvā. Citronzāles eļļa tiek izmantota kā pesticīds un konservants, lai saglabātu antīkos palmu lapu manuskriptus. Pētījumi rāda, ka citronzāles eļļai piemīt arī pretsēnīšu iedarbība.

Citronzāle dievina mitru augsni un daudz saules. Šaurās lapas variē no zilganzaļas līdz zeltainai nokrāsai, ziedi ir balti, krēmkrāsā vai zaļi. Auga garums var pārsniegt pat divus metrus, un tas aug teju kā nezāle – kuplos, mežonīgos krūmos. Stiebrs, ko izmanto kulinārijā, ir gaiši zaļganā krāsā. Garšaugu lieto kā svaigu un kaltētu, tā samalta pulvera formā. Citronzāles garša ir ļoti maiga. Visbiežāk to izmanto taizemiešu, vjetnamiešu, kambodžiešu, indonēziešu un indiešu ēdienos. Citronzāle ir biežs viesis tēju, zupu un kariju sastāvā. Garšauga citrusu aromāts labi papildina arī mājputnu gaļas, zivju un dažādu jūras velšu garšas buķeti. Kā tējas sastāvdaļa citronzāle īpaši iecienīta Āfrikas un Latīņamerikas valstīs, piemēram, Togo, Meksikā, Kongo un citur. Marati valodā, ko lieto Rietum- un Centrālindijā, citronzāle pazīstama ar nosaukumu «gavati chaha» («gavat» – zāle; «chaha» – tēja). To pievieno tējai un tradicionālajai augu zupai «kadha», kuru gatavo klepus un saaukstēšanās slimību ārstēšanai.

Citronzāles ārstnieciskās īpašības novērtējusi arī senā ājurvēda. Šim garšaugam piemīt antiseptiska, stimulējoša, atvēsinoša, tonizējoša, urīndzenoša, sviedrējoša un savelkoša iedarbība. Citronzāle uzlabo imūnsistēmu, asinsriti, limfātisko sistēmu un vielmaiņu. Nostiprina saistaudus, mazina muguras un galvas sāpes, palīdz nieru infekciju un audzēju gadījumos, stimulē vairogdziedzera darbību. Saskaņā ar ājurvēdu citronzāle ir arī lielisks antidepresants.

Kā iegādāties

Citronzāle Latvijas veikalos nemaz nav tik plaši pieejama. Meklē maksimāli svaiga izskata stiebrus gaiši zaļā krāsā. Tiem noteikti jābūt aromātiskiem, lapām nevajadzētu būt nodzeltējušām un apkaltušām.

Kā uzglabāt
Ledusskapī svaigu citronzāli var uzglabāt aptuveni vienu nedēļu. Lapas var arī izkaltēt vai sasaldēt. Kaltētām lapām pirms lietošanas būs nepieciešama rehidrācija.

Kā pagatavot
Kulinārijā tiek izmantots gan citronzāles stiebra resnais (sīpolveida) galiņš, gan lapas, gan abi vienlaikus – receptes ir dažādas. Ja ēdiena gatavošanā pievieno veselu citronzāles stiebru, tad pirms pasniegšanas galdā to no ēdiena parasti izņem. Atsevišķās receptēs garšaugu pievieno sasmalcinātu vai sagrūstu piestā.

Citronzāle ir populārs pavadonis karijos, vokpannā gatavotos Āzijas ēdienos, zupās, jūras velšu ēdienos un marinādēs. Vienkāršu marinādi var pagatavot, citronzāli pasautējot un pēc tam sajaucot ar sojas mērci un citām garšvielām. Populāra kombinācija ir citronzāle un kokosriekstu piens. Pārlejot citronzāli ar verdošu ūdeni, sanāks garda, atsvaidzinoša tēja. Biežāk šis garšaugs papildina vircotus un pikantus ēdienus, tomēr sastopams arī saldajos, piemēram, sorbetos, saldējumos un pikantos augļu desertos. Starp citu, citronzāle ir arī ļoti dekoratīva, tāpēc to var droši izmantot ēdiena rotāšanai.

Autore - Līga Andžāne

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu