Lielai daļai latviešu pavasaris un vasara asociējas ar grilētas gaļas smaržu un kausu putojoša alus, ko baudīt pie svaigi grilētās gaļas šķīvja. Arī TVNET atklāja gaļas cepšanas sezonu. Mūsu misija bija apmainīties ar iemīļotajām gaļas marinēšanas receptēm, kolektīvi samarinēt gaļu, tad doties dabā un baudīt pašu gatavoto šašliku.
TVNET atklāj gaļas grilēšanas sezonu: 5 gardas receptes!
Vistas gaļas šašlika receptes
VISTAI
Pirmā vistas gaļas recepte:
- citroni;
- ķiploki, daudz;
- lauru lapas;
- smaržīgie pipari;
- viena Adžika (gruzīnu);
- etiķis (galda);
- dilles (svaigas).
Otrā vistas gaļas recepte:
- sojas mērce (vieglā);
- apelsīni, sulas izspiešanai (no apelsīnu sulas cepot veidojas kraukšķīga garoziņa);
- čili pipari (svaigi);
- ķiploki;
- melnie graudu pipari.
Vistai paredzēts marinēties sastāvdaļu sulā, tai nepievieno ne parastu ūdeni, ne minerālūdeni, kā bieži pieņemts. Saturu kārtīgi jāsastampā ar rokām, lai no marinādes sastāvdaļām izdalītos sula, kuru gaļai paredzēts uzsūkt.
Cūkgaļas šašlika receptes
CŪKGAĻAI
Pirmā cūkgaļas marinēšanas recepte:
- puse no gaļas sīpoli;
- svaigs pētersīlis;
- citroni (3/4);
- etiķis (galda);
- sāls, pipari.
Piezīme: šīs receptes nianse ir tāda, ka gaļa praktiski tiek marinēta sīpolu sulā, kad garšvielas tiek sajauktas kopā ar gaļu, viss ir kārtīgi jāizmīca ar rokām, lai no sīpoliem izdalītos sula un tā iesūktos gaļā.
Otrā cūkgaļas marinēšanas recepte:
- kefīrs;
- citrons;
- dilles, svaigas;
- pētersīļi, svaigi;
- krietni daudz sīpolu;
- pipari;
- sāls;
- ķiploki;
- piparmētras, svaigas.
Izmantojām 2 litrus kefīra uz spainīti gaļas, sanāca ļoti mīksta un patīkama gaļa. Ķiplokus pirms pievienošanas marinādei nepieciešams apcept (veselas daivas).
Lielopa gaļas šašlika recepte
LIELLOPA GAĻAI
Tā kā šī liellopa gaļa bija ļoti kvalitatīva, nolēmām izvēlēties marinēšanas recepti bez etiķa:
- konservēti tomāti savā sulā (tomātu biezenis);
- baziliks, svaigs;
- timiāns, svaigs;
- smaržīgie pipari;
- melnie pipari;
- olīveļļa, aptuveni 2 ēdamkarotes.
Gaļa pirms marinēšanas jāizviļā (jāierīvē) piparu maisījumā, sāli nelietojām. Ieteikums - neizvēlēties pārāk daudz tomātu, citādi gaļa būs izteikti «tomātīga».