Veģetārais rasols ar āboliem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Armands Meirāns

Ome stāsta, ka viņas ģimenē rasols parasti tiek gatavots bez gaļas, jo tas ir svētku ēdiens un svētkos uz galda jau tāpat ir dažādas gaļas vai vārīta mēle, tāpēc rasolu ar gaļu nevajag papildināt, turklāt tad tas arī ir vieglāks. Znots gan iebilstot, ka tas jau neesot rasols bez desas vai gaļas, tāpēc Ingūna atsevišķi pieliek rasolam gaļiņu, bet viņa nekad neļauj likt desu, īpaši vārīto desu, jo uzskata, ka nekvalitatīvi produkti nav jāēd. Vēl ome smejoties piemin, ka dēls bērnībā pirms došanās ciemos mēdzis teikt: «Ja tur būs rasols, tad es iešu!»

Nepieciešams

  • 600 g «Brokastu majonēzes»
  • 225 ml skābā krējuma
  • 1 tējk. krievu sinepju
  • 200 g marinētu gurķu, sagriezti smalkos kubiņos
  • 200 g svaiga gurķa, sagriezts smalkos kubiņos
  • 200 g iztīrītu skābu ābolu, sagriezti smalkos kubiņos
  • 8 olas, vārītas, sagrieztas smalkos kubiņos
  • 500 g nomizotu kartupeļu, vārīti, sagriezti sīkos kubiņos
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana

Lielā bļodā liec majonēzi, skābo krējumu un sinepes, pievieno marinētos gurķus un samaisi. Pagaršo un pēc vajadzības pieber sāli. Pievieno svaigos gurķus un ābolus un visu samaisi kopā ar divām karotēm. Tad pievieno olas* un beigās pievieno kartupeļus**. Visu rūpīgi samaisi. Ja rasols sanāk par šķidru, pievieno vēl kartupeļus un samaisi. Liec mazākās bļodiņās, dekorē ar zaļumiem un pasniedz.

* Olas pievieno uz beigām, lai maisot tās pārāk nesamīcās.

** Ja kādam tomēr gribas gaļu, rasolam var pievienot 200 g novārītu tītaru kaklu, kas sagriezti smalkos kubiņos.

Saimnieces ar izdomu - Ingrīda Gebauere ar mammu Ģertrūdi Indraši

Šī ciemošanās reize atšķīrās no pārējām, jo mūs sagaidīja divas saimnieces – Ingrīda Gebauere, kuru mazmeitas dēvē par omi Ingu, un viņas mamma Ģertrūde Indraše, ko ģimenē mīļi sauc par vecomīti. Abas dzīvo vienā mājā, bet par privātumu nevar sūdzēties, jo katra dzīvo savā mājas pusē. Un, protams, katrai saimniecei ir sava plīts. Tomēr abas ir kā cimds ar roku un viena otru papildina gan runā, gan darbos.

Vecomīte Ģertrūde nāk no Sēlijas jeb Leišmalītes; lai izvairītos no deportācijas, 1948. gadā Ģertrūde ar vīru un mazo Ingrīdu pārcēlās uz Rīgu un dzīvo šeit vēl šodien.

Atceroties jaunību, Ingrīda stāsta, ka bijusi ļoti aktīva – mācījusies, strādājusi, spēlējusi teātri, nodarbojusies ar loka šaušanu un kamaniņu sportu. Kā izrādās, viņa bijusi viena no mūsu pirmajām kamaniņu braucējām, taču pēc gada guvusi smagu muguras traumu, par kuru tā laika ārsti tikai pasmējušies, bet negadījuma sekas jūtamas vēl šodien. Ar dzīvesbiedru Juri viņa apprecējusies 1970. gada 1. augustā, un šovasar abi svinēs 45. kāzu jubileju. Abu laulībā dzimuši dēls un meita, kura tagad audzina divas meitiņas.

Ikdienā omei ar vecomīti arvien ir ko darīt, – abas rosās pa māju, strādā dārzā, gatavo konservējumus, ziemā tīra sniegu, vasarā siltumnīcā audzē gurķus. Gan vecomītei Ģertrūdei, gan omei Ingrīdai vēlme darboties virtuvē bijusi vienmēr. Abas ir klasisku vērtību piekritējas, kas cenšas iet līdzi laikam. Kad mamma cepusi cepumus, mazajai Ģertrūdei bija jāpalīdz pieturēt mīklas bļodu, un viņa arvien pamanījusies iebāzt mīklā īkšķīšus, lai pēc tam ar kāru muti tos nolaizītu. Ģertrūdes mamma nomira, kad meitenei bija vien 10 gadi, tāpēc visas virtuves prasmes un knifiņus viņa apguvusi pašmācības ceļā.

Senāk, kad mamma strādājusi, Ingrīda pēc skolas gājusi uz Āgenskalna tirgu, pirkusi produktus un sagaidījusi mammu no darba ar siltām vakariņām. Viņa gan saka, ka mamma ir dižākā virtuves pavēlniece, kurai viņa var tikai iet palīgā traukus mazgāt. Vēl abas pastāsta, ka brokastis viņu mājās tiekot ēstas atsevišķi, bet uz pusdienām visi sanāk kopā. Ne vecomītei, ne omei dzīve nav bijusi viegla, tomēr abām arvien izdodas atrast par ko pasmaidīt, un viņas prot novērtēt šo lielo dāvanu – dzīvi. Mūsu tikšanās laikā abas vienbalsīgi citē Raiņa vārdus: «Visgrūtākā cīņa ir cīņa ar sevi. Vislielākā uzvara – uzvarēt sevi.» Un atliek viņām tikai piekrist.

Ingrīdu Gebaueri un Ģertrūdi Indraši projektam «Mūsu mantojums» pieteica Una Ozola.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu