Kas jādara, lai bērns ietu dārziņā un neslimotu?

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Teju visām māmiņām ir pazīstama situācija, kurā nupat dārziņa gaitas sākušais bērniņš slimo vienā laidā. Ko lai dara? Vai ir iespējams sevi atbrīvot no slimošanas radītajām raizēm?

Konsultē psiholoģe Diāna Zande.

1. Parunā ar mammām bērnu laukumiņā, ievāc ziņas par vairākiem tuvējiem dārziņiem. Uzzini, cik apmēram bērnu ir katrā grupiņā, kāda ir audzinātāju attieksme pret bērniem, cik bieži vispār slimo citi bērni un vai uz grupiņu tiek vesti dažkārt arī slimi bērni vai bērni, kam ir tikai iesnas, klepus.

2. Lūdz padomu pediatram. Pajautā pediatram, vai dārziņa bērni biežāk nāk pie pediatra, jo dārziņā ko saķēruši. Palūdz, lai pastāsta tev, kā iet citiem bērniem ar slimošanu - vismaz aptuveni, lai zini, ar ko rēķināties.

3. Ļauj bērnam sākt apmeklēt dārziņu pēc 3-3,5 gadu vecuma. Šajā vecumā bērns jau ir psiholoģiski gatavs atdalīties no mammas. Līdz šim vecumam imūnsistēma nav nobriedusi un bērna organisms neražo atmiņas šūnas, kas nepieciešamas imunitātes izstrādei pēc dažādu infekciju izslimošanas, tāpēc bērniņš dārziņā slimos vairāk.

4. Uzzini par dārziņu vairāk. Pirms raksti iesniegumu par bērniņa pieteikšanu dārziņā, lūdz apmeklēt grupiņu, kurā būs tavs bērniņš. Jo gaišāka, siltāka ir telpa, jo labāk. Dažos dārziņos ziemā ir auksti, arī tāpēc bērni biežāk slimo. Labi, ja dārziņā ir medmāsa, kas var izolēt bērniņu, kurš pēkšņi apslimis, no pārējiem, kopā ar viņu sagaidot vecākus un sniedzot nepieciešamo palīdzību.

5. Neieplāno profilaktiskās potes pirmajos dārziņa apmeklējuma mēnešos. Šajā laikā ir paaugstināts risks saslimt ar dažādām saaukstēšanās slimībām, kas pazemina vakcinācijas efektivitāti.

6. Nodot analīzes uz cērmēm ir visai lietderīgi. Zināms, ka galvenais iemesls, kāpēc bērniem ir slikta imunitāte, - aizdomas par cērmēm. Ja bērns bieži slimo, šādas analīzes jānodod periodiski, nepieciešamības gadījumā - jāārstējas!

7. Esi blakus. Neliec savu mērķi sākt darba gaitas augstāk par visu. Karjeras kāpnes tevi var pagaidīt. Esi blakus bērnam, neved viņu uz dārziņu apslimušu vai dažas dienas pēc tam, kad viņš it kā šķiet jau vesels. Kamēr bērniņā vēl sēž infekcija, viņš var justies labi un izskatīties vesels, bet - viņš var tomēr aplipināt citus bērnus. Kā arī uz laiku pazeminātās imunitātes dēļ viņš var apslimt ar citu infekcijas slimību, vīrusu dārziņā.

8. Izveido savu bērnudārza apmeklēšanas grafiku. Ir vecāki, kas bērnus ved uz dārziņu tikai katru otro dienu vai tikai dienās, kad pašiem jāstrādā. Bērniņš arī tad slimo mazāk, jo vairāk laika pavada kopā ar vecākiem.

9. Piestrādā pie bērna pašapkalpošanās prasmēm. Ļoti svarīgi, lai bērniņš nekautrētos pateikt, ka vēlas nokārtoties, svarīgi ir arī prast nomazgāt rokas, pārģērbties un uzvilkt apavus.

10. Zāles profilaksei. Kursu veidā var lietot vitamīnus, imūnsistēmu uzlabojošus preparātus. Katram bērniņam piemērotāko ieteiks viņa pediatrs.

Veselību jums un jūsu bērniem!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu