Kūkas 4. maija svētkiem!

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijai nozīmīgajā dienā - 4. maijā - aicinām nežēlot laiku un izcept svētku kūku mājās pašiem! Lūk, trīs fantastiski garšīgu kūku receptes. Izvēlies, kādu celsi svētku galdā!

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Biezpiena un jogurta kūka

Pamatnei

  • Indijas rieksti – 2 saujas
  • Žāvētas aprikozes – 1 sauja
  • Žāvētas dateles – 1 sauja
  • Rozīnes – 1 sauja


Pildījumam

  • Biezpiens 9% – 5 pac. (180 g)
  • Grieķu jogurts – 2 pac.
  • Citrons – 2 gab.
  • Brūnais cukurs – 4 ēdamk.
  • Vaniļas cukurs – 2 tējk.
  • Želatīns – 2 tējk.
  • Dekoram:
  • Dažādas ogas – 300 g (svaigas vai saldētas)

Pagatavošana

  • Kūkas formā ieklāj pergamentu, lai kūku pēc pagatavošanas vieglāk varētu izņemt.
  • Smalki sakapā visus žāvētos augļus un riekstus viendabīgā, nedaudz ķepīgā masā.
  • Ja mājās ir labs virtuves kombains, pamatni var tajā sablendēt.
  • Pamatni klāj kūkas formā un gatavo pildījumu. Sajauc biezpienu ar jogurtu, pievieno vaniļas un brūno cukuru. Izteiktākai garšai var pierīvēt arī 1 citrona miziņu.
  • Izspiež citrona sulu, pievieno tai želatīnu un ļauj tam uzbriest 3 – 5 minūtes.
  • Tikmēr ar rokas blenderi biezpiena–jogurta masu sajauc viendabīgā un maigā krēmā.
  • Sakarsē citrona sulu ar želatīnu. Iecilā citrona sulu biezpiena masā un samaisa.
  • Lej formā un liek masu ledusskapī vismaz uz 1 h. Pēc stundas pārliecinies, vai kūka ir sastingusi, pakratot to. Pa virsu uzber dažādas ogas un pasniedz viesiem.

Ieteikums!
9% biezpiena vietā vari lietot arī 0,5% biezpienu vai izmantot jogurtu ar dažādām garšām. Taču, ja izmantosi citu jogurtu, atceries, ka tas ir nedaudz šķidrāks un, lai kūka izdotos, tev vajadzēs pievienot vairāk želatīna (1 – 2 tējkarotes vairāk).

Receptes autors - Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Citronu biskvīta torte ar iebiezināto pienu

Nepieciešams

Biskvītam
Lauku olas – 4 gab.
Rapšu eļļa – 70 ml
Milti – 4 ēdamk.
Brūnais cukurs – 3 ēdamk.
Citrons – 1 gab. (sula)
Saldētas avenes – 500 g
Vārīts iebiezinātais piens – 1 kārba (400 g)

Pagatavošana

  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 °C un ietauko tortes formiņu. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus sakuļ ar cukuru biezā krēmā. Atsevišķā traukā sakuļ olu baltumus. Olu dzeltenumiem pievieno eļļu un citrona sulu, iecilā arī baltumus. Pievieno izsijātus miltus, sajauc un lej formā. Biskvītu cep 35 – 40 minūtes. Atdzesē un pārgriež uz pusēm. Uzber saldētas ogas, virsū lej vārīto iebiezināto pienu. Pārliek otru pusi biskvīta un pārkaisa ar ogām.
  • Ogas nav obligāti jāatkausē, tās pašas atkusīs un visas sulas sasūksies biskvītā, kas kūkai dos papildu skābumiņu.

Atceries!
Lai vārīto pienu labāk varētu uzklāt, tas ir nedaudz jāsasilda, bet, kad tas atdzisīs, tas atkal kļūs stingrs.

Receptes autors - Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

 

Šokolādes kūka

Nepieciešams

Biskvītam
200 g tumšās šokolādes
250 g mīksta sviesta
250 g cukura
4 olas
220 g miltu
1 ēdk. kakao pulvera bez cukura
1,5 ēdk. cepamā pulvera

Krēmam
300 g mīksta sviesta
50 g pūdercukura
rotāšanai rieksti

Pagatavošana

1. Uzkarsē krāsni līdz 180 °C. Kūku formu ar noņemamām malām izoderē ar cepamo papīru. Mazā katliņā ielej nedaudz ūdens un liek uz plīts, lai uzvārās. Šokolādi liek bļodā un to uz katliņa tā, lai bļodas dibens neskaras pie ūdens. Šokolādi izkausē un noliek malā.
2. Samīca sviestu ar cukuru un pievieno pusi kausētās šokolādes. Puto ar mikseri, līdz masa kļūst viegla, gaisīga un gaišāka. Kuļot pa vienai pievieno olas. Atsevišķā bļodā sajauc miltus ar kakao un cepamo pulveri. Viegli tos iemaisa sviestā. Mīklu liek formā, nolīdzina virsu un cep apmēram 40 minūtes. Kūkas gatavību pārbauda ar koka irbulīti – iedurtam kūkas viducī, tam jānāk ārā sausam, bez pielipušas mīklas. Gatavu biskvītu atdzesē.
3. Gatavo krēmu. Saputo sviestu ar pūdercukuru un atlikušo šokolādi, līdz tie veido gaisīgu masu.
4. Kūkas biskvītu sagriež divās ripās. Vienu liek uz kūkas šķīvja, pārziež ar 2/3 krēma un liek virsū otru ripu. Virspusei uzsmērē atlikušo krēmu un rotā ar sadrupinātiem riekstiem.

Autors: Maxima

 
Foto: Armands Meirāns

Kārtainā biezpiena kūka

Sastāvdaļas

  • 400–500 g kārtainās mīklas
  • 150 g tīra ābolu biezeņa, ne pārāk salda

Krēmam

  • 250 g biezpiena
  • 200 g skāba krējuma
  • 100 g pūdercukura
  • 100 g salda krējuma
  • 6 plāksnes, apm. 6 g želatīna

Šī ir pavisam vienkārša kūka, kurā kārtām mijas kārtainās mīklas plāksnes, ābolu biezenis un biezpiena krēms. Ja tev garšo vijīgāks krēms, tad tam pirms smērēšanas pievieno vēl nedaudz salda krējuma. Jebkurā gadījumā kūkai vismaz 12 h pirms pasniegšanas ļauj ievilkties.

Pagatavošana

  1. Pagatavo krēmu. Blenderī liec biezpienu, skābu un saldu krējumu. Sablendē, lai ir viendabīga un krēmīga masa. Liec visu miksera bļodā, pievieno cukuru un saputo, līdz masa kļūst nedaudz stingrāka.
  2. Traukā iemērc želatīna plāksnes uz 5 minūtēm. Pēc laika izspied lieko šķidrumu un plāksnes liec krūzītē vai bļodiņā. To iegremdē verdošā ūdenī un maisot gaidi, kamēr izšķīst. Tad izkusušo želatīnu pievieno krēmam, iemaisi un masu liec ledusskapī, lai sastingst*.
  3. Pagatavo plāksnes. Sakarsē krāsni 220 grādus karstu.
  4. No mīklas rullē nepieciešamo formu – garenas plāksnes vienādos lielumos. Rullē tās plānas, apmēram 3 mm biezas (var apaļas, var taisnstūra veida, kā vien sirds vēlas).
  5. Kad plāksnes izrullētas, sagatavo pannu vai vairākas pannas. Uzliec cepamo papīru, to viegli samitrini ar otiņu. Tā, lai papīrs ir pietiekami mitrs.
  6. Liec uz sagatavotā papīra mīklas plāksnes. Kad tās uzliktas, kārtīgi sadursti ar dakšiņu, lai mīkla cepoties nepūšas. Sadursti tā, lai tiešām mīklā paliek caurumiņi.
  7. Liec cepies 12–17 minūtes, lai mīkla ir viegli brūna, bet nav pārcepta un ir vēl pamīksta. Ņem pannu ārā un nocel plāksnes no pannas. Ļauj atdzist.
  8. Veido kūkas kārtas. Pirmo plāksni apsmērē ar ābolu biezeni, tad bagātīgi ar krēmu*. Liec pa virsu otru plāksni, arī to apsmērē, un tā visas kārtas. Vislabāk – 4 kārtas. Pēdējo kārtu apsmērē ar krēmu un pārber ar mīklas drupačām. Ja tādu nav, tad rotā ar konservētiem augļiem.

Papildinājumi:
* Ja krēms ir pārāk stingrs, tad pirms smērēšanas to vēlreiz saputo ar mikseri, lai masa kļūst viendabīgāka. Vari piejaukt pavisam nedaudz salda krējuma (20 ml).

Recepte: Signe Meirāne

 

Avokado un bumbieru kūka

Nepieciešams

Biskvītam
Lobītas ķirbju sēklas – 50 g
Zaļās pistācijas – 50 g
Indijas rieksti – 100 g
Dzeltenās rozīnes – 200 g

Krēmam un kūkai
Kivi – 4 gab.
Avokado – 4 gab.
Bumbieri – 4 gab.
Medus – 2 ēdamk.
Laims – 1 gab.

Dekoram
Svaigas vai saldētas ogas pēc izvēles – 250 g

Pagatavošana

Gatavo biskvītu - sablendē vai samal riekstus, ķirbju sēklas, pievieno rozīnes, turpini malt, līdz izveidojās ķepīga masa;
Ņem tortes formu 22 cm diametrā un ieklāj cepamo papīru;
Liec sablendēto masu veidnē, veido kūkas pamatu;
Notīri kivi un sagriez plānās šķēlītēs, kārto pa virsu biskvītam;
Gatavo krēmu – notīri bumbierus un avokado, sablendē ar medu un laima sulu;
Lej kūkas formā un liec saldētavā uz 2 stundām, lai krēms atdziest un kļūst līdzīgs saldējumam;
Kūku pasniedz ar svaigām vai saldētām ogām.

Receptes autors - Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

 
Foto: www.silva.prieksgatavot.lv

Rupjmaizes kūka

Nepieciešams

  • 4 olas
  • 200 g cukura
  • citronu eļļa
  • kanēlis
  • 2 glāzes sarīvētas rupjmaizes (var vēl pievienot arī krustnagliņas, taču es gatavoju bez tām)

Garnēšanai:

  • putukrējums
  • ogas/augļi

Kas jādara?

  • Olu dzeltenumi jāsaputo ar cukuru
  • Jāpieliek garšvielas, rupjmaize, viss kārtīgi jāsamaisa
  • Jāpievieno saputoti olu baltumi
  • Jācep formā 180° ~40 min
  • Gatavu, atdzisušu jāgarnē ar putukrējumu un augļiem/ogām

Autors: Ēdienu blogere Silva (www.silva.prieksgatavot.lv)

 

Šokolādes-biešu kūka

Nepieciešams

- 200 grami šokolādes
- 60 grami karsta ūdens
- 200 grami sviesta (istabas temperatūrā)
- 240 grami vārītu biešu
- piecas lielas olas
- šķipsniņa sāls
- 200 grami pūdercukura
- 135 grami miltu
- trīs ēdamkarotes kakao
- pusotra tējkarote cepamā pulvera

Pagatavošana

  • Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  • Kūkas formu 20 cm diametrā iesmērē ar sviestu.
  • Smalki sarīvē bietes.
  • Palielā bļodā sajauc miltus, kakao un cepamo pulveri.
  • Uz mazas, mazas uguns izkausē šokolādi.
  • Tajā iemaisa karstu ūdeni. Pēc tam pievieno sviestu un ļauj tam izkust, ik pa laikam maigi apmaisot trauka saturu.
  • Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Pa vienam šokolādes masai pievieno olu dzeltenumus un rūpīgi iemaisa.
  • Šokolādes masu sajauc ar bietēm.
  • Olu baltumiem pievieno šķipsniņu sāls un saputo stingrās putās. Maigi iemaisa pūdercukuru.
  • Olu baltumos iemaisa šokolādes un biešu masu.
  • Iegūto masu sajauc ar miltu un kakao maisījumu. Lej veidnē un uzreiz samazina temperatūru līdz 160 grādiem.
  • Cep aptuveni 40 minūtes, pirms tam pārliecinoties, ka kūkas viducī iedurts koka iesmiņš nāk ārā tīrs. Jācenšas kūku nepārcept un arī neizraut no krāsns ārā jēlu. Kūku izņem no krāsns un atdzesē formā.
  • Beigās apkaisa ar pūdercukuru.

Autors: Ēdienu blogere Uwa

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu