Kā jau esat dzirdējuši, nedēļas nogalē sola īpašu svelmi, ko var remdēt ar aukstās zupas šķīvi. Lūk, idejas!
TOP 5 aukstās zupas karstajai nedēļas nogalei!
Aukstā alus zupa
Sastāvdaļas
1 l tumša vai gaiša alus (var ņemt arī bezalkoholisko)
4 olas
150 g asa siera
Saldais krējums
Sāls
Pipari
Muskatrieksts
Zaļumi
Vārīta selerijas sakne
Burkāns
Pagatavošana
1) Atdzesētā alū iejauc ar sāli un pipariem sarīvētu sieru, vārītu selerijas skani un vārītu burkānu (sarīvētus).
2) Pierīvē nedaudz muskatrieksta.
3) Visu sajauc un pasniedz ar zaļumiem, krējumu un vārītu olu.
Lai labi garšo!
Vienkāršā gaspačo zupa
Sastāvdaļas
1 liels sīpols
1 paliela daiviņa ķiploka
1 daiviņa ķiploka (maizei)
3 svaigi mizoti gurķi
Puskārba mizotu tomātu savā sulā
3 palieli, gatavi dzeltenie tomāti (der arī sarkanie)
½ sarkanā asā pipara
4 paprikas (vislabāk mūsu pašu, tās aromātiskākas)
Olīveļļa
Ciabatas maize
Sāls
Pipari
Pagatavošana
1) Sīpolu nomizo, sagriež smalki un liek blenderī.
2) Ķiploka daiviņu nomizo, sagriež smalki un liek blenderī.
3) Gurķus nomizo, sagriež smalki un liek blenderī.
4) Tomātus no kārbas, saspiežot iepriekš rokās virs blendera, met blenderī.
5) Svaigajiem tomātiem uzlej verdošu ūdeni un noņem miziņu, sagriež gabaliņos un met blenderī.
6) Asā pipara pusīti smalki, smalki sagriež un met blenderī.
7) Papriku iztīra, sagriež un met blenderī.
8) Pieliek kārtīgu šķipsnu sāls un nedaudz piparu.
9) Visam pa virsu uzlej olīveļļu, nu kādas 3-4 kārtīgas ēdamkarotes.
Ja blenderis nav gana pilns vai liekas, ka būs pamaz, - var piemizot un piegriezt klāt vēl kādu papriku vai kādu tomātu.
10) Visu samaļ blenderī.
Faktiski zupa gatava.
Kaut kur starp 5. un 6. punktu iesildītā cepeškrāsnī liek biezās šķēlēs sagrieztu ciabatas maizi, kuru apslaka ar olīveļļu un pēc tam katru maizes gabaliņu ieberzē ar ķiploka daiviņu (ķiploka daiviņu pirms tam ieteicams pārgriezt uz pusēm, lai sula vairāk izdalās).
Ja pie zupas prasās gaļas, tad uz maizītēm var salikt apceptus, plānus šķiņķīša gabaliņus.
Labu apetīti!
Zaļā aukstā zupa
Sastāvdaļas
1 neliels ar mizu vārīts kartupelis
½ vārītas olas
½ svaiga gurķa
4 sīpola loki
5 spinātu lapas
4 dillītes
1 glāze kefīra
Pagatavošana
1) Kartupeli nomizo un sarīvē uz rupjas rīves, sarīvē olu un gurķi.
2) Sagriež lokus, spinātus. Sajauc visu ar kefīru. Pārkaisa ar sagrieztām dillītēm. Ļauj vismaz pusstundu vēsumā «ievilkties» (sāli nevajag).
Lai labi garšo!
Soltuo zupa
Sastāvdaļas
500 g marinētu biešu
125 g majonēzes
2-3 tējk. krievu sinepju
1 garais vai 2 mazie gurķi
6 vārītas olas
Lociņi
Dilles
Kefīrs
Pipari
Sāls
Citronpipari
Pagatavošana
1) Liek vārīties olas, ja vēlas piekost klāt kartupeļus, tad tos arī uzreiz nomizo un liek vārīties.
2) Nākamais solis - ņem gurķi un dala to uz pusēm. Vienu daļu sarīvē, bet otru sagriež šķēlēs pa ceturtdaļām, kā ir redzams bildē zemāk.
3) Ņem 12 redīsus un griež plānās šķēlēs, sākumā tos pārgriežot uz pusēm.
4) Ņem 6 vārītās olas, vāra apm. 15 minūtes un rīvē tās tādā pašā veidā kā gurķi.
5) Pēc tam ņem un sagriež lociņus, klāt pievieno piparus un sāli pēc saviem ieskatiem, es aptuveni lieku 1,5 tējkarotes sāls un 1 tējkaroti sasmalcināto piparu. Un tad samīca visus to kopā, lai sāk izdalīties sula no lociņiem.
6) Bietes liek kādā palielākā traukā un klāt pievieno gurķus (gan sagrieztos, gan sarīvētos), redīsus, olas, sīpolus un arī dilles, kā arī 2-3 tējkarotes krievu sinepju un 125 g majonēzes. Visu kārtīgi sajauc.
7) Kad kartupeļi ir gatavi, liek gatavo zupas maisījumu šķīvī, pievieno sev tīkamu kefīra un citronpiparu daudzumu, blakus vārītus kartupeļus un dūmu desas gabalu.
Lai labi garšo!
Aukstā zupa smalko gaumē
Sastāvdaļas
4 jaunie sīpoli ar lokiem
1 ķiploka daiviņa
2 svaigi gurķi, attīrīti no sēklām
500 g kefīra
200 g vārītas vistas gaļas
Dilles
Pētersīļi
Sāls
Pipari
Pagatavošana
1) Visu sasmalcina, liek katlā, pievieno kefīru un vistas gaļu.
2) Pievieno piparus, sāli pēc garšas.
3) Atdzesē un pasniedz. Var papildus dekorēt ar zaļumiem, riekstiem. Kaut kas savādāks nekā biešu aukstā zupa, tiešām garšīgi!
Labu apetīti!