TOP 5 ēdieni Līgo svētku galdam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Gardas un daudzveidīgas receptes, ar ko pārsteigt līgo viesus.

 
Foto: receptes.lv

Pīrādziņi ar balto sieru

Sastāvdaļas

  • 1 kg miltu

  • 3 ēd. k. krējum

  • 200 ml saldā krējuma

  • 2 ēd. k. cukura

  • 1 tējk. sāls

  • 40 g slapjā rauga

  • 200 g margarīna

  • 3 olas

  • 2 rituļi baltā siera

  • 100 g pētersīļu

Pagatavošana: 180 min.

1) Sagatavo mīklu - miltus ieber bļodiņā, pieliek margarīnu un cukuru, sāli visu samaisa.

2) Tikmēr uzkarsē saldo krējumu, tajā iedrupina raugu, mikroviļņu krāsnī un to siltu pievieno miltu maisījumam. Tad pievieno arī olas un krējumu. Lēnām sajauc un tad kārtīgi izmīca, ja nu tomēr mīkla ir lipīga, pielej nedaudz vēl eļļu.

3) Mīklu pārklāj un noliek siltā vietā. Pēc apmēram 40 min. izmīca vēlreiz un atstāj vēl uz kādu stundu.

4) Tikmēr pildījumam sarīvē balto sieru. Es lietoju turku, bet Latvija droši vien var atrast līdzīgu grieķu, pārdod bundžās. Sajauc to ar svaigiem sasmalcinātiem pētersīļiem. Pētersīļu vietā var ari izmantot lociņus.

5) Mīklu nerullē. Paņem pikucīti, izveido bumbiņu un tad ar pirkstiem izmīca pankūciņu ar tējkaroti uz tā uzliek pildījumu un aizloka. Sanāk kā pīrādziņš.

6) Saliek uz cepamās plātes un apsmērē ar olu.

7) Cep apmēram 200 grādos 20 min. Pa vidam apsmērē vēlreiz ar olu.

Tik sarežģīta mīkla der sliktām krāsnīm, kas kaltē, jo maizītes būs tik un tā mīkstas. Bet tā der jebkāda raugu mīkla.

Labu apetīti!

 
Foto: receptes.lv

Marinēti gurķīši stundas laikā

M arinēti gurķīši stundas laikā

Sastāvdaļas

  • 1 gab. garā ziemas gurķa

  • Marinādei:

  • 2 tējk. medus vai cukura

  • 1,5 ēd. k. etiķa

  • 1/2 tējk. sāls

  • 1 ēd. k. diļļu

  • 1 ēd. k loku

  • Melnie pipari

Pagatavošana: 50 min.

1) Gurķi sagriež plānās ripiņās.

2) Saliek traukā ar vāku (burkā), katru slāni pārkaisot ar dillēm un lociņiem. Man lociņu nebija, toties bija čili pipars. Es vēl 3 ķiploku daiviņas sagriezu.

3) Visu pārlej ar pagatavotu marinādi.

4) Marinādei sajauc etiķi, cukuru vai medu, sāli un piparus.

* Ūdeni nevajag, jo gurķi sāk sulot un mitruma ir pietiekami!

5) Aizvāko trauku un 30 sek. intensīvi krata.

6) Uz 20 min. liek siltumā un uz kādām 30 min. ledusskapī! Tas arī viss.

Lai labi garšo!

 
Foto: receptes.lv

Salātu mix ar vītinātiem tomātiem

Sastāvdaļas

  • Salātu mix ( rukola, biešu lapas, spināti, sarkanie salāti)

  • Vītināti tomāti eļļā

  • Svaigi ķiršu tomātiņi

  • Svaigs gurķis

  • Sarkanais sīpols

  • Dzeltenā paprika

  • Citronu sula vai citronpipari

  • Sāls

Pagatavošana: 10 min.

Daudzums atkarīgs no porciju skaita.

1) Ņem salātu kokteili (brīvi izvēlētu), izvēlas atbilstošu daudzumu un ber bļodiņā.

2) Ķiršu tomātiņus sagriež uz pusēm, papriku sagriež nelielos gabaliņos, tāpat sagriež gurķi, sasmalcina sīpolus un sagriež vītinātos tomātus.

3) Sagrieztos dārzeņus pievieno salātu kokteilim.

4) Pārkaisa ar citronpipariem vai pārlej ar citronu sulu ( pēc garšas, kam gribās skābāku - pievieno vairāk).

5) Kā salātu mērci izmanto eļļu no vītināto tomātu burciņas.

Lai labi garšo!

 
Foto: receptes.lv

Līgo svētku zemeņu – persiku deserts

Sastāvdaļas

  • 100 g svaigu zemeņu

  • 50 g cukura

  • 200 g konservētu persiku

  • Zemeņu ievārījums

  • Putukrējumam:

  • 150 g saldā krējuma

  • Cukurs pēc garšas

  • Dekorēšanai:

  • Svaigas zemenes

  • Persiki

Pagatavošana: 30 min.

1) Zemenēm pārber cukuru, tad šo daudzumu sadala 2 trauciņos.

2) Konservētos persikus sagriež lielos kubiņos - liek 2. kārtā.

3) Lai deserts būtu daudzveidīgāks un bagātināts ar zemenēm, 3. kārtā liek zemeņu ievārījumu.

4) Saldo dekorē ar putukrējumu, zemenēm un persikiem.

Lai labi garšo!

 
Foto: receptes.lv

Biskvīta zemeņu torte

Sastāvdaļas

  • Biskvītam:

  • 4 olas

  • 200 g cukura

  • 1 ēd. k. vaniļas cukura

  • 4 ēd. k. silta ūdens

  • 200 g miltu

  • 2 tējk. cepampulvera

  • Pildījumam:

  • Zemenes

  • 500 g skābā krējuma

  • 150 g pūdercukura

  • 1 paciņa vaniļas cukura

  • 1 paciņa želatīna

Pagatavošana: 70 min.

1) Olas ar siltu ūdeni (gandrīz karstu) un cukuru uzputo ļoti gaišās putās. Iemaisa vaniļas cukuru.

2) Uzsijā miltus ar cepampulveri un pakāpeniski iecilā mīklā.

3) Mīklu pilda ietaukotā veidnē (ietauko tikai pamatni un izkaisa ar miltiem).

4) Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 25 minūtes.

5) Kad biskvīts gatavs, pārgriež to divās daļās.

6) Kamēr biskvīts dziest, skābo krējumu sajauc ar vaniļas cukuru un pūdercukuru.

7) Uzbriedina želatīnu. Izkausē ūdens peldē un pievieno krējuma maisījumam.

8) Liek ledusskapī nedaudz atdzist, lai var vieglāk uzsmērēt.

9) Tikmēr zemenēm noņem kātiņus un sagriež gabaliņos. Lielākās zemenes atstāj dekorēšanai.

10) Uz pirmās biskvīta daļas uzziež nedaudz krējuma maisījuma. Pārklāj blīvi ar zemenēm. Pārziež atkal ar krējuma masu.

11) Liek pa virsu otru biskvīta daļu. To un tās sānus pārziež ar atlikušo krējuma masu un dekorē ar zemenēm.

Patur visu kūku vēl ledusskapī, lai sastingst.

Lai labi garšo!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu