Gardas un daudzveidīgas receptes, ar ko pārsteigt līgo viesus.
TOP 5 ēdieni Līgo svētku galdam
Pīrādziņi ar balto sieru
Sastāvdaļas
1 kg miltu
3 ēd. k. krējum
200 ml saldā krējuma
2 ēd. k. cukura
1 tējk. sāls
40 g slapjā rauga
200 g margarīna
3 olas
2 rituļi baltā siera
100 g pētersīļu
Pagatavošana: 180 min.
1) Sagatavo mīklu - miltus ieber bļodiņā, pieliek margarīnu un cukuru, sāli visu samaisa.
2) Tikmēr uzkarsē saldo krējumu, tajā iedrupina raugu, mikroviļņu krāsnī un to siltu pievieno miltu maisījumam. Tad pievieno arī olas un krējumu. Lēnām sajauc un tad kārtīgi izmīca, ja nu tomēr mīkla ir lipīga, pielej nedaudz vēl eļļu.
3) Mīklu pārklāj un noliek siltā vietā. Pēc apmēram 40 min. izmīca vēlreiz un atstāj vēl uz kādu stundu.
4) Tikmēr pildījumam sarīvē balto sieru. Es lietoju turku, bet Latvija droši vien var atrast līdzīgu grieķu, pārdod bundžās. Sajauc to ar svaigiem sasmalcinātiem pētersīļiem. Pētersīļu vietā var ari izmantot lociņus.
5) Mīklu nerullē. Paņem pikucīti, izveido bumbiņu un tad ar pirkstiem izmīca pankūciņu ar tējkaroti uz tā uzliek pildījumu un aizloka. Sanāk kā pīrādziņš.
6) Saliek uz cepamās plātes un apsmērē ar olu.
7) Cep apmēram 200 grādos 20 min. Pa vidam apsmērē vēlreiz ar olu.
Tik sarežģīta mīkla der sliktām krāsnīm, kas kaltē, jo maizītes būs tik un tā mīkstas. Bet tā der jebkāda raugu mīkla.
Labu apetīti!
Marinēti gurķīši stundas laikā
M arinēti gurķīši stundas laikā
Sastāvdaļas
1 gab. garā ziemas gurķa
Marinādei:
2 tējk. medus vai cukura
1,5 ēd. k. etiķa
1/2 tējk. sāls
1 ēd. k. diļļu
1 ēd. k loku
Melnie pipari
Pagatavošana: 50 min.
1) Gurķi sagriež plānās ripiņās.
2) Saliek traukā ar vāku (burkā), katru slāni pārkaisot ar dillēm un lociņiem. Man lociņu nebija, toties bija čili pipars. Es vēl 3 ķiploku daiviņas sagriezu.
3) Visu pārlej ar pagatavotu marinādi.
4) Marinādei sajauc etiķi, cukuru vai medu, sāli un piparus.
* Ūdeni nevajag, jo gurķi sāk sulot un mitruma ir pietiekami!
5) Aizvāko trauku un 30 sek. intensīvi krata.
6) Uz 20 min. liek siltumā un uz kādām 30 min. ledusskapī! Tas arī viss.
Lai labi garšo!
Salātu mix ar vītinātiem tomātiem
Sastāvdaļas
Salātu mix ( rukola, biešu lapas, spināti, sarkanie salāti)
Vītināti tomāti eļļā
Svaigi ķiršu tomātiņi
Svaigs gurķis
Sarkanais sīpols
Dzeltenā paprika
Citronu sula vai citronpipari
Sāls
Pagatavošana: 10 min.
Daudzums atkarīgs no porciju skaita.
1) Ņem salātu kokteili (brīvi izvēlētu), izvēlas atbilstošu daudzumu un ber bļodiņā.
2) Ķiršu tomātiņus sagriež uz pusēm, papriku sagriež nelielos gabaliņos, tāpat sagriež gurķi, sasmalcina sīpolus un sagriež vītinātos tomātus.
3) Sagrieztos dārzeņus pievieno salātu kokteilim.
4) Pārkaisa ar citronpipariem vai pārlej ar citronu sulu ( pēc garšas, kam gribās skābāku - pievieno vairāk).
5) Kā salātu mērci izmanto eļļu no vītināto tomātu burciņas.
Lai labi garšo!
Līgo svētku zemeņu – persiku deserts
Sastāvdaļas
100 g svaigu zemeņu
50 g cukura
200 g konservētu persiku
Zemeņu ievārījums
Putukrējumam:
150 g saldā krējuma
Cukurs pēc garšas
Dekorēšanai:
Svaigas zemenes
Persiki
Pagatavošana: 30 min.
1) Zemenēm pārber cukuru, tad šo daudzumu sadala 2 trauciņos.
2) Konservētos persikus sagriež lielos kubiņos - liek 2. kārtā.
3) Lai deserts būtu daudzveidīgāks un bagātināts ar zemenēm, 3. kārtā liek zemeņu ievārījumu.
4) Saldo dekorē ar putukrējumu, zemenēm un persikiem.
Lai labi garšo!
Biskvīta zemeņu torte
Sastāvdaļas
Biskvītam:
4 olas
200 g cukura
1 ēd. k. vaniļas cukura
4 ēd. k. silta ūdens
200 g miltu
2 tējk. cepampulvera
Pildījumam:
Zemenes
500 g skābā krējuma
150 g pūdercukura
1 paciņa vaniļas cukura
1 paciņa želatīna
Pagatavošana: 70 min.
1) Olas ar siltu ūdeni (gandrīz karstu) un cukuru uzputo ļoti gaišās putās. Iemaisa vaniļas cukuru.
2) Uzsijā miltus ar cepampulveri un pakāpeniski iecilā mīklā.
3) Mīklu pilda ietaukotā veidnē (ietauko tikai pamatni un izkaisa ar miltiem).
4) Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 25 minūtes.
5) Kad biskvīts gatavs, pārgriež to divās daļās.
6) Kamēr biskvīts dziest, skābo krējumu sajauc ar vaniļas cukuru un pūdercukuru.
7) Uzbriedina želatīnu. Izkausē ūdens peldē un pievieno krējuma maisījumam.
8) Liek ledusskapī nedaudz atdzist, lai var vieglāk uzsmērēt.
9) Tikmēr zemenēm noņem kātiņus un sagriež gabaliņos. Lielākās zemenes atstāj dekorēšanai.
10) Uz pirmās biskvīta daļas uzziež nedaudz krējuma maisījuma. Pārklāj blīvi ar zemenēm. Pārziež atkal ar krējuma masu.
11) Liek pa virsu otru biskvīta daļu. To un tās sānus pārziež ar atlikušo krējuma masu un dekorē ar zemenēm.
Patur visu kūku vēl ledusskapī, lai sastingst.
Lai labi garšo!