Zemeņu laiks rit pilnā sparā. Šīs sulīgās un saldās ogas var ēst uz nebēdu arī tāpat vien, bet, kad apnicis, kāpēc neizdomāt ko radošāku? Lūk TOP vienkāršākās un apetelīgākās zemeņu gardumu receptes.
TOP 7 gardumi, ko pagatavot no zemenēm
Zemeņu zupa ar saldējumu
Sastāvdaļas
Zemenes
Ledus
Saldējums
Zemeņu lapa (der arī piparmētra)
Pagatavošana: 5 min.
1) Zemenes un ledu ieliek blenderī un sasmalcina
2) Pilda deserta traukos zemeņu zupu un pa vidu iekārto saldējuma bumbiņas
3) saldējumam kā dekoru pievieno zemeni un zemeņu vai piparmētru lapiņu.
Lai labi garšo!
Zemeņu - kivi deserts
Sastāvdaļas
2-3 kivi
200 g zemeņu
Mērcei:
1 apelsīns
1/2 citrons
1-2 ēd. k. brūnā cukura
2-3 ēd. k. ogu liķiera (apelsīnu, aveņu, zemeņu – pēc izvēles - nav obligāti)
Pagatavošana: 10 min.
1) Pagatavo mērci - izspiež sulu no apelsīna un citrona, pievieno cukuru un liķieri. Sakuļ, līdz izkūst cukurs.
2) Notīra kivi. Zemenes un kivi sagriež gabaliņos, pārlej ar mērci.
Lai labi garšo!
Plānās pankūkas ar svaigu zemeņu zapti
Sastāvdaļas
4 svaigas olas
Sāls
3 ēd. k. cukura
1 glāze svaiga piena
300 - 400 g miltu
3 - 4 glāzes ūdens
Eļļa (saulespuķu vai rapšu)
Ievārījumam
Vismaz 2 l svaigu zemeņu
Cukurs pēc garšas
Pagatavošana: 60 min.
1) Palielā traukā iesit olas, sāli un cukuru, visu samaisa un pievieno pienu. Samaisa. Pieliek klāt miltus. Samaisa.
2) Pievieno ūdeni tā, lai neveidojas kunkuļi. Mīklu atstāj uz minūtēm 15 ievilkties.
3) Nomazgā zemenes, izgriež zaļumus, saliek traukā un sablendē vai saspiež ar dakšiņu un pievieno cukuru.
4) Mīklai var vēl pievienot nedaudz ūdens, bet tā, lai nav pārāk šķidra, un tad var sākt cept.
5) Uz pannas uzpilina eļļu, uzlej mīklu un cep pankūkas, līdz gatavas un iegūst zeltainu toni. Pasniedz ar jau iepriekš sagatavoto svaigo zemeņu zapti!!
Labu apetīti!
Saldētais zemeņu jogurts
Sastāvdaļas
3 ēd. k. medus
1 ēd. k. citronu sula
1/2 glāze jogurts
Sasaldētas zemenes (var arī svaigas)
Svaiga piparmētra
Pagatavošana: 15 min.
1) Ieliek zemenes, medu, jogurtu un citronu sulu smalcinātāja traukā vai blenderī.
2) Blenderē līdz krēmīgai konsistencei aptuveni 5 min. Pasniedz uzreiz, dekorē ar piparmētru lapiņām.
Labu apetīti!
Zemeņu un rabarberu ievārījums
Sastāvdaļas
1 kg zemeņu
1 kg nepāraugušu rabarberu
1 kg ievārījuma cukura
Pagatavošana: 40 min.
1) Rabarberus nomizo un sagriež gabaliņos, arī lielākās zemenes sagriež mazākos gabaliņos.
2) Pārber augļus ar ievārījuma cukuru un liek uz plīts karsēties.
3) Kad ievārījums uzvārījies, nosmeļ putas un pavāra vel 5 min.
Lai labi garšo!
Zemeņu mohito
Sastāvdaļas
1/2 laims
10 svaigas piparmētru lapiņas
10 ml cukurniedru sīrupa
1 - 2 tējk. brūnā cukura
Svaigas vai saldētas zemenes
Mazliet zemeņu sīrupa
50 ml cukurniedru degvīna «Cachaca» (vai arī gaišo rumu vai «Bacardi lemon»)
Ūdens vai «Sprite» limonāde
Pagatavošana: 10 min.
1) Laimu sagriež gabaliņos, liek glāzē un ar piestiņu saspaida kopā ar piparmētru lapiņām, brūno cukuru un cukurniedru sīrupu.
2) Pa virsu liek zemenes un zemeņu sīrupu, nedaudz saspaida.
3) Visbeidzot glāzi līdz augšai piepilda ar sasmalcinātu ledu un visu pārlej ar cukurniedru degvīnu «Cachaca». Pēc garšas pielej ūdeni vai «Sprite» limonādi (ja vēlas saldāku dzērienu). Dekorē ar piparmētras zariņu. Ļoti atsvaidzinoši!
Lai labi garšo!
Mocarellas – zemeņu salāti
Sastāvdaļas
400 g lapu salātu
100 g spinātu
100 g mocarellas siera
100 g svaigu zemeņu
1 tomāts
1 gurķis
1 avokado
Pesto mērce
Pagatavošana: 10 min.
1) Visas sastāvdaļas sagriež, salātus labāk plēst, nevis griezt.
2) Liek uz šķīvja un pievieno mērci!
Lai labi garšo!