Kamēr vēl skābenes dārzā - lieliskas idejas receptēm!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Skābenes ir ne vien gardas, bet arī ļoti veselīgas, tāpēc grēkosi, ja sezonā neko no tām nepagatavosi!

 
Foto: receptes.tvnet.lv/receptes

Skābeņu un spinātu krēmzupa

Sastāvdaļas

  • 100 g skābeņu
  • 100 g spinātu
  • 1 sīpols
  • 2 melisas lapiņas
  • 500 g kartupeļu
  • 3 glāzes buljona
  • 100 g baltvīna
  • 100 g saldā krējuma
  • 4 paipalu oliņas
  • Sāls
  • Cukurs
  • Pipari
  • Pētersīļi
  • Citrona šķēlītes

Pagatavošana: 45 min.

1) Sagrieztu sīpolu apcep eļļā. Skābenes, spinātus, pētersīļus un melisu sakapā.

2) Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos, pievieno sīpoliem, pacep, tad pielej baltvīnu un buljonu un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti.

3) Tad pievieno sakapātos zaļumus un pavāra vēl 5 min.

4) Zupu sablendē līdz biezeņa konsistencei, pievieno sāli un piparus.

Gatavu zupu šķīvī izrotā ar saputotu saldo krējumu, katrā šķīvī ieliek vārītu paipalu oliņu. Var pievienot citrona šķēlīti vai dekorēt ar zaļumiem!

Lai labi garšo!

 
Foto: Shutterstock

Skābenes bez sāls ziemai

Sastāvdaļas

  • Skābenes
  • Ūdens

Pagatavošana: 60 min.

1) Nedaudz sagrieztas, tīras skābenes saspiež burciņā.

2) Burku liek katlā ar ūdeni un karsē. Skābenes sakrītas. Atkal pievieno skābenes un turpina karsēt, kamēr virsū izveidojas suliņa. Tā, kamēr skābenes vairs nevar iestampāt.

3) Sāli neliek. Sanāk tāds kā sterilizēšanas process. Vienā puslitra burciņā tādā veidā var iedabūt ļoti daudz skābeņu. Tad vāku virsū un aukstā vietā.

Lai labi garšo!

 
Foto: Shutterstock

Skābeņu – nātru zupa

Sastāvdaļas

  • 500 g cūkas ribiņu
  • 100 g grūbu
  • 300 g skābeņu
  • 300 g jaunu pavasara nātru
  • 2 ēd. k. sāls
  • 6 olas
  • 1 glāze krējuma
  • 2 l ūdens

Pagatavošana: 100 min.

1) Aukstā ūdenī (2 l) liek ribiņas. Uzvāra un noputo.

2) Pieliek grūbas, uzvāra un noputo. Vāra uz lēnas uguns apm. 1 stundu, līdz gaļa un grūbas mīkstas.

3) Nātres aplej ar verdošu ūdeni (0,5 l), pavāra 10 minūtes un izberž caur sietiņu.

4) Skābenes sīki sagriež. Olas cieti novāra.

5) Saberztās nātres ar vārīšanas šķidrumu un skābenes pievieno zupai un vāra 3 minūtes.

Zupu bauda ar krējumu un liek virsū olas pusītes.

Labu apetīti!

 
Foto: Shutterstock

Skābeņu mērce

Sastāvdaļas

  • 1/2 kg skābeņu
  • 2 vidēji lieli sīpoli
  • 200 g saldā krējuma
  • 2 ēd. k. eļļas cepšanai
  • Cukurs
  • Sāls

Pagatavošana: 30 min.

1) Skābenes nomazgā, uz sieta notecina, smalki sablendē kopā ar sīpoliem, eļļā 10 minūtes pasautē.

2.) Pievieno saldo krējumu, laiku pa laikam maisot, sautē, līdz masa sabiezē. Beigās pievieno sāli un cukuru.

Lieto karstu pie gaļas un zivju ēdieniem. Var lietot aukstu.

Lai labi garšo!

 
Foto: receptes.tvnet.lv/receptes/skabenu-zupa

Skābeņu zupa

Sastāvdaļas

  • 500 g cūkgaļas
  • 400 g skābeņu
  • 3 kartupeļi
  • 1 burkāns
  • 1 sīpols
  • 2 l ūdens
  • Sāls
  • Cukurs

Pagatavošana: 70 min.

1) Cūkas gaļu vāra ūdenī, pievieno taukos apceptu, sasmalcinātu sīpolu un burkānu, mazās, plānās šķēlītēs

sagrieztus kartupeļus (kartupeļiem jāsavārās, tie domāti zupas tumēšanai).

2) Kad kartupeļi mīksti, pievieno sagrieztas skābenes, sāli, mazliet cukura un vāra zupu gatavu.

3) Galdā pasniedz ar krējumu. Ja vēlas, katrā porcijā ieliek 1/2 cieti vārītas olas.

Labu apetīti!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu