Izcep kūku 1. septembrim par godu: gardas receptes!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Piecas idejas, kā šo dienu pārvērst īstos svētkos, - pašu gatavota kūka!

 
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Rudens ābolkūka

Sastāvdaļas

āboliem:

  • 700 g nomizotu ābolu, sagriezti palielos kubiņos
  • 140 g brūnā cukura
  • 1 kanēļa standziņa
  • ½ liela citrona sula

krēmam:

  • 410 g maskarpones
  • 150 g skāba krējuma
  • 100 g brūnā cukura
  • ½ tējk. kanēļa

biskvītam:

  • 5 olas, baltumi un dzeltenumi atdalīti
  • 110 g baltā cukura
  • 100 g augstākā labuma kviešu miltu
  • 1 citrona miza, smalki sarīvēta
  • 20 g magoņu

dekorēšanai:

  • 40 g lazdu riekstu, grauzdēti, rupji sakapāti

Rudens un āboli ir divas nesaraujami saistītas lietas. Tāpat – rudens un ābolkūkas. Vismaz man. Šī kūka noderēs kā lieliska dāvana kādam, kurš ciena kūkas, vai kā labs deserts pēc jaukas rudens maltītes vai jubilejas. To var pagatavot arī ziemā, kad pagrabos saglabājušies neskaitāmi kilogrami «rudens bumbuļu».

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Ietauko ar sviestu kūkas formu 23 cm diametrā ar noņemamām maliņām. Tad izbārsti ar miltiem, lai nosedzas gan pamatne, gan malas. Liekos miltus izber ārā.
  2. Gatavo biskvītu. Bļodā puto olu dzeltenumus ar cukuru, līdz tie ir gaisīgi un gaiši. Kādas 5 minūtes. Kad gatavi, pievieno miltus, citrona mizu un magones. Samaisi. Noliec bļodu malā.
  3. Tad saputo olu baltumus ar šķipsniņu sāls stingrās, bet ne sausās putās. Kādas 2 minūtes. Trīs daļās olu baltumu masu iecilā dzeltenumu un miltu masā. Līdz viss vienmērīgs. Mīklu lej sagatavotajā formā. Liec krāsnī, vidējā nodalījumā cepties 20–25 minūtes, līdz iedurts kociņš, izvilkts laukā, ir tīrs un tam nekas nav pielipis.
  4. Ņem biskvītu ārā un atdzesē līdz istabas temperatūrai (vairākas stundas – atkarībā no tā, cik silti ir istabā).
  5. Gatavo ābolus. Liec tos katlā kopā ar cukuru, citrona sulu un kanēli. Vāri ar vāku kādas 10 minūtes un tad 5 minūtes bez vāka, lai iztvaiko liekais šķidrums. Noņem no liesmas un ļauj pilnībā atdzist.
  6. Krēms. Bļodā liec maskarponi ar cukuru un viegli saputo – tikai tik daudz, lai sajaucas vienmērīgā masā. Tad pievieno skābo krējumu un turpini putot, līdz ir vijīgs krēms, kādas 2 minūtes.
  7. Saliec kopā kūku.
  8. Sagriez trīs vienādās daļās biskvītu. Apakšējo daļu liec uz šķīvja, uz kura pasniegsi kūku. Uz pamatnes liec trešdaļu savārīto ābolu un izsmērē. Tas liec trešdaļu krēma un arī izsmērē pa visu pamatni. Uzliec otro biskvīta kārtu, tāpat ābolus un krēmu. Nobeidz ar pēdējo biskvīta kārtu. Uzliec ābolus, krēmu un dekorē ar lazdu riekstiem.
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Recepte - Signe Meirāne
Foto - Armands Meirāns

 
Foto: Armands Meirāns

Burkānu un šokolādes kūka

Sastāvdaļas

biskvītam:

  • 150 g melnās šokolādes, gabaliņos
  • 450 g burkānu, rupji sarīvēti
  • 150 g nomizota ķirbja, sarīvēts
  • 200 g kviešu miltu
  • šķipsniņa sāls
  • 160 g pilngraudu kviešu miltu
  • 20 g kakao
  • 10 g vaniļas cukura
  • 1 tējk. kanēļa
  • 1 apelsīna miziņa, smalki sarīvēta
  • 4 olas
  • 470 g brūnā smalkā cukura
  • 300 ml eļļas
  • 1,5 tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sodas

krēmam:

  • 200 g krēmsiera
  • 100 g sviesta, istabas temperatūrā
  • vaniļas pāksts, sēkliņas
  • 200 g melnās šokolādes, gabaliņos
  • 300 g pūdercukura
  • 1 citrona miziņa, smalki sarīvēta

dekorēšanai:

  • 60 g pekanriekstu

Jau kādu ilgāku laiku burkānkūka un ķirbju kūka ir vienas no manām mīļākajām kūkām. Parasti es tās gatavoju bez šokolādes un kakao, bet ir izņēmumi, piemēram, šī kūka, kad gribas tieši ar melnās šokolādes garšu. Pamēģini, bet brīdinu, ka var rasties atkarība.

Pagatavošana

  1. Uzkarsē krāsni 180 grādus karstu. Ar cepamo papīru izklāj kūkas veidni 26 cm diametrā. Ūdens peldē izkausē šokolādi, līdz tā pilnībā izkususi. Noliec malā, kamēr gatavo pārējo.
  2. Nelielā bļodā samaisi miltus ar kakao, sāli, sodu, cepamo pulveri un apelsīna miziņu. Lielā bļodā saputo olas ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa ir gaisīga (apmēram 5 minūtes). Pievieno eļļu un iemaisi. Šķidrajai masai pievieno miltu maisījumu, burkānus, ķirbjus, izkausēto šokolādi un visu samaisi, līdz izveidojas viendabīga masa.
  3. Lej kūkas veidnē un cep aptuveni 1 h vai līdz mirklim, kad kūkā iedurts koka irbulītis ārā iznāk tīrs un tam nekas nav pielipis. Kūku vismaz 30 minūtes atdzesē formā un tad liec atdzesēties uz restes, līdz tā pilnībā atdzisusi. Kad kūka izņemta no cepeškrāsns, liec iekšā pannu ar pekanriekstiem un viegli apgrauzdē. Izņem ārā un atdzesē. Kad tie atdzisuši, sakapā un noliec malā.
  4. Gatavo krēmu. Ūdens peldē izkausē šokolādi un nedaudz atdzesē. Mikserī saputo krēmsieru ar sviestu. Pēc 30 sekundēm, turpinot kulšanu, pievieno pūdercukuru, citrona miziņu un vaniļas sēkliņas. Puto aptuveni 2 minūtes, līdz masa ir viendabīga, vijīga un nedaudz gaisīgāka. Iemaisi šokolādi.
  5. Gatavo kūku. Pārgriez biskvītu uz pusēm. Uz pamatnes smērē daļu krēma un uzliec otru daļu. Uz virsas biezā kārtā smērē krēmu. Ja vēlies, vari smērēt arī apkārt, bet man patīk, ja ir tikai pa vidu un augšā. Liec uz pāris stundām ledusskapī, lai savelkas, un tad pasniedz. Pirms pasniegšanas uzber riekstus un šokolādi.

Rezultāts

  • 1 kūka

Recepte - Signe Meirāne
FOTO - Armands Meirāns

 
Foto: www.cetrassezonas.lv

Vieglā melleņu kūka

Sastāvdaļas

  • 1 neliela ola
  • 180 g aveņu jogurta
  • 100 g sviesta, izkausēts
  • 90 g Demeraras cukura
  • 14 g vaniļas cukura
  • 200 g speltas pilngraudu miltu
  • 1 tējk. sodas
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 140 g melleņu
  • 70 g baltās šokolādes, gabaliņos

Rezultāts

  • 1 kūka

Pavisam nejauši tapusi recepte vieglai kūkai, kad esi laukos vai arī mājās un gribas ko vienkāršu, bet gardu. Te der jebkāds ogu jogurts – melleņu, aveņu, ķiršu. Vasarā, kad ir mellenes, – svaigas mellenes, ziemā saldētas. Tikpat labi arī avenes. Bauda kopā ar saldējumu vai vaniļas mērci.

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Izklāj ar cepamo papīru formu 23 cm diametrā.
  2. Bļodā liec olu, jogurtu un samaisi. Tad pievieno sviestu un cukurus un vēlreiz samaisi. Pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un sodu, un samaisi. Pieliec šokolādi un mellenes, samaisi un lej formā.
  3. Liec cepeškrāsnī cepties 35 minūtes, līdz centrs ir stingrs. Izņem ārā un ļauj atdzist, lai ir silta, tad tā garšo vislabāk.

Recepte - Signe Meirāne
FOTO - Armands Meirāns

 
Foto: Armands Meirāns

Īpaši sulīgā ābolkūka

Sastāvdaļas

  • 3 āboli

Mīklai:

  • 10 ēd.k. kviešu miltu, augstākā labuma
  • 8 ēd.k. pūdercukura
  • 8 ēd.k. piena
  • 4 ēd.k. eļļas (saulespuķu, olīvu vai augu)
  • 2 olas
  • 3 ēd.k. mandeļu miltu
  • 1 paciņa cepamā pulvera, 14 g
  • nedaudz ruma

Virskārtai:

  • 2 olas
  • 110 g sviesta
  • 110 g pūdercukura
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai 2 ēd.k. cukura

Šo recepti kādā e-pasta sūtījumā saņēmu no savas franču draudzenes Klaudijas, jo, zinot manu aizraušanos ar ēst gatavošanu, viņa gribēja, lai noteikti izmēģinu vienu no tradicionālajām un vieglajām franču ābolkūkām, kuras iecienījusi viņas ģimene. Jāsaka, ka atbildē uz e-pastu rakstīju – mums tā ĻOTI garšoja, jo tā ir tik sulīga un gaisīga, ka pati uz mēles kūst. Labi garšo gan silta, gan pilnīgi auksta.

Pagatavošana

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Ietauko pannu 23 vai 26 cm diametrā* ar noņemamām malām un izklāj ar cepamo papīru.
  2. Bļodā ar koka karoti vai, ja vēlies, ar mikseri sajauc visas mīklas sastāvdaļas, tikai tik daudz, lai masa ir vijīga un viendabīga.
  3. Lej mīklu formā un pa virsu uzber ābolus. Liec krāsnī un cep 20 minūtes.
  4. Tikmēr pannā izkausē sviestu, ļoti lēnām. Tad pievieno pūdercukuru, samaisi, lai izkūst. Noņem no liesmas, un tikai tad, kad kūkas cepšanās laiks ir pagājis, pielej sviestam olas. Sakul viegli ar putojamo slotiņu, pielej vaniļu un vēlreiz samaisi.
  5. Lej virsū pusizceptajai kūkai un liec atpakaļ krāsnī. Cep vēl 20 minūtes, līdz virskārta ir skaisti brūngani zeltaina.

Autore - Signe Meirāne

Ja ņemsi lielāko formu, tad var gadīties, ka pirmais cepšanas laiks būs tikai 10–15 minūtes. Un arī otrais laiks noteikti jāsamazina.

 
Foto: Armands Meirāns

Dievīgi labā ķirbju kūka

Sastāvdaļas

  • 480 g miltaina ķirbja, rupji sarīvēts
  • 4 olas
  • 340 g Demeraras brūnā cukura
  • 100 g tumšbrūnā cukura (farīncukurs vai muskavado)
  • 300 ml augu eļļas, tikai ne rapšu
  • 2 tējk. vaniļas cukura
  • 2 citroni, miziņa norīvēta
  • 360 g kviešu miltu
  • 1 ½ tējk. cepamā pulvera
  • 1 tējk. sodas
  • 1 ½ tējk. malta kanēļa
  • ¼ tējk. malta ingvera
  • ½ tējk. sāls
  • 160 g zeltaino rozīņu
  • 50 ml ruma vai brendija
  • 125 g pekanriekstu vai valriekstu, apgrauzdēti, sakapāti

Produkti krēmam

  • 400 g krēmsiera (Philadelphia vai Creme Bonjour)
  • 120 g sviesta, istabas temperatūrā
  • 210 g pūdercukura
  • 1 citrons, miziņa norīvēta

Rezultāts

  • 8 gab.

Ja kūku plāno pasniegt kādam, kuram ķirbji negaršo, tad, ja vien tev uzbāzīgi nejautā, no kā tā gatavota, centies neteikt, kas ir sastāvdaļu pamatā. Lielākā daļa ir ļoti izbrīnīti par faktu, ka kaut kas tik dievīgi labs var būt no ķirbja. Īsta ziemas kūka – aromātiska, sulīga un nedaudz trekna.

Pagatavošana

  1. Liec mērcēties rozīnes vismaz 15 minūtes.
  2. Uzkarsē krāsni 180 grādus karstu. Ar cepampapīru izklāj 23 cm apaļo kūkas veidni.
  3. Nelielā bļodā samaisi miltus ar visām garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri.
  4. Lielā bļodā ar putojamo slotiņu samaisi olas, abus cukurus, vaniļas cukuru, eļļu un citrona miziņu.
  5. Pie slapjā maisījuma liec miltu maisījumu, pieber ķirbi, rozīnes un riekstus. Visu samaisi, līdz ir daudzmaz viendabīga masa.
  6. Lej kūkas veidnē un cep aptuveni 1h 20 minūtes vai līdz mirklim, kad kūkā iedurts koka kociņš ārā nāk tīrs un tam nekas nav pielipis.
  7. Kūku vismaz 30 minūtes atdzesē formā un tad liec atdzesēties uz restes, līdz tā pilnībā atdzisusi.

Krēmam:

  1. Mikserī kopā sakul krēmsieru ar sviestu. Pēc 30 sekundēm, turpinot kulšanu, pievieno pūdercukuru un citrona miziņu.
  2. Kul, līdz masa ir viendabīga, vijīga un nedaudz gaisīgāka ‑ aptuveni 2 minūtes.
  3. Smērē uz kūkas, lai ir bieza kārta. Ja vēlies, vari dekorēt ar riekstiem vai citrona miziņām.
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Recepte - Signe Meirāne

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu