Gatavo saimnieces: buljons «Uguns», ķūķis un zemenes ziemā

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sadarbībā ar raidījumu «Īstās latvju saimnieces» turpmāk publicēsim katras sērijas saimnieces īpašās receptes! Šoreiz dosim vārdu Lībagu pagasta «Jāņkalnu» saimniecei Aivai Daukšai.

 

Uzkoda: buljons «Uguns», gatavots uz dzīvās uguns

  • Liellopa kauli - 2 gab.
  • Dārzeņi (puravi, pētersīļu kāti, sīpoli, ķiploki, burkāni, selerijas sakne)
  • Garšvielas (sāls, pipari, lauru lapas, karijs vai kurkuma)

Liellopa kaulus saskalda mazākos gabaliņos, uz straujas uguns katlā «aprauj», tad uzlej ūdeni un vāra. Diezgan ilgi. Aptuveni divas stundas. Ik pa laikam nosmeļ putas.

Pannā apcep sīpolus un burkānus. Kopā ar citiem dārzeņiem pievieno buljonam. Vāra vēl kādu stundu. Atstāj uz nakti savilkties. Tad izkāš caur rupjo un smalko sietu, vajadzības gadījumā dzidrina. Pasniedz karstu.

Piekož karstmaizītes ar vītinātu desu, papriku, olīvām, ķirštomātiņiem un rīvētu sieru. Labu apetīti!

 

Pamatēdiens: ķūķis, gatavots uz dzīvās uguns

  • Grūbas
  • Žāvēta gaļa
  • Kartupeļi
  • Saldais krējums
  • Sāls

Žāvētu gaļu sagriež kubiņos un apcep uz pannas. Tad gaļu pārber katlā, izlīdzina katla dibenā un uzmanīgi ber virsū grūbas, kas iepriekš diennakti ūdenī uzbriedinātas. Vēlams grūbas virs gaļas bērt ar visu ūdeni, kurā tās briedinātas, turklāt jācenšas to izdarīt, nesajaucot gaļas kārtu. Ja ūdens trūkst, papildina. Ūdenim jābūt kādus piecus centimetrus virs grūbām. Uzliek katlam vāku un vāra, kamēr grūbas mīkstas. Kad grūbas gatavas, katlā ber iepriekš novārītus, atdzesētus un kubiņos sagrieztus kartupeļus. Pēc vajadzības un sajūtām pievieno saldo krējumu un sāli. Visu rūpīgi samaisa. Katlu apsedz ar biezu segu, var izmantot arī spilvenus, un ļauj ķūķim savilkties, uzbriest. Pasniedz karstu. Piedzer kefīru vai rūgušpienu ar zaļumiem. Labu apetīti!

 

Saldais ēdiens: zemenes ziemā

  • Biezpiens
  • Saldais krējums
  • Cukurs
  • Želejkonfektes
  • Zefīrs
  • Marmelādes citrusa daiviņas
  • Piparmētru lapiņas
  • Svaigi saldētas zemenes ar cukuru

Biezpienu samaļ, saputo saldo krējumu, sagriež gabaliņos zefīru un želejkonfektes. Visu sajauc, cukuru pievieno pēc garšas. Pārlej ar zemenēm, dekorē ar marmelādes daiviņām un piparmētru lapiņām.
Labu apetīti!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu