Kas uz Jāņu galda alus nedzērājiem, siera neēdājiem un veģetāriešiem?

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tuvojoties saulgriežiem, tradicionāli pieaug pieprasījums pēc alus, dažāda veida sieriem, gataviem šašlikiem un gaļas. Tikmēr līgotāji, kas izvēlējušies neēst gaļu, dod priekšroku sojas vai dārzeņu šašlikam. Jāņabērni, kas nedzer alu, aizstāj to ar kvasu, veselības dzērienu, sulām, gāzētiem dzērieniem, pašu gatavotiem kompotiem, kā arī tēju un kafiju. Savukārt tie svinētāji, kas izvairās no siera, izvēlas vai nu savai veselībai drošu sieru bez laktozes, vai ēd citus produktus - biezpienmaizītes, cepumus un ķiploku grauzdiņus.

«Pagājušā gada svētkos mūsu pircējs vislabprātāk mielojās ar vietējiem un importa sieriem, kuru pieprasījums pieauga attiecīgi par 145% un 402%, gatavu šašliku (aptuveni +37%) un gaļu (+87%). Visiecienītākais dzēriens līgotāju vidū, neapšaubāmi, ir alus (+49%), savukārt tie, kas alkoholu nelieto, aktīvi pirka bezalkoholisko alu (+148%),» informē SIA «ELVI Latvija» komercdirektore Laila Vārtukapteine, piebilstot, ka nemainīgi augsts ik gadu ir pieprasījums arī pēc pretodu (+210%) un sauļošanās līdzekļiem (+62%).

Neskatoties uz to, ka praktiski visi respondenti atzīst alu par tradicionālo Līgo dzērienu, ne visi plāno to baudīt šogad. No visiem cilvēkiem, kas šogad līgos bez alus, 46% apgalvo, ka

alus viņiem gluži vienkārši negaršo, un viņi labprāt lieto cita veida dzērienus.

27% aptaujāto atzīst, ka viņiem nav vēlmes lietot alkoholu, kamēr 14% ir apzinīgi autovadītāji, kas negrasās braukt dzērumā. 6% aptaujāto atzīst, ka alkohola lietošanu ir aizliedzis ārsts, kura padomam viņi klausa arī svētku laikā. Kā alternatīvu alum līgotāji visbiežāk izvēlas kvasu un veselības dzērienu, dažāda veida veikalos nopērkamās sulas un gāzētus dzērienus, mājās gatavotus kompotus, kā arī tēju un kafiju.

Ne visi jāņabērni vēlas sekot tradīcijām un cept gaļas šašliku. Veģetāriešiem un vegāniem šašlika alternatīvas meklēšana ir īsts izaicinājums. Vairāk nekā puse (57%) apgalvo, ka nemeklē alternatīvu šašlikam vispār, taču tie, kas nevēlas atteikties no grilēšanas rituāla,

izvēlas dārzeņu šašliku (18%) vai sojas šašliku (3%).

15% aptaujāto atzīst, ka treknas, ceptas gaļas lietošana uzturā ir nevēlama medicīnisku iemeslu dēļ un dod priekšroku zivīm ar dārzeņiem.

Siera nozīmi Jāņos neapšauba praktiski neviens, taču 64% no tiem, kas izvēlas līgot bez siera rituļa, norāda – viņiem tas negaršo. Siera vietā viņi

labprāt izvēlas biezpienmaizītes, ķiploku grauzdiņus un dažāda veida cepumus.

16% aptaujāto atzīst, ka viņi nepanes piena produktus, tostarp sieru. Lai arī cilvēkiem ar laktozes nepanesību galds nebūtu tukšs, viņi labprāt iegādājas sieru bez laktozes. Tie, kam arī šāds variants neder, nemeklē siera alternatīvas vispār un ēd citus produktus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu