3 gardāko mājās sieto Jāņu sieru receptes

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašu cepti pīrāgi, marinēta gaļa, mazsālīti gurķīši – gatavošanas idejas mielastam nav tālu jāmeklē. Taču svētku galda karalis neapšaubāmi ir Jāņu siers – veikalā iegādāts vai pašu siets.

 
Foto: publicitātes

Lakstīgalu ielas Jāņu siers

Autore - ķekavniece Edīte Jurjāne

Recepte, kurā izmantotas pašas dārzā audzētas garšvielas. Viņas sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers tika atzīts arī par labāko sieru kā pamatēdienu, ko var grilēt, cept un pasniegt kopā ar dažādām piedevām.

Sastāvdaļas

  • Piens – 5 litri

  • Olas – 5 gab.

  • Biezpiens – 800 g

  • Rūgušpiens – 1 litrs

  • Sviests – 100 g

  • Nedaudz citrona sulas

  • Ķimenes

  • Baziliks

  • Dilles

  • Sāls

5 litrus piena karsē, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu un citrona sulu. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti, līdz masa kļūst sierīga. Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē.

 
Foto: publicitātes

Gardākais siers kā deserts

Autore - jaunpilniece Ženija Liepa

Ar sieru var mieloties daudzos un dažādos veidos – tas var būt arī lielisks deserts, ko pēc izvēles pasniegt kopā ar medu, ievārījumu vai augļiem.

Sastāvdaļas

  • Vājpiena biezpiens – 1 kg

  • Lauku piens – 5 litri

  • Olas – 3 gab.

  • Sviests – 100 g

  • Ķimenes

  • Sāls

Pienu karsē apmēram līdz 90 grādu temperatūrai, pa reizei apmaisot, kamēr sāk celties garaiņi. Tad pievieno sadrupinātu biezpienu un turpina lēni maisīt, gaida, kad biezpiens savelk pienu un atdalās sūkalas. Tikmēr sagatavo mitru marli, uz kuras izlej masu. To kārtīgi izšūpo, lai masa būtu pēc iespējas sausāka. Katliņā ieliek sviestu un karsto masu. Bļodiņā sakuļ olas, pieliek noplaucētas un izmērcētas ķimenes un pievieno tās masai katliņā. Karsēšanas laikā pievieno sāli un turpina karsēšanu, kamēr masa veļas kamolā un kļūst spīdīga, tad masu liek bļodiņās un atdzesē.

 
Foto: publicitātes

Gardākais siers pie vīna – Saulgriežu siers

Gardākais siers pie vīna – Saulgriežu siers

Īpašu recepti var izmēģināt tie siera sējēji, kas starp tradicionāliem labumiem galdā cels arī vīnu. Regīnas Daņiļevičas no Lauteres Madonas novadā Saulgriežu siera recepti žūrija novērtēja kā labāko sieru šo garšu mijiedarbībai.

Sastāvdaļas

  • Vājpiena biezpiens – 1,5 kg

  • Piens 2,5% – 3 litri

  • Olas – 3 gab.

  • Ķimenes – 1 tējk.

  • Sviests – 2 tējk.

  • Sāls – 2 ēd. k.

Pienu uzkarsē, līdz veidojas putiņas, pievieno ķimenes, sakultas olas un maisot karsē, līdz piens sāk gandrīz vārīties. Tad pievieno biezpienu un maisa, līdz masa sāk vārīties, beigās pieberot sāli. Masu salej marlē un noslogo, kamēr tā pilnībā atdziest. Aukstu sieru liek pannā ar izkausētu sviestu un apcep zeltainu garoziņu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu