Pašu cepti pīrāgi, marinēta gaļa, mazsālīti gurķīši – gatavošanas idejas mielastam nav tālu jāmeklē. Taču svētku galda karalis neapšaubāmi ir Jāņu siers – veikalā iegādāts vai pašu siets.
3 gardāko mājās sieto Jāņu sieru receptes
Lakstīgalu ielas Jāņu siers
Autore - ķekavniece Edīte Jurjāne
Recepte, kurā izmantotas pašas dārzā audzētas garšvielas. Viņas sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers tika atzīts arī par labāko sieru kā pamatēdienu, ko var grilēt, cept un pasniegt kopā ar dažādām piedevām.
Sastāvdaļas
Piens – 5 litri
Olas – 5 gab.
Biezpiens – 800 g
Rūgušpiens – 1 litrs
Sviests – 100 g
Nedaudz citrona sulas
Ķimenes
Baziliks
Dilles
Sāls
5 litrus piena karsē, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu un citrona sulu. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti, līdz masa kļūst sierīga. Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē.
Gardākais siers kā deserts
Autore - jaunpilniece Ženija Liepa
Ar sieru var mieloties daudzos un dažādos veidos – tas var būt arī lielisks deserts, ko pēc izvēles pasniegt kopā ar medu, ievārījumu vai augļiem.
Sastāvdaļas
Vājpiena biezpiens – 1 kg
Lauku piens – 5 litri
Olas – 3 gab.
Sviests – 100 g
Ķimenes
Sāls
Pienu karsē apmēram līdz 90 grādu temperatūrai, pa reizei apmaisot, kamēr sāk celties garaiņi. Tad pievieno sadrupinātu biezpienu un turpina lēni maisīt, gaida, kad biezpiens savelk pienu un atdalās sūkalas. Tikmēr sagatavo mitru marli, uz kuras izlej masu. To kārtīgi izšūpo, lai masa būtu pēc iespējas sausāka. Katliņā ieliek sviestu un karsto masu. Bļodiņā sakuļ olas, pieliek noplaucētas un izmērcētas ķimenes un pievieno tās masai katliņā. Karsēšanas laikā pievieno sāli un turpina karsēšanu, kamēr masa veļas kamolā un kļūst spīdīga, tad masu liek bļodiņās un atdzesē.
Gardākais siers pie vīna – Saulgriežu siers
Gardākais siers pie vīna – Saulgriežu siers
Īpašu recepti var izmēģināt tie siera sējēji, kas starp tradicionāliem labumiem galdā cels arī vīnu. Regīnas Daņiļevičas no Lauteres Madonas novadā Saulgriežu siera recepti žūrija novērtēja kā labāko sieru šo garšu mijiedarbībai.
Sastāvdaļas
Vājpiena biezpiens – 1,5 kg
Piens 2,5% – 3 litri
Olas – 3 gab.
Ķimenes – 1 tējk.
Sviests – 2 tējk.
Sāls – 2 ēd. k.
Pienu uzkarsē, līdz veidojas putiņas, pievieno ķimenes, sakultas olas un maisot karsē, līdz piens sāk gandrīz vārīties. Tad pievieno biezpienu un maisa, līdz masa sāk vārīties, beigās pieberot sāli. Masu salej marlē un noslogo, kamēr tā pilnībā atdziest. Aukstu sieru liek pannā ar izkausētu sviestu un apcep zeltainu garoziņu.