Acis jāvingrina uzmanīgi!

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Droši vien ejot, braucot ar riteni vai auto, ir gadījies pamanīt kādu objektu vai cilvēku sānos un izvairīties, piemēram, no sadursmes. Tieši sānu jeb perifērā redze palīdz pamanīt šādas situācijas, kas nav mūsu acu priekšā; tā palīdz orientēties telpā. Taču redzes lauks, ko mūsu sānu redze spēj aptvert, cilvēkiem ir atšķirīgs.

Turklāt - to var trenēt, atklāj Norbekov.lv redzes atjaunošanas kursu vadītāja Svetlana Sapožņikova no Maskavas, kas viesojas ar kursiem Rīgā un Liepājā.

Lūk, vingrinājumi, kuri palīdz paplašināt redzeslauku. Tie jāpilda uzmanīgi, lēnām,

jo nepastarpināti darbs notiek ne tikai ar acs muskuļiem, bet arī ar citiem orgāniem.

Pirms sāk pildīt vingrojumus, jānoskaņojas: jāapsēžas vai jānostājas taisni, tomēr viegli atslābināti, jāsmaida un, pat ja nav tā priecīgākā diena, jāsajūtas apmierināta cilvēka ādā. Vingrinājumu obligāti jāveic mierīgā atmosfērā, lai nekas nesatrauktu un nenobiedētu!

Šajos vingrinājumos tiek trenēta sānu redze:

1. Paskatieties ar abām acīm uz savu degungalu, pavēršot acis uz iekšu; pēc tam skatienu virziet uz priekšu, bet uzmanību - uz sāniem, novērojot, kurus priekšmetus sānos jūs redziet, NESKATOTIES uz sāniem, bet tikai uz priekšu. Neizmežģiet acis, pajoko pasniedzēja, atgādinot, ka viss jādara maigi, līgani, noteikti bez sāpēm.

2. Lēnām paskatieties uz virsdeguni, atkal acis pavēršot uz iekšu; tad skatienu virziet uz priekšu, bet uzmanību atkal noturiet sānos (skatoties tikai uz priekšu).

3. Lēnām paskatieties uz punktu starp uzacīm, tad virziet skatienu uz priekšu, bet atkal vērojiet, ko jūs spējiet pamanīt ar sānu redzi.

Ja gadījumā jūs vienmēr šķielējiet uz iekšpusi, pildiet tikai šo vingrinājumu otro daļu (skatiens uz priekšu, vēro, ko pamana sānos).

Pēc vingrinājuma obligāti acis vajag atpūtināt jeb veikt tā saucamo palmingu. To dara šādi. Aktīvi paberzējiet plaukstu pret plaukstu, turot tās tuvu sejai. Tad uzlieciet siltās plaukstas uz aizvērtām acīm tā, lai acīm nepiekļūtu gaisma. Plaukstas jātur kausiņu formā - lai nespiestu acis. Šādi atpūtiniet acis vairākas minūtes, tikmēr klausoties mierīgu, skaistu mūziku vai iedomājoties skaistus dabas skatus.

Šo vingrinājumu ieteicams veikt ne tikai pēc sānu redzei domātiem vingrinājumiem, bet vairākas reizes dienā, īpaši, kad acis ir nogurušas, iesaka Norbekova redzes atjaunošanas kursu vadītāja.

Šie vingrinājumi paplašina redzes lauku

Pēc palminga un citiem acu vingrinājumiem uzmanīgs vērotājs var pamanīt, ka redze uzlabojas, bet pēc tam efekts mazinās, tas ir normāls redzes atjaunošanās mehānisms, kas norit viļņveidīgi, tomēr - ar katru reizi rezultāts kļūst labāks.

Kopumā redzes uzlabošanai un atpūtināšanai ieteicami arī citi redzes vingrinājumi, acis līgani izkustinot dažādos virzienus, «zīmējot» ar tām astoņniekus un bantītes, obligāti pēc tiem acis atslābinot - veicot palmingu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu