Mākslinieces Ievas Bondares zaļās tējas kūka

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Kūkas ir gan jāēd, gan jābauda to estētika,» ir pārliecināta latviešu māksliniece Ieva Bondare. Viņai kā jau mammai ļoti patīk gatavot ne tikai savai ģimenei, bet arī ciemiņiem. Viesībās Ieva ceļ galdā gardus un vizuāli baudāmus ēdienus, dažreiz palutinot viesus arī ar unikālu zaļās tējas kūku, kuras recepte atceļojusi no tālās Japānas. Tā ļoti garšo ne tikai viņas vīram, politiķim Mārtiņam Bondaram un bērniem, bet iemantojusi slavu arī draugu un paziņu lokā.

«Man kā māksliniecei lietu, tai skaitā ēdiena, estētiskajam baudījumam ir ļoti liela nozīme. Vienmēr un visur novērtēju krāsu saderību, minimālismu un dekorējumu. Kad mūsmājās ir svinības, viesi tiek kārtīgi aprūpēti. Galdā tiek celti gan sāļie ēdieni, gan reizēm arī mana iecienītākā zaļās tējas kūka. Šī kūka mani uzrunāja ar savu unikalitāti, vieglumu, krāsu saderību un lielisko garšu. Tās recepti ieguvu no iepriekšējā Japānas vēstnieka Latvijā sievas Keiko Osanai un esmu priecīga un pagodināta, ka viņa man to uzticēja. Arī manas meitas ir mazliet pievērsušās konditorejai. Esmu pārliecināta, ka meitai Džūlijai izdodas lieliskākais šokolādes fondī pasaulē,» stāsta latviešu māksliniece Ieva Bondare.

Ieva atklāj, ka zaļās tējas kūkas pagatavošana nav vienkārša. Pagāja kāds laiks līdz Ieva atkoda šo kūkas recepti, un tā izdevās ideāla. Liela nozīme, lai kūka izdotos, ir pannas izmēram. Tiklīdz Ieva to atklāja, kūka izdevās perfekta.

Uzzinot par draudzenes, Rimi gardēdes Signes Meirānes un Rimi Latvia kopīgi uzsākto 100 gardāko kūku recepšu vākšanu grāmatai Latvijas simtgadē 100 kūkas un 1 svecīte, viņa apdomā pieteikt arī šo kūku, protams, papildinot tās recepti ar kādu Latvisku odziņu. Iespējams, tad starp 100 gardākajām, labākajām, senākajām un interesantākajām kūku receptēm būs arī zaļās tējas kūkas recepte.

Ieva vienmēr parūpējas, lai mājās atrastos ogas un augļi, ko ir ļoti iecienījusi visa Bondaru ģimene. Dažkārt viņa uzcep ābolus, pasniedzot tos ar saldējumu, kas it īpaši garšo meitām. Ieva teic: «Esmu mēģinājusi gatavot arī sāļās kūkas, kā arī kūkas no augļiem, bet neviena no tām nelīdzinās zaļās tējas kūkai, ko esmu pilveidojusi līdz perfekcijai. Mīlestību pret Japānu un zaļo tēju - to visu tajā var sagaršot.»

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iesūtīt savu no paaudzes paaudzei nodoto vai nesen atklāto kūkas recepti ar tās stāstu portālā www.gardezi.lv. Receptei jāpievieno arī fotogrāfijas ar gala rezultātu, kā arī pamatojums, kādēļ šī kūka ir cienīga iekļūt Latvijas mantojumu grāmatā 100 kūkas un 1 svecīte. Grāmatu atklās 2018. gada maijā, kad vienuviet satiksies visu recepšu autori.

Izmēģini pagatavot izslavēto mākslinieces Ievas Bondares zaļās tējas kūku arī pats!

Zaļās tējas kūkas recepte

Sastāvdaļas:

• 120 g kviešu miltu

• 150 g cukura

• 1,5 tējk. cepamā pulvera

• 2 tējk. Matche zaļās tējas pulvera

• 4 olas dzeltenumi

• 7 olas baltumi

• 60 g saulespuķu eļļas

• 100 g ūdens

• Saldais krējums putošanai

• Cukurs

• Vaniļas cukurs

• Ogas mērcei

Pagatavošana: maisiņā saber miltus, cepamo pulveri un zaļās tējas pulveri, tad sakrata. Olu baltumus saputo stingrās putās. Sakuļ olu dzeltenumus. Pievieno saulespuķu eļļu un ūdeni. Visu sajauc un lej kēksa formā. Cep cepeškrāsnī 160 grādos 45 min. Pasniedz ar pašgatavotu ogu mērcīti un saldu putukrējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu