Ko iesākt ar baravikām? TOP 5

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Šogad ir bagātīgs sēņu gads. Tāpēc jāizmanto laiks, kad var pagatavot garšīgu sēņu maltīti, šampinjonus atstājot uz vēlāku laiku. Baraviku pagatavošanas receptes:

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Sēņu zupa ar grauzdiņiem

Nepieciešams:

300 g sīpolu
500 g sēņu
3 daiviņas ķiploka
50 g sviesta
200 ml baltvīna
200 ml saldā krējuma
200 ml piena
dilles
sāls
pipari
baltmaizes grauzdiņi

Pagatavošana:

Katliņā sviestā apcep sagrieztus sīpolus, tad pieliek sēnes, turpina cept. Sēnēm uzlej baltvīnu, pavāra piecas minūtes, tad pielej 200 ml ūdens, pieliek sāli un piparus, ķiploku, vāra 10 minūtes.

Sēnēm pielej pienu un krējumu, uzvāra, pieliek sagrieztas dilles.

Maizi sagriež, sagrauzdē cepeškrāsnī vai uz pannas. Zupu pasniedz ar grauzdiņiem.

Var izmantot saldētas baravikas vai šampinjonus.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Pikantie sēņu plācenīši

Nepieciešams:

300 g vārītu sēņu
3 olas
1 sīpols
3 ēdamkarotes skāba krējuma
3 ēdamkarotes miltu
2-3 ķiploka daiviņas
pipari
sāls
zaļumi
eļļa

Pagatavošana:

Vārītas sēnes notecina un sagriež gabaliņos. Var izmantot nomērcētas sālītas sēnes.

Sīpolus sasmalcina un apcep eļļā. Sagrieztas sēnes sajauc ar sasmalcinātu ķiploku, saceptu sīpolu, olām, miltiem, sasmalcinātiem zaļumiem, miltiem un skābo krējumu. Masu sāla un piparo.

Sakarsētā eļļā cep nelielus plācenīšus. Cepšanas laikā var uzlikt vāku. Ēd siltus ar dažādām piedevām.

Šo recepti lasītājiem piedāvā «Fiskars». «Fiskaram» ir liela pieredze nažu kalšanā, tagad var nopirkt viņu ražoto īpašo sēņu nazīti ar slotiņu - sēņu griešanai un tīrīšanai.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Grūbu risoto ar sēnēm

Nepieciešams:

  • 200 g grūbu
  • 200 g šampinjonu
  • 50 g kaltētu sēņu
  • 1 sīpols
  • 80 g sviesta
  • 500 ml buljona
  • 200 ml baltvīna
  • 100 ml saldā krējuma
  • 100 g cietā siera
  • timiāns
  • sāls
  • pipari

Pagatavošana:

Smalki sagrieztu sīpolu apcep sviestā, pieliek sagrieztas sēnes, apcep. Pieliek grūbas un turpina cept, līdz grūbas zeltainas, tad pielej vīnu. Uz lēnas uguns maisot vāra, līdz vīns izvārījies. Pieliek sasmalcinātas žāvētās sēnes, timiānu, pakāpeniski lej klāt buljonu. Risoto vāra 40 minūtes, beigās pielej svaigo krējumu, sāla un piparo. Pasniedz pārkaisītu ar rīvētu sieru.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Žuljēns ar baravikām

Sastāvdaļas:

  • Kartupeļi 25 g
  • Baravikas 70 g
  • Saldais krējums 100 ml
  • Ķiploki 2 – 3 daiviņas
  • Sīpoli 15 g
  • Siers 20 g
  • Ola
  • Garšvielas

Pagatavošana:

Eļļā apcep ķiplokus un sīpolus, pievieno baravikas, kartupeļus, visu uzvāra un liek žuljēna traukā. Pēc tam sakuļ olas baltumu un liek to virsū iepriekš pagatavotajai masai žuljēna traukā. Masu pārkaisa ar sieru un liek cepeškrāsnī sildīties, kamēr siers izkūst un kļūst zeltaini brūns.

 
Foto: PantherMedia/ScanPix

Karaliska uzkoda - baravikas želejā

Nepieciešams:

  • baravikas
  • tomāti
  • smaržīgie pipari
  • ķiploki
  • melnie pipari
  • lauru lapas
  • sāls
  • etiķis
  • cukurs
  • želatīns

Pagatavošana:

Baravikas notīra, sagriež skaistos gabaliņos, izvāra. Gatavās baravikas aplej ar aukstu ūdeni, noskalo, notecina.

Tomātus (daudzums pēc izvēles) sagriež šķēlēs vai izmanto ķirštomātiņus, kuri burkās skaisti izskatās. Ķiplokus notīra.

Puslitra burkā liek 3 daiviņas ķiploka, piecus melno piparu graudus, divus smaržīgos piparus, lauru lapu. Burkās skaisti kārto tomātus un baravikas. Ja vēlas, var konservēt tikai baravikas vai izmantot tomātus, sīpolus un gurķus.

Katrā burkā ieber 2 tējkarotes želatīna ( ja tas ir smalks, nav ar lieliem graudiem, rupjāku želatīnu uzbriedina, izmanto tik, cik rakstīts instrukcijā uz paciņas un izšķīdina marinādē), 3 tējkarotes etiķa. Uzvāra ūdeni - uz četrām puslitra burciņām nepieciešams viens litrs ūdens. Uz litru ūdens liek ēdamkaroti sāls un divas ēdamkarotes cukura. Uzvāra, kad sāls un cukurs izšķīst, tad pārlej sēnēm.

Burkām uzliek vākus, bet neaizgriež, liek ūdenī, pasterizē 25 minūtes, bet, lai temperatūra burkās nepārsniedz 80 grādus. Tad burkas aizvāko, patur otrādi - uz vākiem 10 minūtes, tad atdzesē, tur vēsumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu