Kāpostu recepšu izlase TOP 5

Egoiste
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pašmāju vērtīgais C vitamīna avots – kāposts. Kā izrādās, C vitamīna daudzums kāpostā ir daudz lielāks nekā citronā. Cep, vāri, sautē, skābē, ieziemo burciņās un baudi vitamīnus cauru gadu, jo gatavošanas procesā vērtīgās uzturvielas saglabājas, lai arī mazākā daudzumā. :)

 
Foto: Depositphotos.com

Sautēti sarkanie kāposti

Šī recepte nāk no manas jaunās dzimtenes Vācijas un ir tipisks svētdienas vai svētku pusdienu ēdiens.

Sastāvdaļas

  • 1 sarkanais kāposts
  • 2 skābi āboli (antonovka)
  • 1 sīpols
  • 1 glāze apelsīnu sulas
  • Sāls
  • Pipari
  • Lauru lapa
  • Kanēlis

Pagatavošana: 180 min.

1) Kāpostu smalki sagriež, ieliek katlā, pielej ūdeni. Liek uz uguns un vāra.

2) Kad kāposti sāk vārīties, pievieno nomizotus un no sēklotnēm attīrītus ābolus, kas sagriezti 4 daļās.

3) Pievieno sāli, piparus, sīpolu, lauru lapu.

4) Visu sautē uz lēnas uguns, līdz kāposti ir gandrīz gatavi.

5) Pievieno apelsīnu sulu, kanēli un sautē, līdz kāposti gatavi. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, cepeti vai ar kādu citu ceptu gaļu.

Labu apetīti!

Receptes.lv

 
Foto: Depositphotos.com

Sautēti kāposti apelsīnu sulā

Sastāvdaļas

  • 1 kg skābu kāpostu
  • 1 paka apelsīnu sulas
  • 1 sīpols
  • Garšvielas - pēc garšas (Vegeta, sāls, pipari)
  • Eļļa cepšanai

Pagatavošana: 60 min.

1) Skābētus kāpostus liek katlā, pielej nedaudz ūdens un apelsīnu sulu.

2) Visu sautē, līdz kāposti gandrīz mīksti. Tad pievieno apceptus sīpolus un garšvielas.

3) Visu sautē līdz gatavībai. Ja ir vajadzība, tad gatavošanas gaitā vēl var pievienot apelsīnu sulu.

Labu apetīti!

Receptes.lv

 
Foto: Depositphotos.com

Kāpostu pīrādziņi

Sastāvdaļas

  • 150 g štovētu kāpostu
  • 200 g miltu
  • 40 g maizes rauga
  • 150 ml piena

Pagatavošana: 210 min.

1) Vispirms gatavo mīklu: traukā iemet raugu un uzlej uzsildītu pienu, tad ber klāt izsijātus 150 g miltu. Visu ilgi maisa līdz mīkla vairs nelīp pie rokām. Liek siltā vietā aptuveni 3 stundas uzrūgt.

2) Vēlāk mīklu plāni izveltnē, un pamatnes un pa virsu klājot vēl ap 25 g miltus, lai nelīp. Pēc tam ar krūzi vai glāzi uzspiež mīklā apļus un tos izņem ārā. Tā dara ar visu mīklu. Palikušo mīklu, no kuras nesanāca apļi, izveltnē vēlreiz. Atkārto visu līdz visa mīkla iztērēta.

3) Aplīšos pa vidu liek 1,5 tējkaroti kāpostu un lipina ciet, veidojot sev vēlamu rakstiņu, lai glītāki pīrāgi. Tā dara ar visiem aplīšiem, un sakārto tos uz ietaukotas panna.

4) Uzkarsē krāsni un cep pīrādziņus 220 grādos pus stundu.

Pasniedz kā uzkodu.

Receptes.lv

Lai labi garšo!

 
Foto: Depositphotos.com

Skābu kāpostu zupa

Sastāvdaļas

  • 300 g žāvētas cauraugušas cūkgaļas (krūtiņa, vaidziņš)
  • 2 vidēji sīpoli
  • 1 sauja miežu putraimu
  • 0,5 - 0,7 kg skābu kāpostu
  • 1,5 - 2 l (cik nu bieza zupa patīk) ūdens
  • 3 lieli burkāni (neņemt milzīgus, citādi būs tikpat, cik kāpostu, bet vajag apmēram 1/3 - 1/2 no kāpostu masas)
  • 3 ēd. k. sviesta (katram burkānam - 1)
  • Kartupeļi - pēc ieskatiem
  • Sāls - pēc garšas
  • Cukurs - pēc garšas
  • Sinepes
  • Lociņi

Pagatavošana: 60 min.

1) Žāvēto gaļu sagriež mazos kubiciņos, kopā ar pāri palikušo ādiņu katlā apčurkstina, kamēr paliek brūngana.

2) Pieliek sasmalcinātus sīpolus un turpina cept, kamēr tie ir caurspīdīgi.

3) Sasmalcina kāpostus (lai gari gali no mutes ārā nekarājas ;)) un liek katliņā pie gaļas un sīpoliem, drusku apcepties.

4) Uzber sauju putraimu un uzlej ūdeni. Vāra uz vidējas uguns, kamēr kāposti gandrīz mīksti.

5) Kamēr kāposti vārās, nomizo un uz rupjās rīvēs sarīvē burkānus.

6) Uz pannas izkausē sviestu un apcep burkānus. Nepiededzināt!

7) Pieliek apceptos burkānus zupai un vāra gatavus.

8) Un tagad par kartupeļiem - te ir variācijas: 1. var sagriezt kartupeļus mazos kubiciņos un likt zupā kopā ar burkāniem (tā ir ātrēdamā zupa, jo atsildot pievārītie kartupeļi to var padarīt nedaudz glumu); 2. var kartupeļus ar mizu izvārīt atsevišķi, nomizot un katrs ēdājs piegriež klāt savai porcijai, cik vēlas; 3. var piekost klāt pie zupas ar mizu vārīto vai krāsni cepto kartupeli maizes vietā.

9) Ja kāposti pagadījušies dikti skābi, zupai var pielikt drusku cukura un sāls, taču parasti pietiek ar gaļas sāļumu un burkānu saldumu.

Un tagad par ēšanas tradīcijām jeb variantiem. Man tā zupa garšo, kāda nu ir pamatā, bet mani vecāki un vecvecāki katrs pēc savas gaumes zupai savā šķīvitī bez kartupeļiem piegrieza vēl zaļu sīpolu vai lociņus, iemaisīja sinepes. Nu, kā saka, gaumes lieta! Bet tā oranžīgā burkānu iekrāsotā sviesta kārtiņa sajūsmināja visus un lika iesaukties: «Pareizā kāpostu zupa!» Arī mūsu ģimenē ienākušie ļaudis, kas ar kāpostu zupu bija uz jūs, par šo zupas pareizību nav šaubījušies!

Lai izdodas un garšo! Attiecības var variēt!

P.S. Ome bija augstākās kategorijas pavāre, kas ar ēdiena palīdzību prata nomierināt ne vienu vien satrauktu prātu.

Šis ir zupas izmērs vidējai ģimenei, bet omei tas bija 3 reizes lielāks! Normāls 10 - 12 litru katls!

Labu apetīti!

Receptes.lv

 
Foto: Depositphotos.com

Kāpostu tīteņi, sautēti burkānos un tomātu mērcē

Sastāvdaļas

  • 1 kg maltās gaļas
  • 300 g vārītu rīsu
  • ~ 3 kg kāposta galva
  • Burkāni
  • Sāls
  • Pipari
  • Tomātu mērce
  • Skābais krējums pasniegšanai

Pagatavošana: 60 min.

1) Malto gaļu sajauc ar rīsiem, pievieno sāli un piparus.

2) Kāpostu «izģērbj» - liek kāpostgalvu vārošā ūdenī un uzmanīgi atdala lapas.

3) Sarīvē burkānus.

4) Sagatavoto maltās gaļas masu ietin kāposta lapās un tīteņus apcep brūnus uz pannas, pēc tam sakārto katlā vai šmorpannā, pārlej ar vārītu ūdeni (var lietot arī kāposta «izģērbšanas» procesā izmantoto ūdeni).

5) Pievieno sāli, burkānus, tomātu mērci un sautē - pēc uzvārīšanās uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes.

Pasniedz ar skābu krējumu un zaļumiem.

Labu apetīti!

Receptes.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu