Pazīstami Latvijas seniori: vecāka gadagājuma cilvēkiem būtu noderīgi īpaši pielāgoti mobilie tālruņi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mobilais tālrunis ir vissvarīgākais komunikācijas instruments ikvienam. Jauniešiem tas nodrošina ne tikai saziņu, bet arī iespēju fotografēt, spēlēt spēles, izmantot kā ziņu rīku, bet vecāka gadagājuma cilvēkiem tālruņa svarīgākā funkcija joprojām ir iespēja sazināties ar ģimeni un draugiem.

Lai noskaidrotu, kādām darbībām mobilos tālruņus galvenokārt izmanto vecāka gadagājuma cilvēki un cik ērta ir to lietošana, Zviedrijas mobilo tālruņu ražotājs «Doro» sarunājās ar diviem sabiedrībā zināmiem senioriem – aktrisi Regīnu Devīti jeb tautā iemīļoto Zentiņu no «Ugunsgrēka» un aktieri Zigurdu Neimani.

Devīte norāda, ka bez mobilā tālruņa nevar iedomāties savu dzīvi, jo darbs ir tāds, kas prasa nepārtrauktu komunikāciju ar diezgan lielu kolektīvu. «Teātrī esmu režisora palīdze, organizēju darbu, un bez mobilā telefona nekādi neiztikt. Man visu laiku tas ir jātur rokas stiepiena attāluma, jo savādāk ir pārmetumi – kur tu esi, kāpēc tevi nevar sazvanīt?,» stāsta aktrise.

Foto: Publicitātes foto

Vaicāta, vai senioriem būtu nepieciešami tieši viņiem pielāgoti telefoni, viņa pauž viedokli, ka arī gados veciem cilvēkiem būtu jācenšas apgūt sarežģītākas lietas, taču, ja viņi to nevēlas vai nespēj, jābūt pieejamiem arī vienkāršākiem mobilo tālruņu modeļiem. Galvenais, ko aktrise uzsver: «Man ļoti nepatīk, ja sabiedrībā seniori tiek izstumti un tiem netiek piedāvātas izvēles iespējas. Es ļoti priecājos, ka ir šādi uzņēmumi kā «Doro», kas īpašu uzmanību velta tieši vecāka gada gājuma cilvēku vajadzībām.»

Savukārt Zigurds Neimanis uzsver, ka viņam telefons ir vajadzīgs tikai vienai lietai –komunikācija ar draugiem un ģimeni. «Tagad mobilo telefonu parasti lietoju 4–5 reizes dienā. Man ir paliela ģimene –sieva, divas meitas un trīs mazbērni, tāpēc ir labi, ka mēs varam sazināties katru dienu,» priecājas aktieris.

Pēc Neimaņa uzskatiem galvenā problēma ir tā, ka vecākiem cilvēkiem nereti ir diezgan grūti lietot modernos mobilos tālruņus, bet ir maz mobilo tālruņu ražotāju, kas piedāvātu ierīces, kas pielāgotas tieši senioriem.Jaunajiem mobilajiem telefoniem ir simtiem funkciju, lietotņu un citu priekšrocību, kuras vecāki ļaudis nemaz nelieto. «Tiek aizmirsts, ka seniori galvenokārt izmanto tikai zvanīšanas un ziņu sūtīšanas iespējas,» uzsver aktieris.

Foto: Publicitātes foto

Pirms 38 gadiem dibinātā kompānija «Doro», kas pasaulē pirmā sāka ražot mobilos tālruņus pielāgotus vecuma grupai 65+ savu produktu dizainā ir ņēmusi vērā četrus izplatītus traucējumus, kas saistīti ar redzi, dzirdi, izveicību un kognitīvajām spējām, jo tie bieži parādās līdz ar vecumu un vienmēr jāņem vērā, izstrādājot tālruņa dizainu senioriem. Kompānijas produkti ir pieejami arī Latvijā.

Aktieris ironizē, ka ar saviem «zemnieka pirkstiem» viņam esot grūti nospiest rakstzīmes uz skārienjutīgo tālruņu klaviatūrām, tāpēc ģimene viņam esot uzdāvinājusi seno mobilo telefonu atjauninātu versiju, kam ir lielāki un vieglāk nospiežami taustiņi, taču tie tik un tā vairāk piemēroti smalkiem dāmu pirkstiņiem.

Abi aktieri vienprātīgi uzsver, ka ārkārtas gadījumos mobilais tālrunis ir neaizstājams, tāpēc tas ir īpaši svarīgs vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo īpaši tiem, kas dzīvo vieni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu