Sekss grūtniecības laikā: var vai nevar? (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flick.com

Ir visai maz informācijas par seksu grūtniecības laikā, tas cieši saistīts ar sabiedrības tieksmi attālināt topošās māmiņas no seksualitātes. Daudziem topošajiem vecākiem rodas jautājumi - cik bieži viņa to vēlēsies? Cik tas ir droši? Kas ir droši?

Kas ir droši?

Ja grūtniecība noris normāli, tad sekss tās laikā ir absolūti drošs līdz pat bērniņa iznēsāšanas cikla pašām beigām. Tātad rodas jautājums - kas ir normāla grūtniecība. Tā ir grūtniecība, kura, pēc ārsta domām, noris bez sarežģījumiem, nav pamata bažām par spontāno abortu vai pirmstermiņa dzemdībām.

Protams, vienīgais, kurš var sniegt kvalitatīvu padomu par grūtniecības norisēm, ir jūsu ārsts, kurš ir jāapmeklē regulāri.

Runājot par seksu - fakts, ka tas grūtniecības laikā ir drošs, nenozīmē, ka jūs to vēlēsieties. Vairums sieviešu atzīst, ka seksuālās dziņas vairākos bērniņa iznēsāšanas posmos stipri pazeminās. Protams, jāpiemin arī fakts, ka sekss paliek mazāk komfortabls, jo sieviete kļūst aizvien lielāka un lielāka... Partneriem vajadzētu būt drosmīgiem komunikācijā un censties atrast vislabākos veidus, kā gūt seksuālo apmierinājumu.

Tieši tāpat būs nepieciešams eksperimentēt ar pozām, lai atrastu visērtākās. Vairums sieviešu atzīst, ka vīrieši nedaudz zaudē seksuālo interesi, īpaši uz grūtniecības beigām, ne tikai sievietes izmēru palielināšanās dēļ, bet arī spēcīgo emocionālo pārdzīvojumu dēļ, kuri piemeklē gandrīz ikkatru cilvēku, kad viņš apzinās, ka teju, teju kļūs par vecāku.

Kas nav droši?

Ir divi seksuālās uzvedības veidi, kuri nav droši sievietei stāvoklī: ja pāris nodarbojas ar orālo seksu, vīrietim vajadzētu būt uzmanīgam un censties neiepūst gaisu sievietes makstī. Nevajadzētu ielaisties seksuālos sakaros ar vīrieti, par kura veselības stāvokli nav 100% pārliecības. Seksuāli transmisīvās slimības ir ne tikai bīstamas mātei, bet var tikt pārnestas arī uz mazuli. Jūsu ārsts var saskatīt grūtniecībā kādas komplikācijas, kuru gadījumā tiks ieteikts atteikties no seksa.

Šīs komplikācijas galvenokārt ir saistītas ar šādiem faktoriem:

• Pastāv spontānā aborta risks (ja iepriekš jau ir bijis spontānais aborts);

• Pastāv priekšlaicīgu dzemdību risks (ja iepriekš bērniņš ir dzemdēts agrāk nekā 37. nedēļā);

• Vaginālā asiņošana, pastiprināti izdalījumi vai krampji;

• Vairāki augļi (dvīņi, trīnīši utt.).

Atcerieties - ārsts jāapmeklē regulāri un viņa ieteikumi stingri jāievēro!

Vai sekss var kaitēt bērniņam?

Tiešā veidā nē, bērniņš ir pilnībā pasargāts, tas atrodas augļūdeņu apvalkā. Arī bieza gļotu kārta pasargā bērniņu no infekcijām. Vai sekss un orgasms var palielināt spontānā aborta risku? Normālas grūtniecības gadījumā nē! Muskuļu spazmas, kuras ir jūtamas pirms un pēc orgasma, varbūt var šķist biedējošas, un tomēr tām ir attāls sakars ar dzemdību muskuļu krampjiem. Tomēr daudzi ārsti iesaka atturēties no seksa pēdējās grūtniecības nedēļās. Vai tas ir normāli, ka seksuālās dziņas grūtniecības laikā palielinās vai samazinās?

Gan dziņu un tieksmju samazināšanās, gan arī paaugstināšanās ir absolūti normāla.

Protams, arī vidusceļš - īpašu izmaiņu nav, ir normāls. Vairums sieviešu norāda, ka viņu seksuālā aktivitāte paaugstinājās, jo nebija jāuztraucas par kontracepciju un tuvības pakāpe ar partneri bija daudz lielāka. Kad vajadzētu konsultēties ar ārstu? Izņemot visas regulārās ārsta vizītes, papildu konsultācijas būtu nepieciešamas gadījumos, ja sajūtat kādus neparastus simptomus pēc seksa, piemēram, sāpes vai asiņošanu.

Raksts tapis, izmantojot ārstu Elēnas Pērlas Jozefas un Džordža Macones atziņas un ieteikumus par seksu grūtniecības laikā.

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu