Kādēļ negribas seksu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / liminalists

«Kad tuvojas vakars, ar šausmām gaidu gulētiešanas brīdi. Zinu, vīrs kāri apskaus mani un man tas būs jāsaprot kā aicinājums uz mīlēšanos, bet es atkal viņam atteikšu. Vai arī sakostiem zobiem ļaušos mehāniskām kustībām, līdz viņš būs beidzis, un varēšu iet gulēt,» Sieviešu klubam savu problēmu uztic kāda lasītāja.

Ko darīt? Kā atrisināt šo problēmu? Kādi ir biežākie iemesli, kādēļ seksu negribas? Jautājam seksologam Artūram Šulcam.

«Viens no iemesliem, kādēļ seksu negribas, - sieviete nemīl vīrieti, pārstājusi mīlēt vai viņš pēkšņi kādu iemeslu pēc vairs nav emocionāli tuvs. Jūtas ir gaistošas. Tās var izzust. Iepazīstoties neviens nevar iedot garantijas, ka mīlestība būs uz mūžu. Šādā situācijā jāizvērtē, vai pāris vēlas stiprināt jūtas.

Ja abi ir gatavi to darīt, jāmeklē metodes, kas iedarbojas. Kādas? Tās katram pārim būs citādākas.

Ieteiktu atcerēties attiecību sākumposmu un darīt lietas, kas tolaik patika.

Iet uz randiņiem, darīt ko eksotisku, kas rada adrenalīnu un baudu. Kopīgu piedzīvojumu!

Vēl viens biežs iemesls, kādēļ negribas seksu, – pārgurums. Sievietei (tas pats attiecas arī uz vīrieti) ikdienā ir daudz darbu un pienākumu. Par visu jāatbild, visu laiku jādarbojas, jābūt aktīvai, tādēļ nav laika atslābt. Nav enerģijas seksam. Ja mīlēšanās laikā kāds no pāra nespēj gūt orgasmu, iespējams, arī te iemesls meklējams lielajā pārgurumā.

Arī trauksme, nomākts, depresīvs garastāvoklis pazemina libido. Ja sieviete ilgstoši satraucas par nestabilitāti dzīvē, attiecībās, finanšu dzīvē un šo savu satraukumu nekā nekompensē, ieslēdzas dabiskais aizsargmehānisms. Emocionāli viņa vēlas tikai sarauties embrija pozā un aizmirsties.

Šādi sieviete sargā sevi un savu enerģiju.

Atbrīvojoties no ilgstošās trauksmes, libido atkal atgriezīsies.

Bieži vien sievietes nevēlas seksu arī neilgi pēc dzemdībām. Ir tikko piedzimis bērns, viņa pirmajos dzīves mēnešos 24 stundas diennaktī visa uzmanība, rūpes, laiks tiek vērsts mazulim. Nav brīnums, ja vienīgajā brīvajā laikā viņa vēlas pagulēt vai satikties ar draudzenēm, nevis nodarboties ar seksu. Viņa ir pārgurusi, un libido zudums ir saprotams. Par laimi, arī pārejošs.

Reizēm nevēlēšanās pēc seksa meklējama arī iepriekšējo attiecību pieredzē. Ja tā ir bijusi sievietei nepatīkama, vardarbīga, sieviete nevēlas seksu. Viņa zemapziņā (citreiz arī apzināti!) atsakās no dzimumdzīves.

Lai celtu libido, vispirms jāsaprot tā krišanās iemesls. Kad tas noskaidrots, var sākt strādāt ar cēloņiem. Profilakses nolūkā var lietot uztura bagātinātājus, kas palielina libido.

Ja risinājumu pašiem neizdodas atrast,

var iet uz konsultācijām pie psihoterapeita, zīlnieces, draudzenes.

Galvenais – meklēt atbalsta personu. Samilzusi problēma pati neatrisināsies,» skaidro seksologs Artūrs Šulcs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu