Avārijas kontracepciju visbiežāk iegādājas sievietes, kurām ir pastāvīgs partneris

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Lai gan sabiedrībā nereti valda stereotips, ka avārijas kontracepciju visbiežāk iegādājas bezrūpīgas pusaudzes, kuras iesaistās gadījuma sakaros, tomēr pēc šā preparāta aptiekā visbiežāk vēršas sievietes, kurām ir stabilas attiecības, pastāvīgs partneris un pat bērni. Turklāt lielākā daļa jeb 87% sieviešu bija domājušas par izsargāšanos un lietojušas kādu no kontracepcijas metodēm.

* Tā secināts Gedeon Richter un pētījumu aģentūras Millward Brown starptautiskajā Escapelle pētījumā, kas veikts 15 pasaules valstīs.

Starptautiskā pētījuma rezultātus apliecina arī Latvijas farmaceiti. Viņi novērojuši, ka lielākā daļa sieviešu kontracepcijas jautājumiem pievērš lielu uzmanību. Turklāt pēc avārijas kontracepcijas sievietes vēršas tiešām pamatotas nepieciešamības gadījumā, nevis, kā varētu domāt, bezrūpīgas attieksmes dēļ. Avārijas kontracepciju visbiežāk iegādājas sievietes vecumā no 21 līdz 30 gadiem.

Zīmīgi, ka šajā vecuma grupā vairāk nekā 70% sieviešu ir pastāvīgs partneris un regulāras seksuālas attiecības.

Starptautiskajā pētījumā atklājies arī, ka, salīdzinot ar sievietēm kaimiņvalstīs, piemēram, Krievijā un Lietuvā, Latvijas iedzīvotājas pret kontracepcijas jautājumiem izturas daudz atbildīgāk. Kā liecina farmaceitu aptaujas rezultāti, tikai 13% no Latvijas sievietēm, kuras iegādājas avārijas kontracepciju, iepriekš nebija izsargājušās. Savukārt, pēc Krievijas un Lietuvas farmaceitu domām, nevienu no izsargāšanās metodēm pirms avārijas kontracepcijas iegādes nebija lietojušas attiecīgi 33% un 27% sieviešu.

«Sabiedrības attieksme pret grūtniecību mūsdienās kļuvusi daudz atbildīgāka, nekā, piemēram, tas bija pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, kad kontracepcijas līdzekļu pieejamība un arī zināšanas par tiem bija niecīgas. Laika gaitā mīti un aizspriedumi par hormonālo kontracepciju, tajā skaitā arī avārijas kontracepciju, pamazām ir izkliedēti.

Atšķirībā, piemēram, no Krievijas vai Lietuvas, arī reliģijas ietekme uz ģimenes plānošanu Latvijā ir daudz mazāka,

tādēļ dabīgās ģimenes plānošanas metodes aizstājuši modernie kontracepcijas līdzekļi, un sievietes tiem uzticas arvien vairāk,» stāsta ginekoloģe un psihoterapeite Gunta Frīdenberga.

Lielākā daļa jeb 73% aptaujāto farmaceitu atzīst, ka iespēja bez ārsta receptes iegādāties avārijas kontracepciju daudzām sievietēm dod iespēju izvairīties no aborta. Kā novērojuši farmaceiti, 80% gadījumu iegādāties avārijas kontracepciju Latvijas sievietes dodas ne vēlāk kā dienu pēc neaizsargāta dzimumakta, kad avārijas kontracepcijas lietošana visefektīvāk var novērst nevēlamu grūtniecību. Latvijas farmaceitu pieredze liecina, ka nereti pēc avārijas kontracepcijas aptiekā vēršas arī vīrietis vai abi partneri kopā. Kā izplatītākie iemesli avārijas kontracepcijas iegādei tiek minēta prezervatīva plīšana dzimumakta laikā, nedroša izsargāšanās ar pārtrauktu dzimumaktu, kā arī seksuālas attiecības, nelietojot nevienu no kontracepcijas metodēm.

«Iegādājoties avārijas kontracepciju, sievietes visbiežāk interesējas par tās lietošanas nosacījumiem, ierobežojumiem, kā arī intervāliem starp atkārtotas lietošanas reizēm.

Salīdzinoši mazāk ir jautājumu par kontrindikācijām jeb situācijām, kad nedrīkstētu lietot avārijas kontracepciju.

Tas liecina, ka daļai sieviešu tomēr trūkst pamatzināšanu sievietes fizioloģijā un izpratnes par kontracepcijas būtību, tādēļ veselības aprūpes profesionāļi - ģimenes ārsti, ginekologi un farmaceiti, nemitīgi turpina izglītot sievietes kontracepcijas jautājumos,» norāda Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu