ASV regulators apstiprina «sieviešu Viagras» izplatīšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

ASV regulators otrdien pirmo reizi apstiprinājis atļauju izplatīt par sieviešu «Viagru» dēvētu medikamentu, kas veicina sieviešu libido gadījumos, kad viņas zaudējušas interesi par seksuālām attiecībām.

Ziemeļkarolīnas štatā bāzētās kompānijas «Sprout Pharmaceuticals» izgatavotais medikaments «Addyi», kas pazīstams arī kā flibanserīns, saņēmis ASV Pārtikas un medikamentu pārvaldes (FDA) apstiprinājumu ar noteikumu, ka īpaši tiks gādāts,

lai sievietes medikamentu nelietotu kopā ar alkoholu, jo tas rada nopietnus blakusefektus.

FDA apstiprināja «Addyi» lietošanu kā recepšu medikamentu vienīgi veselības traucējumu, kas zināmi kā «iegūtie, vispārējie hipoaktīvas seksuālās dziņas traucējumi» gadījumā jeb pēkšņa un smaga libido zaudējuma ārstēšanai.

Traucējumi var attīstīties sievietēm, kas iepriekš bijušas seksuāli aktīvas, tādēļ tie rada saspringumu un problēmas attiecībās.

FDA uzsvēra, ka medikaments nav izrakstāms, ja libido traucējumi ir saistīti ar citiem medicīniskiem vai psihiskiem traucējumiem, problēmām attiecībās vai citu medikamentu vai narkotisko vielu blakusparādībām.

«Addyi» nav lietojams ar alkoholu un būs pieejams vien sertificētās aptiekās, jo, sajaucot ar alkoholu, tas var radīt būtiskas blakusparādības, piemēram, ģībšanu un ārkārtīgi zemu asinsspiedienu.

Mēģinājumi virzīt «sieviešu «Viagru»» tirgū ASV neveiksmi cieta 2010. un 2013. gadā, jo secinājumi par tās efektivitāti salīdzinājumā ar nekaitīgu līdzekļu lietošanu nebija viennozīmīgi.

FDA vietnē publicētie dokumenti liecina, ka sievietes, kas lietoja flibanserīnu, vidēji piedzīvoja 4,4 seksuālu apmierinājumu sniedzošus aktus mēnesī salīdzinājumā ar 3,7 aktiem sieviešu, kas lietoja nekaitīgus līdzekļus, domājot, ka lieto konkrēto medikamentu, vidū un 2,7 aktiem pirms pētījuma sākuma.

Medikaments ir nehormonāla viela, kas iedarbojas uz neiromediatoriem smadzenēs.

Tās mērķis ir ārstēt pēkšņus un spēcīgus libido traucējumus sievietēm, kurām nav sākusies menopauze.

Tomēr «Addyi» ir novērotas būtiskas blakusparādības, piemēram, nelaba dūša, vemšana un miegainums. Eksperti arī pauduši bažas par krūts vēža riska pieaugumu, kas konstatēts vienā no diviem pētījumiem ar laboratorijas dzīvniekiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu