Cik gadu vecumā jaunieši mūsdienās sāk dzimumdzīvi?

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā jaunieši dzimumdzīvi sāk vidēji 17 gadu vecumā, liecina Zandas Ākules pētījums, Latvijas Universitātē aptaujā iesaistot 250 studentu lielu jauniešu fokusgrupu.

Vidējais dzimumdzīves sākšanas vecums Zviedrijā ir 16 gadi, Islandē – 15,6 gadi, Polijā – 19,1 gads. Tas liecina, ka vidējais dzimumdzīves sākšanas vecums Latvijā krasi neatšķiras no citām Eiropas valstīm.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, lielākajai daļai jeb 55% dzimumdzīve ir vismaz reizi nedēļā, 70% jauniešu atzinuši, ka ir partnerattiecībās. 38% jauniešu, kuriem nav stabilu partnerattiecību, atzinuši, ka dod priekšroku gadījuma sakariem, savukārt 5% norādījuši, ka viņiem ir vairāki seksa partneri.

Lai izvairītos no neplānotas grūtniecības, jaunieši visbiežāk lieto prezervatīvus (95%) un hormonālās kontracepcijas metodes (35%). Savukārt situācijās, kad izvēlētās kontracepcijas metodes pievīlušas vai nav lietotas, daudzi jaunieši lietojuši avārijas kontracepciju. Salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā pēc avārijas kontracepcijas aptiekā vērsušies vairāk jauniešu. Šo kontracepcijas metodi Latvijā lietojuši 29% jauniešu, kamēr ASV – 16,9%, bet Polijā – 13%. Piektā daļa (23%) aptaujāto atzīmējuši, ka dzīves laikā kā kontracepcijas metodi lietojuši arī pārtraukto dzimumaktu.

Meitenes biežāk atbildes uz jautājumiem, kas skar kontracepciju, meklē internetā, savukārt puiši zināšanas lielākoties ieguvuši skolā vai augstskolā. Neliela daļa aptaujāto jauniešu informāciju ieguvuši no medicīnas speciālistiem.

Aptauja veikta 2015.gada pavasarī. Pētījums ir tapis sadarbībā ar farmācijas kompāniju «Gedeon Richter».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu