Ginekoloģe: vai tiešām varētu iedomāties, ka uz vaksāciju iet seksa verdzenes?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Noliedzēji saka, ka viss, kas dabas dots, ir ķermeņa funkcionēšanai nepieciešams, piekritēji runā par estētiku un higiēnu, kam apmatojums traucējot. Nesen publicējām rakstu, kurā aprakstīti ārzemēs veikti pētījumi par šo jautājumu. Šajos pētījumos atklāts, ka ārsti ir nobažījušies par sieviešu intīmo veselību, ko ietekmē apmatojuma noskūšana, kā arī par sieviešu pakļaušanos vīriešu priekšstatiem par skaistumu.

Lai noskaidrotu, vai tiešām apmatojuma noskūšana var negatīvi ietekmēt sievietes intīmo veselību, portāls «Apollo» to jautāja Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidentei Dacei Matulei.

Dacei Matulei ir 29 gadu darba stāžs ginekoloģijā, šo gadu laikā mode un attieksme pret apmatojuma skūšanu ir mainījusies, tam ir savi iemesli.

Dace saka, ka «padomju laikos dzemdību nodaļā dzemdētājas noskuva, uzskatīja, ka neskūta sieviete var inficēties, jo nav iespējama tik laba higiēna, ja sievietei ir kaunuma apmatojums; to sauca «saņitarnaja obrabotka» (sanitārā apstrāde - krievu val.). Tāpat darīja pirms operācijām. Tagad sievietes var skūt vai neskūt apmatojumu, kā pašas vēlas,

tā vairs nav obligāta prasība dzemdētājām, jo nav pamata domāt, ka sieviete ar intīmo apmatojumu ir vairāk pakļauta infekciju riskam.

Sabiedrībā viss mainās, un tam ir savi iemesli. Pirms 30 gadiem lietoja dezodorantu un neskuva paduses, un īpaši neaizrāvās ar padušu mazgāšanu, šo funkciju uzticēja dezodorantam. Tāpat bija ar kāju skūšanu, ja bija izdevība aizbraukt ārzemju ceļojumos, padomju sievietes bija pārsteigtas, ka ārzemnieces skuj kājas un paduses. Arī ārzemju sievietes bija pārsteigtas par padomju sieviešu izvēli neskūt apmatojumu. Viss dzīvē mainās.

Padomju laikā nebija seksa gaismā vai virs segas.

Skūšanu sāka tad, kad svārku garums saīsinājās, modē nāca atklātāki peldkostīmi – tātad bija mode, kas atsedza ķermeni vairāk, tāpēc sāka domāt par ķermeņa estētiku.

Protams, ķermenim apmatojums nav tāpat vien, tāpat kā skropstas vai apmatojums degunā, tas veic kādas funkcijas. Piemēram, padušu apmatojums strādā kā polsteris, kā amortizators.

Tomēr medicīniski neesmu novērojusi kādas saslimšanas, ja skuj kaunuma apmatojumu. Vienīgi nepareizas vaksācijas veikšanas rezultātā vai īpaša ādas jutīguma ietekmē ieaug matiņi, dažreiz nepieciešama pat ķirurģiska iejaukšanās, lai šo problēmu atrisinātu.

Mana prakse liecina, ka lielākajā daļā sabiedrības pastāv uzskats, ka intīmais apmatojums ir jāskuj,

dažreiz manas pacientes man atvainojas, ka nav pirms vizītes noskuvušas apmatojumu, bet mani tas neuztrauc,

jo intīmā apmatojuma skūšanai nav medicīniska pamata.

Es nedomāju, ka lielākais iemesls, kāpēc sievietes skuj intīmo apmatojumu, ir tikai izdabāšana vīriešiem. Sievietes izrausta uzacis, atbrīvojas no ūsām (kas sievietēm nav retums), skuj kājas un paduses, nedomāju, ka to visu viņas dara tikai vīriešu vērtējuma dēļ. Arī uzskats, ka intīmo apmatojumu skuj seksuāli aktīvas sievietes, nevarētu būt pareizs.

Vai tiešām varētu iedomāties, ka uz vaksāciju iet seksa verdzenes?

Uz vaksāciju iet arī sievietes, kurām nav seksa. Seksa esamība vai neesamība neietekmē sievietes izvēli atbrīvoties no ķermeņa apmatojuma.

Skūt vai neskūt? Brīvību izvēlei – galvenais, lai ir lieliska pašsajūta, svarīgākais – vai sieviete jūtas labi vai slikti vienā vai otrā izvēlē.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu