Vai arī sieviete ir atbildīga par sava vīrieša intīmo veselību? Jā!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

51% Latvijas vīriešu atzīst, ka nekad nav apmeklējuši urologa konsultācijas, savukārt pēdējā gada laikā šādā ārsta vizītē bijuši tikai 12% vīriešu. Visretāk pie urologa vērsušies kungi lauku reģionos (34%), liecina aptauja*. Vai vīrieši Latvijā rūpējas par savu veselību, vai tomēr viņi ir jāmudina uzraudzīt savu intīmo veselību?

«Šobrīd ir novērojams, ka vīrieši mazliet aktīvāk sākuši apmeklēt urologu, taču joprojām

lielākajai daļai Latvijā dzīvojošo vīriešu pastāv uzskats: man nekas nesāp, sūdzību par veselību nav, tāpēc pie ārsta nav jāiet.

Dažkārt pacienti paši nevēlas doties pie ārstiem, jo baidās dzirdēt diagnozi. Iemesls - ekonomiskā situācija un psiholoģiski faktori. Visretāk ārstu joprojām apmeklē Latvijas reģionos dzīvojošie vīrieši, jo tur ir gan ierobežota piekļuve pie urologa, gan arī ierobežots finansiālais stāvoklis. Lai uzlabotu šo situāciju, kopš 2014. gada nogales tiek rīkota vīriešu veselības atbalsta kampaņa reģionos, kuras ietvaros speciālisti dodas uz lauku rajoniem, lai vīriešiem sniegtu iespēju pārbaudīt savu veselību. Savlaicīgi pie ārsta noteikti ir jāvēršas un pārbaudes jāveic stiprā dzimuma pārstāvjiem, sākot ar 40 gadu vecumu, jo tad ir pastiprināts risks saslimt ar prostatas vēzi. Atklājot šo saslimšanu agrīnā stadijā, prostatas vēzi ir iespējams ārstēt, tādējādi paildzinot Latvijā dzīvojošo vīriešu vidējo mūža ilgumu,» komentē Latvijas Urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs.

«Balstoties tikai uz personīgo darba pieredzi, kas pārsvarā balstīta uz urologa darbu Rīgā, varu teikt - urologu apmeklē arvien vairāk vīriešu, un tā ir nemainīga tendence vismaz pēdējos desmit gadus.

Ja paskatāmies uz aptaujas gaišo pusi - urologu vismaz vienu reizi ir apmeklējuši 50% vīriešu, un tas ir ļoti daudz!

Un tieši pateicoties mediju informatīvam atbalstam vīrieši regulāri saņem atgādinājumu par ieguvumiem, laikus apmeklējot urologu, - varam pilnībā izārstēt prostatas, urīnpūšļa, nieres vēzi, ja slimība tiek atklāta sākumstadijā. Sanāk, ka šobrīd nevis Veselības ministrija, bet žurnālista un ārsta tandēms ir pacienta labākais draugs. Lai visiem laba veselība, drosme apmeklēt urologu,» mudina Rīgas 1. slimnīcas Uroloģijas nodaļas vadītājs dr. Alvis Laukmanis.

Foto: PantherMedia/ScanPix

Arī «Egoiste» piekrīt Rīgas 1.slimnīcas Uroloģijas nodaļas vadītāja dr. Alvja Laukmaņa teiktajam, vien piebilstot, ka arī sievietēm ir pienākums saviem mīļotajiem vīriešiem atgādināt par veselību un nereti pamudināt arī aiziet pie urologa, ja sūdzību nav. Tāpat kā mēs dodamies pie ginekologa uz ikgadējo pārbaudi!

* «Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu