Elbakjans: Kamēr Latvijā nebūs seksa kultūras - HIV rullēs

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.facebook.com

Man nav HIV. Es to zinu - esmu veicis testu. To zināt ir atvieglojoši, veselīgi un vispār - arī atbildīgi. Vai tu par sevi vari teikt to pašu, dzīvodams vietā, kur ir augstākie HIV/AIDS rādītāji visā Eiropā? Un vispār - kāpēc tieši pie mums viss tik slikti? Man ir versija - kāpēc.

Kad mani uzrunāja būt par vēstnesi HIV/AIDS tēmai veltītā kampaņā, mana pirmā reakcija bija - vai man pašam nav HIV?? Izteikti nepatīkama sajūta, teiksim tā. Tās bija pirmās domas, bet nākamās bija - šajā informācijas pārbagātībā ir tiešām svarīgas informācijas deficīts. Mums patīk sekss, jums patīk sekss - bet kā tie HIV skaitļi var būt tik lieli, pat 10 000 inficētu cilvēku Latvijā? Tātad ir jārunā vairāk, tāpēc piekritu iesaistīties, interneta tiešraidē veicu testu un nolēmu runāt par šo tēmu, lai Ghetto Games jaunieši un iespējami daudz citu cilvēku aizdomājas - HIV Latvijā ir reāla problēma!

Rīgā oficiāli katrs divsimtais iedzīvotājs ir inficēts. Dakteri un aprēķini saka, ka realitātē inficēto ir vismaz divreiz vairāk. To vajag ņemt vērā, tāpēc par HIV/AIDS ir jārunā ne tikai 1.decembrī, kad par to runā visur pasaulē, bet regulāri. Cilvēki, kuri jau ir inficējušies, neapzinās to postu un bēdas, ko turpina nodarīt citiem! Šobrīd Latvijā atklājas, ka inficēti ir cilvēki, kas šo slimību ir dabūjuši 13 gados pirmā seksa laikā. Vienlaikus ir arī seniori, kad vēl ir jādomā - kur un kā tieši viņš to slimību ir dabūjis... Inficētie ir visos iespējamos vecumos un sabiedrības slāņos - jauni un veci, precēti un neprecēti, partymakeri un puritāņi. Tāpēc kampaņā #REIZIGADĀ arī es pievienojos aicinājumam - veic testu reizi gadā un pārstāj izlikties, ka šis viss uz tevi neattiecas!

Labi, labi - mēs visi esam kaut kad caur kaut kādiem kanāliem biedēti ar seksuāli transmisīvajām slimībām, to pašu HIV/AIDS, bet faktiski jau, kamēr esi vai jūties jauns, dzīvo uz pilnu jaudu, izbaudi mežonīgu seksu - par to visu domāt negribas! Mēs domājam - ar mums tas viss nevar notikt! Katrs domā - es jau nu guļu tikai ar baigi foršām meitenēm vai foršajiem džekiem! Tā ir realitāte, kas eksistē! Bet ir arī HIV realitāte - izjukušas ģimenes, zāles, kas jādzer visu mūžu, un smaga apziņa, ka esi inficējis citus cilvēkus...

Varu atklāt - Ghetto family puiši pret šo visu jau pašā sākumā izturējās aizdomīgi nopietni. Mūsu Ghetto Basket trīskārtējie čempioni Jānis Āre un Andris Epners neslēpa, ka drošs sekss līdzinās iziešanai no komforta zonas. Apzinīgums pikantās situācijās ne vienmēr liekas erotisks! Tomēr tieši spēja pieņemt atbildīgu lēmumu pret sevi un savu iekarsušo partneri šajā piedzīvojumā - tas ir čempiona cienīgi!

Zinu, ka kampaņas laikā uzrunātie cilvēki reaģē arī ar neizpratni - ko gribat? Kāds HIV? Kāds tests? Ne jau man! Taču ārsti saka - šogad HIV skaitļi Latvijā varētu būt vēl lielāki, tā ka Eiropā esam reālos līderos - tāda maza HIV karaļvalsts. Domāju, ka tas ir saistīts ar vienaldzību pret sevi un citiem. Bet es kā Ghetto cilvēks esmu pret vienaldzību. Ielās Latvijā notiek viss - vardarbība, sekss, incests utt. -, mēs strādājam ar šādām situācijām arī savā rajonā! Nav Latvijā seksa kultūras, tāpēc arī HIV te var spēlēt savas spēlītes! Tu pārbaudies uz STS un esi priecīgs, ka neesi dabūjis sifilisu, bet uz HIV tevi neviens nav pārbaudījis! Tas ir jādara pašam. Jaunieši man tagad stāsta, ka ģimenes ārsts pat mēģinājis viņus no tā atrunāt - priekš kam to vajagot? HIV taču ir tikai Āfrikā un reklāmās. Bet HIV Latvijā ir, tas ir tepat blakus, un riska grupā tagad ietilpst visi heteroseksuāli cilvēki. Vieglprātīgi mēdz rīkoties kā sievietes, tā vīrieši. Meitenēm, kas jūtas vientuļas, iesaku nākt uz Getiņu un dabūt normālus džekus! Mūsu amplitūda ir nereāla - no rajona zvaigznēm līdz sportistiem, mūziķiem, uzņēmējiem!

Vaicā savam ģimenes ārstam par iespējām veikt HIV testu reizi gadā. Runā par to, nemīz, bet esi uzmanīgs! Ir forši būt dzīvam, veselam, varošam un piedzīvot visu to labo, kas mūs vēl sagaida. Tāpēc izvēlies realitāti!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu