Vai avārijas kontracepcija ir tas pats, kas spontāns aborts?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Kļūme ar prezervatīvu, aizmirsts iedzert ikdienas kontracepcijas tableti… Šāda situācija, kad tuvības brīdī notiek «avārija», var gadīties ikvienam, arī esot ilgstošās attiecībās. Lai kāds arī būtu šī starpgadījuma iemesls, pastāv grūtniecības risks un, ja pāris nav gatavs bērniņam, kā glābšanas riņķis var kalpot avārijas kontracepcija.

Procesi, kas notiek mūsu organismā, ir acīm apslēpti, un reizēm ir grūti tos iztēloties. Lai ieskatītos aiz noslēpuma plīvura, ir izveidota video filma par to, kā darbojas avārijas kontracepcija.

Pieredzes stāsts

«Astoņu gadu laikā divas reizes esmu devusies uz aptieku pēc avārijas kontracepcijas. Vienreiz, kad manam partnerim seksa laikā nošļuka prezervatīvs, un otrreiz, kad pirms tuvības uzticējos savam cikla kalendāram, bet pēc tam man tomēr radās bažas par iespējamu kļūmi. Tā kā nebiju gatava bērniņam, nolēmu rīkoties uzreiz, nevis gaidīt, kas notiks, jo abortus neatbalstu,» saka Māra. Viņai ir 34 gadi un desmitgadīgs dēls, kā arī veiksmīga karjera tūrisma jomā, tāpēc sieviete ar vīru nolēma, ka ģimenes pieaugumu nevēlas. Vismaz pagaidām. Dažādu iemeslu dēļ pāris ir vienojies, ka tuvības laikā lietos prezervatīvus, kā arī sekos līdzi Māras cikla kalendāram.

«Kļūmes jau gadās, tāda ir dzīve, tāpēc esmu priecīga par iespēju šādās reizēs izlīdzēties ar avārijas kontracepciju. Abas reizes, kad esmu to lietojusi, man vienkārši sākušās mēnešreizes, kas ne ar ko neatšķīrās no parastajām. Arī nekādu citu diskomfortu nejutu,» atzīst sieviete. Māra atzīst, ka vajadzētu ikdienā izmantot kādu drošāku kontracepcijas metodi, bet ikdienas steigā nav šo jautājumu pienācīgi risinājusi. Bet solās to darīt!

Kāda nozīme ir dažām stundām mūsu dzīvē

Lai gan avārijas kontracepcija simtprocentīgi nepasargā no neplānotas grūtniecības, tā ievērojami samazina ris­ku. Avārijas kontracepcija ar levonorgestrelu ir jālieto tuvāko 72 stundu laikā pēc neaizsargāta seksa - jo ātrāk pēc radušās kļūmes tablete tiks lietota, jo lielāka garantija, ka tā paveiks savu uzdevumu.

Pasaules Veselības organizācijas veiktā klīnisko pētījumu metaanalīze ar aktīvo sastāvdaļu – levonorgestrelu, kurā tika iesaistītas 5859 sievietes visā pasaulē, uzrādīja, ka grūtniecības iestāšanās līmenis bija 1,01%, savukārt 99% gadījumu, savlaicīgi un pareizi lietojot avārijas kontracepciju, no grūtniecības bija iespējams izvairīties.

Saskaņā ar avārijas kontracepcijas zāļu aprakstu, iedzerot avārijas kontracepcijas tableti 24 stundu laikā pēc neaizsargāta dzimumakta, garantija ir 95%, iedzerot to 48 stundu laikā – 85%, bet 72 stundu laikā – 58%.

Ja avārijas kontracepcija nav pa rokai, uzreiz jādodas uz aptieku, kur preparāts iegādājams bez receptes. Kā iepriekš minēts, jo ātrāk tā tiks lietota, jo lielāka garantija, ka neiestāsies neplānota grūtniecība. Avārijas kontracepcijas tableti pēc nedrošā dzimumakta nav iespējams iedzert par ātru! Par vēlu gan.

Latvijā nopērkamās avārijas kontracepcijas tabletes satur sintētisku sievišķo hormonu progestero­nu, kas ir tā sauktās otrās fāzes hormons un izraisa mēnešreizes. Patiesībā tas ir analogs hormons, kādu satur ikdienas kontracepcijas tabletes, tikai lielākās devās, Tie gan tuvāko stundu laikā tiek izvadīti no organisma, tomēr avārijas kontra­cepcija nevar kļūt par ikdienā lietojamu metodi, ar kuras palīdzību izsargāties no nevēlamas grūtniecības. Ir jāizvēlas drošas ikdienai piemērotas kontracepcijas metodes.

Kā darbojas avārijas kontracepcija?

Avārijas kontracepcijas tabletes darbība ir atkarīga no tā, kurā sievietes cikla dienā tablete tiek lietota.

Avārijas kontracepcija:

  • …aizkavē ovulāciju un olšūnas izdalīšanos no olnīcas. Menstruālā cikla vidū olšūna vienā no olnīcām ir nobriedusi, notiek ovulācija jeb folikula plīšana un olšūna pa olva­du dodas satikties ar spermatozoī­du. Izdzertā avārijas tablete neļauj tam notikt;
  • …kavē olšūnas un spermatozoīdu kustību. Tā sabiezina dzemdes kakla gļotas, apgrūtinot spermatozoīdu virzību uz mērķi – olšūnu. Ja «neaizsargāts sekss» ir noticis menstruālā cikla otrajā pusē un ovulācija jau notikusi, avārijas kontracepcijas tablete kavē arī olšūnas virzību pa olvadu, lai tā nesatiktu spermatozoīdu;
  • …aizkavē olšūnas implantāciju dzemdes dobumā. Gadījumos, kad olšūna ir apaugļota, preparāts kavē olšūnas ieligzdošanos dzemdē. Jāuzsver, ka avārijas kontracepcija vairs nepalīdzēs, ja apaugļotā olšūna jau ir ieligzdojusies dzemdē.

Avārijas kontracepcijas tablete nenodara paliekošu kaitējumu sievietes organismam un viņas reproduktīvajai veselībai. Kontracepcijas hormoni neuzkrājas sievietes organismā un 24 stundu laikā tiek izvadīti. Lūk, kāpēc arī ikdienā lietojamās kontracepcijas tabletes ir jādzer ik pēc 24 stundām – jo hormoni tiek izvadīti no organisma un to līmenis asinīs ir jāatjauno, lai nodrošinātu ikdienas kontracepcijas efektivitāti.

Avārijas kontracepcija nav aborts

Avārijas kontracepcijai nevar piedēvēt tā sauktā mini aborta izraisīšanu. Tā neļauj notikt ovulācijai vai kavē apaugļotas olšūnas ieligzdošanos dzemdē, savukārt, ja apaugļotajai olšūnai tomēr izdevies nokļūt līdz dzemdei uz palikšanu, iedzertā tablete nekādi nekaitēs grūtniecībai.

Medicīnisko abortu izraisošās tabletes jeb tā sauktās aborta tabletes ir cits medikaments ar atšķirīgu iedarbību. «Aborta tabletes» aptur grūtniecības attīstību tad, kad tā jau iestājusies, stimulējot dzemdi izstumt apaugļoto olšūnu. Šīs zāles ir atļautas agrīnu abortu veikšanai un ir pieejamas tikai atsevišķās valstīs. Abortu izraisošo tablešu lietošana tiek regulēta daudz stingrāk nekā avārijas kontracepcijas tablešu pieejamība. Atšķirībā no avārijas kontracepcijas tabletēm abortu izraisošās tabletes aptiekās var iegādāties tikai pret ārsta izrakstītu recepti. Latvijā šīs tabletes nav pieejamas.

Zināšanai

  • Avārijas kontracepcija nepasargā sievieti no HIV/AIDS infekcijas vai citām seksuāli transmisīvajām slimībām.
  • Avārijas kontracepcijas tablete ir paredzēta TIKAI ĀRKĀRTAS SITUĀCIJĀM, nevis ikdienas lietošanai.
  • Ja ārsts ir norādījis, ka sieviete kādu iemeslu dēļ nedrīkst lietot kontracepcijas tabletes, tas nenozīmē, ka viņa automātiski nedrīkst lietot arī avārijas kontracepcijas tabletes. Šis jautājums noteikti jāpārrunā ar savu ārstu.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu