Fantastiski! Sekss pie jūras saulrietā. Kā izvairīties no avārijas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Urā, brīvdienas! Tās solās būt foršas un emocionāli piesātinātas. Saules staru ņirbēšana viļņos, baltas, siltas smiltis, dzestrs jūras gaiss un meža skaņas – tas reibina. Tikuši ārā no sintētiskiem birojiem, pilsētas akmens sprosta, prom no datoru taustekļiem, tabulām, grafikiem, mēs ļaujamies tam, ko sauc par dzīvi!

Glāze auksta baltvīna, maigs pieskāriens, samtaina āda... Mīlēties pie jūras, klints pakājē, pļavā, teltī – tas ir fantastiski! Tomēr baudas virpulī var gadīties piemirst par kontracepciju vai arī ierastā metode var pievilt. Ko darīt? Galvenais - nekrist panikā.

Ja nu gadījusies šāda ķibele, 12 stundu laikā jāatrod tuvējā aptieka un jānopērk avārijas kontracepcija. Recepte nav vajadzīga.

Tieši 12 stundu laikā pēc neaizsargāta dzimumakta preparātam ir visaugstākā efektivitāte – ražotāji sola 95%.

Tomēr jāteic, ka avārijas līdzekli var lietot 72 stundas pēc dzimumakta. Atkarībā no preparāta jādzer viena vai divas tabletes – abas uzreiz.

Ginekologi brīdina: nekādā gadījumā nedrīkst izmantot tā sauktās «senču metodes». Pirms pusgadsimta jaunas sievietes ļoti baidījās no nevēlamas grūtniecības. Vēl 70., 80. gados aborts bija mokošs, pazemojošs process, kas draudēja ar neauglību un dažādām komplikācijām, tāpēc tā vietā, lai vērstos pie ārsta, sievietes izmantoja no draudzenēm dzirdētas, visai briesmīgas metodes.

Piemēram, ilgi sēdēja ļoti karstā vannā, lēca no augstuma, lika uz vēdera sinepes, dzēra caurejas līdzekļus un tamlīdzīgi. Visbiežāk tas nelīdzēja.

Nereti mēģinājumi atbrīvoties no nedzimušā mazuļa beidzās traģiski.

Foto: Depositphotos

Atcerieties, ka avārijas kontracepcijas tabletes nav šķērslis regulārā hormonālā pretapaugļošanās līdzekļa lietošanas turpināšanai. Pie mums aptiekās var nopirkt vairāku ražotāju kontracepcijas tabletes. To aktīvā viela ir progesterons ar antiestrogēnu iedarbību. Hormons neļauj olnīcām izdalīt olšūnas un aptur apaugļotās olšūnas piestiprināšanos dzemdes sieniņai. Vienkāršāk sakot, tablete spēj apstādināt ovulāciju, pārtraucot olšūnas ceļu pa olvadiem. Tāpat tablete spēj apturēt apaugļotās olšūnas implantāciju dzemdes gļotādā.

Visticamāk, ka grūtniecība neiestāsies, tomēr jārēķinās, ka tuvākās dienas var parādīties nepatīkamas izjūtas – slikta dūša, menstruāciju aizkavēšanās, izmaiņas menstruālajā ciklā. Tā gadās reti, tomēr,

ja nelabums un vemšana sākas triju stundu laikā pēc tabletes iedzeršanas, jāsazinās ar ārstu vai vismaz jāaprunājas ar farmaceitu.

Mediķi saka, ka auglību avārijas kontracepcija neietekmē. Tomēr brīdina: avārijas situācija ir izņēmums – šādi gadījumi nedrīkst būt regulāri.

No seksuāli transmisīvajām slimībām avārijas kontracepcija nepasargā. Toties droša metode ir prezervatīvs. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ginekoloģe Lāsma Līdaka zina stāstīt, ka jauniešu zināšanas par elementāriem fizioloģiskiem procesiem bieži vien ir sliktas. Meitenes viņai parasti atbild, ka prezervatīvi jālieto, lai neiestātos grūtniecība, bet par seksuāli transmisīvajām slimībām nedomā.

Jaunieši apstiprina, ka lieto prezervatīvus, bet, kad daktere ar meitenēm parunā nopietnāk, izrādās - nekā. Pusaudzes šūpo galvu – aizmirst, neērti atgādināt puisim.

Pusaudži prezervatīvu lietošanu kombinē ar pārtrauktu dzimumaktu, bet tas ir ļoti nedroši.

Var jau gadīties, ka arī prezervatīvs pieviļ – pārplīst vai nošļūk. Seksologi iesaka prezervatīvu lietot kopā ar lubrikantu – pietiek ar dažiem pilieniem, kas palielina gan gumijas izstrādājuma drošību, gan labsajūtu. Piemēroti ir lubrikanti, kas tapuši uz ūdens vai silikona bāzes. Nav ieteicams lietot vecu, vairākus mēnešus somā, naudas makā vai automašīnā mētātu prezervatīvu, jo tas var būt zaudējis mitrumu, var būt netīrs vai noberzts.

Viens no prezervatīva noslīdēšanas iemesliem ir nepareizs izmērs.

Standarta prezervatīvu platums ir apmēram 54 mm, garums 185 mm, taču vīrietim vajadzētu zināt, kāds tieši prezervatīvs ir viņam vispiemērotākais. Prezervatīvu lietot nav grūti, tomēr pat tas ir jāiemācās. To uzvelkot, galā paliek gaiss, tāpēc tā gals jāsaspiež. Varbūt tas izskatās stilīgi, bet ar zobiem prezervatīvu atvērt tomēr nevajag. Tāpat nedrīkst prezervatīvu lietot divas reizes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu