Kas jaunajam tētim jāzina par seksu pēc dzemdībām?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Cik ilgam laikam jāpaiet pēc dzemdībām, lai atsāktu dzimumdzīvi?

Ārsti parasti iesaka nogaidīt apmēram 6 nedēļas, bet, protams, viss atkarīgs arī no konkrētā pāra. Ja dzemdībās veikta epiziotomija vai bijuši plīsumi, sievietei apmēram 6 nedēļas būs vajadzīgas sava organisma atjaunošanai. Ja dzemdības noritējušas bez sarežģījumiem, tad, iespējams, sieviete būs gatava fiziskai tuvībai jau agrāk. Iespējams, viņai tā būs kā «pirmā reize», tādēļ otrajai pusītei būtu jācenšas nesasteigt visu un, protams, jābūt maigam. Sāpīgu sajūtu gadījumā būtu jāapstājas un jāatliek process uz kādu citu reizi.

Vai varam neizsargāties?

Neizsargāties var, ja esat gatavi vēl vienam bērnam. Lai gan iespējamība ieņemt bērniņu neatjaunojas uzreiz, īpaši, ja sieviete mazuli ēdina ar krūti, neiespējams tomēr nekas nav, un nav iespējams precīzi noteikt, kad tieši sievietes organisma funkcija ieņemt bērniņu atjaunojas. Parasti tas notiek apmēram 2 nedēļas pirms pirmajām mēnešreizēm, kas parādījušās pēc dzemdībām. Attiecīgi, ja paļaujas vien uz veiksmi, pēc deviņiem mēnešiem liktenis var jums pasniegt nelielu pārsteigumu. Protams, grūtniecības laikā par kontracepciju nebija jādomā, bet nu gan jāatceras - šis periods ir galā, tāpēc jāatrod laiks noskaidrot, kāds tieši kontracepcijas veids ir piemērots tieši jums abiem. Ja jūsu partnere ēdina ar krūti mazuli, vislabāk derēs barjerveida kontracepcija - prezervatīvi, diafragma utt. Hormonālā kontracepcija nav ieteicama, kaut gan ir arī tabletes, kas satur tikai progestogēnu, un tādas tiek uzskatītas par nekaitīgām.

Ārsts dod zaļo gaismu dzimumattiecību atsākšanai, bet partnerei - nav vēlēšanās. Ko es daru nepareizi?

Fiziskā gatavība intīmajām attiecībām var nesakrist ar emocionālo gatavību. Pat ja pēc dzemdībām pagājušas jau vairāk nekā sešas nedēļas un ārsts ir ļāvis atsākt dzimumdzīvi, sieviete var vienkārši nejust interesi par seksu. Viņa var baidīties no sāpēm, kādas var rasties dzimumakta laikā. Iespējams, viņai vienkārši vajag vairāk laika, vai arī - viņa ir nogurusi. Vislabāk nesteigties notikumiem pa priekšu un neizdarīt spiedienu uz savu otro pusīti. Izrādiet rūpes un mīlestību. Netraucēs arī komplimenti. Kā arī - noderēt var citu pāru pieredze attiecību veidošanā pēc dzemdībām.

Iedomājies sevi savas mīļotās lomā: viņa tikko sākusi atgūt spēkus pēc dzemdībām un visu savu enerģiju tērē mazulim. Krūts ēdināšana aizņem daudz laika, mazulis jābaro bieži, rūpes par jaundzimušo patiesībā ir smags, fizisks darbs. Un visbeidzot, nedrīkst aizmirst, ka dzemdības ir pārbaudījums vairāku stundu garumā. Tava partnere tagad pierod pie jaunās māmiņas lomas, un ir pilnīgi dabīgi, ka viņai trūkst spēka fiziskajai mīlestības pusei. Bet tas nepavisam nenozīmē, ka viņa tagad tevi mīl mazāk. Patiesībā daudzi pāri apjauš, ka periods pēc mazuļa dzimšanas ir patiešām romantikas pilns, arī ja runājam par dzimumdzīvi, jo dzimumdzīve jau nav tikai sekss, tās ir rūpes par otru, glāsti, pieskārieni un maigums.

Kā iepriecināt mīļoto?

Pats labākais veids ir - rūpes un palutināšana. Ienes jūsu kopdzīvē pēc iespējas vairāk romantikas, lai viņai būtu sajūta, ka tu viņai esi uzdāvinājis randiņu, gluži kā agrāk, kad bijāt divi vien. Jūs viens otru mīlat, un arī mazo cilvēciņu mīlat, bet jāatceras - viņam vajag jūsu abu mīlestību. Mīļotā novērtēs, ja palīdzēsi viņai arī mazuļa aprūpē. Pēc mazuļa dzimšanas jūsos abos ir gan prieks, gan reizēm apjukums, neizpratne un nogurums. Tavai mīļotajai ir hormonālas izmaiņas organismā, kas saistītas ar jaunajiem, nu jau - māmiņas pienākumiem, kopā jums lemts mācīties arī izprast mazuļa vajadzības, kopā jātiek galā ar bezmiegu un kopā jānonāk pie atziņas, ka bērni sagādā gan prieku, gan arī spriedzi visas dzīves garumā. Ja vien esi gatavs intīmo attiecību atsākšanai, bet tava mīļotā vēl ne, palutini viņu, nav jādara nekas sarežģīts. Esi maigs, atceries atgādināt viņai, ka viņa ir skaista, liec viņai justies ne tikai kā māmiņai, bet arī - kā sievietei. Tas viss var prasīt laiku, bet atceries - viss būs kārtībā un arī dzimumdzīve atgriezīsies jūsu attiecībās. Nešaubies par to!

Esam gatavi pirmajai naktij... Kas būtu jāzina?

Pēc dzemdībām sievietei, īpaši, ja viņa ēdina mazuli ar krūti, var seksa laikā izdalīties samērā maz izdalījumu. Tas nav jāuztver kā nevēlēšanās no viņas puses, tā tas vienkārši dabā iekārtots. Tā vietā var izmantot arī lubrikantu. Nesteidzies, iekārtojieties ērti, sievietei var vēl būt sāpīgs šis skaistais process, tāpēc sajūtas seksa laikā arī viņai var sākumā būt citādākas nekā agrāk. Bet arī tas ar laiku normalizējas, sāpes pazudīs. Kā arī, ņem vērā, jūsu centienus izbaudīt intīmos brīžus reizēm var iztraucēt arī mazulis, kurš pēkšņi pamodies vai raud. Arī ar to jāsamierinās, jo - laipni lūdzam jaunajā realitātē, realitātē, kurā tu tagad esi tētis!

Viss nokārtosies!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu