Gribam mīlēties! Vīramāte aiz sienas klausās... (60)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Katra reize, kad tu tiec iztraucēts seksa laikā, ir kā paklupšana uz akmens. Gūtās traumas pēc tam jādziedē.

Tā ir viena traka padarīšana, ja vecāki dzīvo kopā ar bērniem un abiem pāriem ir savas partnerattiecības. Vēl trakāk, ja viens ir spiests dzīvot caurstaigājamā istabā vai telpā, kur visām sienām ir ausis un acis. Nevar sniegt praktiskus ieteikumus, kā katra ģimene varētu uzlabot sadzīves apstākļus, lai nekavējoties normalizētos viņu seksuālā dzīve, taču skaidrs – ja vien tas ir iespējams, jaunai ģimenei ir jādzīvo atsevišķi no vecākiem.

Vīra (sievas) māte – caurstaigātāja

Reizēm vīra vai sievas mātei ir ļoti interesanti uzzināt, kas notiek aiz jaunlaulāto guļamistabas durvīm. Ir dzirdēti stāsti par to, kā jaunlaulātie, kuri dzīvo kopā ar vecākiem, piedzīvo situācijas, kad sievas (vīra) mātei tieši nakts laikā šķiet ļoti būtiski vairākkārt iegriezties vai šķērsot jaunā pāra istabu. Itin bieži dzirdams – aiz sienas tiek klusāk nogriezts televizors, izslēgts radio. Protams, uz novērotāju tas neatstās nekādas sekas, taču tas noteikti ietekmēs pāra seksuālās attiecības un it īpaši sievietei. Sievietes, kas bijušas spiestas dzīvot tādos apstākļos, kur jāierobežo sevi seksā, jābaidās tikt pieķertām, bieži vien nespēj izjust orgasmu un pat saskaras ar vaginisma problēmām. Sievietei ir daudz grūtāk atdoties līdz galam, ja viņai vēl jādomā par trešo un ceturto personu, kas ir aiz sienas.

Kas dzīvo sienai otrā pusē?

Aprast ar situāciju un domu, ka aiz sienas istabā, kur mēs mīlējamies, guļ mana mamma vai tētis, ir vieglāk nekā samierināties, ka tur guļ vīra vecāki. Tāpēc, ja pāris dzīvo vīra vecāku miteklī, vīrietim, visticamāk, tas nekļūs par traucēkli seksuālajām attiecībām. Viņš šajā vidē jau ir dzīvojis, te viņš, iespējams, pirmo reizi ir piedzīvojis erekciju, nakts pollūcijas, šajā dīvāniņā viņš ir masturbējis, tāpēc brīdī, kad viņam līdzās ir sieviete, viss, tāpat kā agrāk, šķiet kārtībā, ko nevarētu sacīt par viņa partneri. Ja vīrietis spiests dzīvot sievas vecāku miteklī, nav izslēgts, ka spriedzes un diskomforta rezultātā viņam var būt nepilnīga erekcija, arvien retāka vēlme mīlēties. Turpretim vecākiem šī situācija, kad viņu bērni ar savām otrām pusēm dzīvo kopā ar viņiem, var izrādīties pat izdevīga. “Redzot jauno cilvēku aktīvo un kaislīgo dzīvi, arī pārim, kurš jau ir gados, tas varētu uzjundīt jaunības atmiņas. Dzirdot un redzot, ka kaut kas notiek blakus istabā ar jaunajiem, varbūt arī gados vecākais pāris sasparosies. No otras puses – lai gan salīdzinājums ir ļoti skarbs, tomēr šāda situācija patiesībā būtu pielīdzināma grupveida seksam,” saka Aija Tula-Rijkure. Nereti nākas dzirdēt par situācijām, kad jauns pāris, kurš dzīvo nelielā dzīvoklī kopā ar vecākiem, seksu nav baudījuši gadiem ilgi.

Sargi no bērna acīm

Ja pieaugušie spēj kaut kā pārdzīvot gan to, ka kāds ieraudzījis viņus seksa laikā, gan to, ka tev gadījies nejauši ienākt nelaikā, visvairāk jāuztraucas par situāciju, ja dzimumaktu netīšām ierauga bērns. Tāpēc tas jāparedz jau iepriekš, kā savu intīmo dzīvi noslēpt no bērna acīm. Jāsaprot un jārēķinās, ka bērns nekad neko seksa aktam līdzīgu nav redzējis, jutis vai dzirdējis. Nejauši ieskrienot istabā, kur vecāki mīlējas, pirmā doma, kas viņam ienāk prātā: tagad noteikti kāds cieš – mamma vai tētis. Viens otram ir uzklupis. Seksoloģe Aija Tula-Rijkure stāsta, ka nav retums tādi pacienti, kas stāsta, ka nespēj tuvoties sievietei vai vīrietim un tam par iemeslu ir savulaik bērnībā redzēta ainiņa, kā tētis seksuāli uzbrucis mammai vai kā mamma kliedza, kad bija tēva apskāvienos: “Loģiski, ka pieaugušam cilvēkam, kas bērnībā šādu pieredzi piedzīvojis, brīdī, kad pašam veidojas pirmā intīmā tuvība, ir bailes no akta, kā arī no tā, ka kādam varētu nodarīt sāpes. Bērns, kurš vēro aktu no malas, nekādi nespēj apjaust, vai stenēšana, kliegšana, vaidēšana ir sāpju vai labsajūtas rezultāts. No malas viss izskatās citādi nekā tad, ja mēs paši šajā darbībā esam iesaistīti.”

Maksa par ierobežoto brīvību

Pieņemsim, ka pāris diezgan bieži piedzīvo situāciju, kad viņu dzimumakts tiek regulāri iztraucēts. Ar laiku vīrietim var parādīties priekšlaicīga ejakulācija jeb nespēja noturēt erekciju līdz galam. Sieviete arvien biežāk saskarsies ar anorgasmiju jeb nespēju kāpināt uzbudinājumu. Iztraucēts dzimumakts atstāj arī traumu uz psihi, un, iespējams, katrā nākamajā reizē, kad mēģināsi mīlēties, iepriekšējās reizes “negadījums” un izbīlis uzpeldēs kā no jauna, tāpēc sasniegt tikpat kvalitatīvu dzimumaktu kā kādreiz kļūst ievērojami grūtāk. Reizēm var būt nepieciešams psihoterapijas kurss, kas palīdzētu no šīm nepatīkamajām atmiņām atbrīvoties. Ja sieviete seksa laikā pieradusi uzvesties skaļi, izkliegt savu orgasmu, muļķīgi būtu viņai aizrādīt: “Nu nāksies, mīļā, tev tagad sevi apvaldīt.” Ja šādas orgasma izpausmes cilvēkam patiešām ir svarīgas, ar varu mainot savus paradumus, tās baudas virsotnes, ko sasniedzi agrāk, neredzēt vairs kā savas ausis...

Kopmītņu variants

Lai gan tad, kad sadzīves apstākļi spiež īrēt dzīvojamo platību vairākiem cilvēkiem kopā, pirmajā brīdī tas šķiet pašsaprotami, ar laiku situācija var kardināli mainīties. Protams, cilvēks spēj pielāgoties jebkuriem apstākļiem un ar laiku to var pieņemt kā normu, ja nemitīgi dzird vai redz otru pāri mīlējamies. Tomēr vārdi “bohēma”, “brīvdomātāju dzīvesstils” nav īstais attaisnojums. “Sekss tiek saukts par intīmo aktu. Tā ir intīma tuvība. Intimitāte nozīmē, ka cits to neredz, bet spēj tikai iztēloties. Mūsu organismā ir arī tā saucamā intīma jeb gļotādas, kas parasti ir vērstas uz iekšpusi un to no ārpuses nav iespējams saskatīt. Tā tam arī jābūt. Ja intīmā tuvība tiek izrādīta publiski, tā zaudē jēgu, bet brīdī, kad galvā iešaujas doma – varbūt tas ir pat labi, ka citi redz mūs mīlējamies –, to var uzskatīt par novirzi,” paskaidro seksoloģe. Protams, sekss vienmēr ir bijis un būs arī studentu vidū kopmītnēs, lai gan lielākoties, mīlējoties šādos apstākļos, sievietes daudz retāk sasniedz orgasmu. Taču, ja cilvēks pats tiecas pēc tā, lai regulāri nokļūtu šādās situācijās, un viņam tas ir patīkami, ar laiku var attīstīties psihoseksuāla patoloģija – vēlme, lai kāds no malas novēro to, ka viņš veic dzimumaktu.

Vairāk lasi žurnāla VESELĪBA maija numurā!

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu