Dzemdības mājās. Plusi un mīnusi (121)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Pēdējā laikā Latvijā atkal aktualizējies jautājums par dzemdībām mājās. Portāls TVNET sarunā ar Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāju un Rīgas Dzemdību nama galveno ginekoloģi Daci Rezebergu mēģināja ieskicēt galvenās mājas dzemdību priekšrocības un riskus.

Kā galveno mājas dzemdību priekšrocību speciāliste minēja to, ka, atrodoties mājās un mierīgā vidē, sievietēm dzemdību sāpes var būt mazākas.

Mazuli laist pasaulē mājās izvēlas tās sievietes, kuras vēlas dzemdības pēc iespējas dabiskākas.

Ir priekšstats, ka, nonākot slimnīcā, notiks dažādas agresīvas iejaukšanās, Rezeberga teica.

Kādēļ pret?

Savukārt tie speciālisti, kuri neatbalsta mazuļa nākšanu pasaulē mājās, norāda uz iespējamiem sarežģījumiem gan mazulim, gan māmiņai.

Komplikācijas dzemdību laikā var rasties arī pilnīgi veselai sievietei un pilnīgi normāli noritējušai grūtniecībai.

Ginekoloģe uzsvēra, ka par dzemdībām mājās nevar būt pat runa gadījumos, kad grūtniecībā bijuši sarežģījumi vai sieviete ir nevesela. Tāpat mājās nevajadzētu dzemdēt, ja auglis ir lielāks vai mazāks nekā vajadzētu, vai arī gaidāmi vairāki bērniņi. Viņa gan piebilda, ka arī šādos gadījumos Latvijā ir dzemdēts mājās.

Pilna informācija!

Rezeberga arī uzsvēra, ka, plānojot dzemdības mājās, noteikti jāsniedz sievietei un viņas ģimenei pilna informācija par iespējamiem sarežģījumiem. Arī pilnīgi normāli noritējusi grūtniecība negarantē, ka radības būs bez komplikācijām.

Lai sarežģījumus novērstu, izšķiroša var būt katra minūte.

Ja aktīvi rīkojas, problēmas var stacionārā atrisināt, piemēram, 15 minūšu laikā, bet, ja tik pat ilgs laiks jāgaida līdz atbrauc ātrā palīdzība un vēl 15 minūtes jāpavada ceļā uz slimnīcu, situācija var izvērsties ļoti smaga.

Jaunajai māmiņai un arī tētim pirms mājas dzemdībām vajadzētu šos riskus skaidri izstāstīt un topošajiem vecākiem būtu jāpārdomā, vai viņi ir gatavi tos uzņemties. "Dzemdības tomēr ir riskants pasākums," viņa atgādināja.

Ārsti PRET. Vecmātes PAR.

Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadītāja piebilda, ka ārsti Latvijā patlaban neatbalsta dzemdības mājās. To atbalsta tikai vecmātes. Nozarē strādājošā Dina Ceple būšot pirmā sertificētā ginekoloģe, kas tās atbalsta.

Pērn visā Latvijā reģistrēti 21,5 tūkstoši dzemdību, bet gadu iepriekš to skaits bija par diviem tūkstošiem lielāks. Pagājušajā gadā reģistrētas vairāk nekā 140 mājās plānotas dzemdības.

Komentāri (121)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu