Priekšlaicīgas dzemdības: 9 būtiski jautājumi! (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Vārdu savienojums «priekšlaicīgas dzemdības» daudzām topošajām māmiņām izklausās kā kaut kas biedējošs, ja jau sākas agrāk, nekā paredzēts, tātad kaut kas notiek ne tā, kā vajag, kaut kas noteikti nav labi. Tu arī tā domā?

Piedāvājam tev iespēju kopā ar Māmiņu kluba eksperti - Rīgas Dzemdību nama vecmāti Baibu Zelku tikt skaidrībā par to, ko speciālisti uzskata par priekšlaicīgām dzemdībām, kādi ir to iemesli, simptomi un vai no tā var izvairīties, kā arī uzzināsi, kādas sekas tās var izraisīt.

Kādas dzemdības tiek uzskatītas par priekšlaicīgām?

Latvijā pēc likuma par priekšlaicīgām dzemdībām tiek sauktas dzemdības, kuru rezultātā bērniņš nāk pasaulē laikā no 22.-23. līdz 36.grūtniecības nedēļai un 6 dienām, ja bērniņš sasniedz svaru vismaz 500 gramus.

No 37.grūtniecības nedēļas grūtniecība skaitās iznēsāta.

Bet viena lieta ir termiņi, cita lieta - augļa attīstība. Var būt tā, ka bērniņš, kas dzimis 39.-40. nedēļā, vēl varētu pasēdēt mammas puncī, bet 36.-38.nedēļā piedzimst pilnībā attīstīts bērniņš, un nav nekā slikta tajā, ka viņš piedzimis agrāk.

Kas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības?

Ilglaicīga augļa atrašanās māmiņā ir atkarīga no māmiņas veselības, pirmkārt. Iespējams, ka kāda infekcija, kas nav atrasta grūtniecības laikā, var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības. Kad ārsti neredz šķēršļus grūtniecībai, sievieti nepārbauda uz infekcijām, kā, piemēram, hlamīdijas, mikoplazmas, ureaplazmas infekcijas, herpes vīruss, citomegalovīruss.

Priekšlaicīgas dzemdības var izraisīt arī smagi dzemdību ceļu iekaisumi, dzemdes gļotādas iekaisums. Dažādus iekaisumus var izraisīt arī agrāk veikti aborti.

Ja sieviete vēlas bērniņu, būtu vēlams pārbaudīt savu veselību pilnībā, un, ja ir kādas infekcijas, tās ir jāizārstē un tikai tad jāsāk plānot grūtniecību.

Ja līdz bērniņa ieņemšanai analīzes, ar kuru palīdzību var noskaidrot visu par infekcijām, nav veiktas, medicīnisko izmeklēšanu var veikt arī grūtniecības diagnosticēšanas laikā. Jo agrāk tiks atrastas infekcijas, kas var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības un nodarīt kaitējumu auglim, jo ātrāk tādas sekas iespējams novērst.

Priekšlaicīgu dzemdību iemesls var būt arī daudzaugļu grūtniecība - dvīnīši vai trīnīši,

dvīnīši pārsvarā ierodas pasaulē agrāk.

Vēl viens iemesls var būt māmiņas emocijas, stress. Mūsdienās grūtniecēm ir vairāk stresa, viņas vairāk domā par to, ko ēd, par to, ko zina, ko nezina, ir stress darbā, mācībās, un tā ir pati lielākā problēma, diemžēl - grūtnieces aizmirst, ka pat neliels stress var ietekmēt mazuli.

Vai priekšlaicīgu dzemdību sākums atšķiras no savlaicīgām dzemdībām?

Sākums atšķiras visdrīzāk no psiholoģiskā viedokļa. Parasti visas ir gatavas dzemdēt laikā: 40.nedēļā un mazliet vēlāk.

Māmiņai ir stress - viņa tagad nav gatava. Bet fiziski priekšlaicīgas dzemdības neatšķiras no savlaicīgām dzemdībām.

Sāpes vēdera lejasdaļā un jostasvietā, kontrakcijas, asiņaini izdalījumi vai ūdeņu noiešana. Tādu simptomu gadījumā ir vajadzīga speciālistu palīdzība. Hospitalizācija un dzemdību iestāde.

Nogulēt, nokavēt priekšlaicīgas dzemdības sieviete nevar, tāpat kā savlaicīgas dzemdības.

Kā rīkojas ārsti priekšlaicīgu dzemdību gadījumā?

Ko darīt, ārsti (nevis vecmātes) izlemj tikai uz vietas - novadīt dzemdības vai mēģināt pagarināt grūtniecību.

Iespēju robežās ārsti cenšas apturēt priekšlaicīgas dzemdības un pagarināt grūtniecības laiku par vismaz nedēļu, divām. Ar medikamentu palīdzību vispirms tiek pazemināts dzemdes tonuss, pēc tam ar citu preparātu palīdzību, antibakteriāliem līdzekļiem tiek tikts galā ar priekšlaicīgās dzemdības izraisošo iemeslu.

Tiek dots hormonālais preparāts - deksametazons nelielās devās, kam nav blakusparādību, šis preparāts stimulē bērniņa plaušu nobriešanu, lai viņš varētu sākt patstāvīgi elpot, ja dzims priekšlaikus.

Pat ja priekšlaicīgu dzemdību gadījumā ir nogājuši augļūdeņi, ja ir izdevies apturēt dzemdību darbību un sievietes, kā arī mazuļa stāvoklis ir normāls, grūtniecību ir iespējams pagarināt, nozīmējot obligātos antibakteriālos līdzekļus, kas palīdzēs tikt galā ar infekciozajiem sarežģījumiem.

Šāda rīcība izraisa satraukumu māmiņā, vecmāmiņās (utt.), bet ar antibakteriāliem preparātiem, kas palīdz izvairīties no infekcijām, kad infekciju ceļi ir atvērti, uztraukuma iemesla nav, neaizmirstiet, ka mazulis elpo nevis caur augļūdeņiem, bet caur nabassaiti.

Bet, ja dzemdības ir 100% sākušās, tad tās nevar apturēt un tās arī neviens nemēģina apturēt. Uz vietas tiek noteikta dzemdību gaitas taktika - dzemdības ar atsāpināšanu vai dzemdības ar ķeizargriezienu, atkarībā no konkrētā gadījuma.

Ar ko atšķiras pēcdzemdību periods sievietēm, kas priekšlaikus dzemdējušas bērnu, no sievietēm, kam dzemdības sākušas paredzētajā laikā?

Pēc veselības stāvokļa un organisma atjaunošanās spējām neatšķiras nekādi.

Protams, viss ir atkarīgs no grūtniecības termiņa, kurā sākušās dzemdības. Jo mazāks grūtniecības laiks, jo vairāk plīsumu. Bet īpaši sarežģījumi priekšlaicīgās dzemdībās sievietēm nemēdz būt.

Bet psiholoģiskās problēmas gan var sākties, jo parasti savlaicīgu dzemdību gadījumā pēc mazuļa nākšanas pasaulē apmēram trīs dienas pēc dzemdībām vecāki ar mazuli dodas mājās, bet, ja ir priekšlaicīgas dzemdības, no dzemdību iestādes jādodas uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu tālākai bērniņa novērošanai. Bet tā ir jauna vieta, jauna vide.

Vai sievietes, kam dzemdības sākušās priekšlaicīgi, tiek kaut kā speciāli novērotas, ārstētas?

Jā, jo jānoskaidro priekšlaicīgo dzemdību iemesli, lai tā neatkārtotos atkal, ja procesu izraisījušas kādas infekcijas, bet tām patlaban nav nekādu negatīvu seku.

Iemeslu noteikšanai analīzes tiek ņemtas kā uzsējums no dzemdes kakla, kā arī - no placentas.

Foto: www.flickr.com

Kā priekšlaicīgas dzemdības ietekmē nākotnē grūtniecību?

Nevajag domāt un vēl jo vairāk noskaņot sevi uz to, ka tad, ja reiz vienreiz tā ir gadījies - mazulis nācis pasaulē agrāk, tā notiks arī otrreiz.

Svarīgi ir noteikt cēloni un tikt ar to galā. Izārstēties un mazāk pārdzīvot, nervozēt.

Ir sievietes, kuras

vienkārši dabiski dzemdē pirms laika, un tā tas būs vienmēr

un tas ir normāli. Bīstamība vai draudi nākošajai grūtniecībai nav gaidāmi.

Kā aprūpēt bērniņu pēc priekšlaicīgām dzemdībām?

Viss ir atkarīgs no grūtniecības laika, kurā mazulis nācis pasaulē. Bet ne vienmēr no nedēļas ir atkarīgs, kā bērns jutīsies un uzvedīsies.

Jau tika pieminēts, ka agrāk dzimuši bērniņi var būt pilnībā attīstīti. Latvijā ir labi attīstīta inkubatoru sistēma, dažiem mazuļiem ir vajadzīga mākslīgā elpināšana, citiem ne. Mazuļiem tiek nozīmēta terapija ar speciālu aparātu NCPAP, kas palīdz atvērt jaundzimušā plaušas un piegādā tām arī skābekli!

Galvenais mazulim, kas nācis agrāk pasaulē, ir siltums, klusums, miers, māmiņas piens, ja mazulis ir vājš un nevar pats ēst, tad atslaukts māmiņas piens. Tāpat viņam vajadzīga ir arī tēta klātbūtne. Tas ir galvenais, tāpēc jāatceras, ka pat priekšlaicīgu dzemdību gadījumā, kad mazulis tiek nosūtīts uz BKUS, mammai jāsaglabā miers.

Kā priekšlaicīgas dzemdības ietekmē mazuļa tālāko attīstību?

Pēc dzemdību iestādes priekšlaikus dzimušo mazuli sūta uz BKUS, kas atrodas Vienības gatvē, Rīgā (retāk uz Gaiļezeru), kur bērniņš atrodas neiropatologa, fizioterapeita uzraudzībā. Tur izlemj to, kas bērniņam vajadzīgs, kādas procedūras, kāda aprūpe, kad var doties mājās.

Bērni, kas dzimuši priekšlaikus, ir vienā līmenī ar saviem vienaudžiem ap 2-3 gadu vecumu.

Un tas ir vidējais rādītājs, jāņem ir vērā tas, ka katrs bērniņš ir individualitāte.

Vieglas dzemdības un veselus bērniņus!

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu