Ķirbis - auglības simbols (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ķirbji ir ne tikai garšīgi, bet arī dziednieciski. Šajā par auglības simbolu uzskatītajā dārzenī ir maz kaloriju, daudz vitamīnu, kālija, šķiedrvielu un beta karotīna. Ceptus un vārītus tos ieteicams lietot sirds un asinsvadu slimību, aterosklerozes un aptaukošanās gadījumā. Ķirbju novārījums mazina slāpes un slimniekam pazemina temperatūru.

Augļos ir liels karotīna daudzums, tāpēc rūpniecībā tie kļūst par izejvielu A vitamīnA ieguvei. Ķirbju sastāvā ietilpst daudz hlorīdu, kuri atvieglina nieru darbību,

tāpēc ieteicami ne tikai nieru, bet noderīgi arī kuņģa un zarnu trakta slimniekiem.

Pēdējos gados zinātnieki konstatējuši, ka daudzos gadījumos vairākas slimības izdziedinātas, ja slimnieks lieto dārzeņus un augļus, kuri audzēti no sēklām, kas pirms tam izgājuši caur viņa gremošanas sistēmu. Te atkal jāmin ķirbjaugi, jo to ķīmiskais sastāvs ir vispiemērotākais, lai radītu slimā organisma atveseļošanai nepieciešamās vielas. Informāciju par šādu vielu radīšanas nepieciešamību tie saņem no cilvēka galvenokārt ar savām sēklām, izejot caur tā gremošanas traktu vai arī nonākot saskarē ar konkrētās personas siekalām, sviedriem un bioloģisko starojumu. Lai attīrītu organismu no kaitīgām vielām, speciālisti iesaka lietot ķirbju sulu desmit dienas pa ēdamkarotei trīs reizes dienā pirms ēšanas.

Īpaši labi esot Tibetas ķirbīši ‘Turk’s Turban’.

Dietologi iesaka izmantot ķirbju mīkstumu kopā ar ogu, ābolu, burkānu, seleriju un pētersīļu sakņu sulu. Šāds maisījums uzlabo pašsavaldīšanās spējas, veicina loģisko domāšanu un sekmē saules pinuma darbību. Ķirbju sula normalizē kuņģa un zarnu darbību, stimulē ūdens un sāļu apmaiņu, likvidē vēdera aizcietējumus. Izmanto arī vielmaiņas traucējumu, aptaukošanās, cukura diabēta gadījumā.

Vērtīga ir arī ķirbju miza, kas labi ietekmē kaulus, zobus, nagus un matus.

Mizas satur arī organisko želatīnu, kas nepieciešams kaulu locītavu un skrimšļu stiprībai.

Izstāde
Izstāde Foto: Evija Trifanova / LETA

Košļājot ķirbju sēklas, tiek dezinficēts mutes dobums. No sēklām iegūst arī eļļu, kas satur antioksidantus, neaizstājamās taukskābes un cinku. Ja ir alerģija, mazasinība, artrīts, diabēts, zarnu čūla, pievieno salātiem pāris tējkarošu ķirbju eļļas. Tā spēj ieeļļot kaulu locītavas un nostiprina organismu pret onkoloģiskām slimībām. Lai attīrītu organismu no kaitīgām vielām, jāēd ķirbju salāti. Ikdienā uzturā ķirbjus pievieno zupām, biezputrām, sacepumiem.

Interesanti, ka 85 grami grauzdētu ķirbju sēklu satur tikpat šķiedrvielu, cik viens tomāts.

Ķirbju sēklas ir viens no bagātākajiem cinka avotiem augu pasaulē. Šī minerālviela ir būtiski svarīga imūnsistēmas nostiprināšanai. Sauja ķirbju sēklu satur ceturto daļu sievietei ieteicamās dzelzs dienas devas, jo 100 gramos sēklu ir 15 miligramu dzelzs. Ja ar veselību viss ir kārtībā, tad ķirbi var izmantot kosmētikā – maska no svaiga vai vārīta ķirbja kopā ar augu eļļu noderēs jebkura tipa sejai. Ja ķirbi redz sapnī, var paļauties uz draugiem, liels ķirbis nozīmē bagātību, zaļš ķirbis - lielu prieku, ēst ķirbi - jārūpējas par savu veselību.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu