5 stereotipi par personīgiem fitnesa treneriem (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Sabiedrībā nereti ir dzirdēti izteikumi, ka personīgais treneris ir luksusprece, ko var atļauties tikai bagāti un slaveni cilvēki. Tomēr tā vairs nav jau sen - lielai daļai sabiedrības ir vai jebkad ir bijusi pieredze ar savu treneri. Atzīšos, man šī bija pirmā reize un mans viedoklis par trenera - klienta attiecībām ir mainījies. Laikam tomēr ar šo visu ir saistāms daudz dažādu stereotipu!

 
Foto: flickr.com/bfil

Savs treneris ir izrādīšanās...

Tā tomēr laikam nebūs, jo, ja esi izvēlējies savu treneri, tas nozīmē, ka tevi patiešām uztrauc sava veselība un tu vēlies ar sportu nodarboties pareizi.

Tu jau ar treneri nedodies pastaigāties, bet nododies fiziskam darbam.

Ja vēlies rezultātu droši, personalizēti un ātri. Kopā ar treneri vingrosi droši, efektīvi, atbilstoši savai sagatavotībai, veselības stāvoklim un arī personīgajām īpašībām. Sākot apmeklēt sporta klubu, iesācējam ir vajadzīgs vismaz pusgads, lai tiktu pie kārotā rezultāta.

Ar trenera palīdzību redzams un jūtams rezultāts tiks sasniegts jau pēc pusotra līdz 3 mēnešiem. Tāpat arī ne visiem patīk un ir piemērotas kolektīvās grupu nodarbības, kur treneris izvēlas tādu slodzi, ko var paveikt vairākums.

Iesācējs riskē iegūt pārslodzi, savukārt pieredzējušam vingrotājam esošā slodze var būt par vieglu.

Blakus esošs personīgais treneris arī neļaus «halturēt»

, jo tomēr lielajam vairumam sporta klubu klientu ir tieksme sevi žēlot un nevingrot ar pilnu atdevi.

Trenera padoms noderēs arī pieredzējušiem vingrotājiem, piemēram, kā pamainīt treniņa programmu, lai slodze dotu vajadzīgo rezultātu. Kāds varbūt izsauksies – kam man treneris, es visu zinu pats! Tomēr arī daļa «zinātāju» vai nu pilda vingrinājumu nepareizi, vai arī tik labi nepārzina fizioloģiju vai treniņu uzbūves principus.

 
Foto: flickr.com/deux

Savs treneris ir sporta kluba iespēja nopelnīt vairāk

Latvijā diemžēl nav vienotas cenu sistēmas personīgā trenera pakalpojumiem, katrā sporta klubā tās var atšķirties. Vidēji personīgā trenera cena var svārstīties no 10 līdz 30 EUR par treniņu. Vidēji nepieciešami 2 – 3 treniņi nedēļā.

Plus jāpierēķina papildu izmaksas par abonementu un treniņprogrammu, ja tas nepieciešams. Treniņprogrammas izmaksas svārstās no 15 līdz 60 un vairāk EUR atkarībā no tā, cik ilgam laikam tā tiek veidota un vai tiek sastādīts arī ēšanas un treniņu plāns. Bieži personīgais treneris ir nepieciešams tikai neilgu laiku, piemēram, mēnesi vai divus, un pēc tam jau cilvēks, zinot treniņa pamatprincipus, var vingrot pats.

Iespējams, ka kādam tas šķiet dārgs prieks.

Tomēr tā ir nauda, ko tērējam savai veselībai.

Ļoti daudzas slimības ir iespējams novērst, ievērojot mērenību ēšanā un pareizi vingrojot.

Mēs pērkam dārgas mašīnas, planšetdatorus, drēbes un pārtiku, bet, kad veselība sāk klibot, maksājam ārstiem un tērējam naudu par zālēm. Vai nebūtu prātīgāk ieguldīt naudu savas veselības uzturēšanā un saglabāšanā?

 
Foto: flickr.com/drjimiglide

Attiecības ar treneri var jaukt baudu sportot

Nereti domājam: aiziešu uz sporta klubu, piešķirs man treneri, kurš man nepatiks, un ko tad es iesākšu?... Vai piešķirs man tāaadu treneri,

ka noslīkšu kompleksos par savu ķermeni vai fizisko potenciālu...

Kam man tādu kaunu, labāk ne...

Patiesībā visbiežāk savu treneri cilvēki noskata sporta klubā, ko apmeklē. Pirms sāk vingrošanu, ar klientu notiek saruna, kurā noskaidro klienta vēlmes un veselības problēmas, ja nepieciešams, notiek arī mērījumi vai kāds fiziskās sagatavotības tests darbaspēju noteikšanai.

Un tev jebkurā laikā ir iespēja no trenera atteikties vai to nomainīt pret citu - neviens uz tevi ar baltu aci neskatīsies.

 
Foto: flickrcom/emelec

Savu treneri izvēlas tikai tie, kas vēlas ar sportu nodarboties profesionāli

Muļķības. Nav tā, ka sporta klubā ar savu treneri trenējas tikai profesionālu mērķu vadīti cilvēki. Noteikti tas iesakāms iesācējiem, cilvēkiem ar veselības problēmām, grūtniecēm, vecākiem cilvēkiem un jauniešiem, profesionāliem sportistiem, kā arī jebkuram, kam nepieciešams iegūt formu, piemēram, līgavai pirms kāzām.

Personīgais treneris ir laba alternatīva arī tiem, kuriem nepatīk kolektīvās grupu nodarbības un gribas personiskāku attieksmi.

 
Foto: flickr.com/mcas_cherry_point

Pie termina «treneris» var tikt jebkurš kluba darbinieks

Tā tas diemžēl nav. Jāatzīst, ka diemžēl ir vietas, kur par t.s. «treneriem» strādā cilvēki bez attiecīgas izglītības, kas tomēr ir viens no svarīgākajiem aspektiem. Noteikti janoskaidro, vai trenerim ir attiecīga izglītība. Treneris ir sava veida ārstniecības persona, tāpēc

nepieciešamas zināšanas anatomijā, fizioloģijā, treniņu metodikā, arī psiholoģijā u.c.

Ieteiktu pavērot treneri arī darbā – vadot vai nu nodarbības, vai personālo treniņu.

Tas, ka treneris pats ir augstas klases sportists, ne vienmēr nozīmē arī to, ka viņš ir labs kā personiskais treneris, nepieciešamas gan praktiskas, gan teorētiskas zināšanas, prasme strādāt ar cilvēkiem u.c. Nu un, protams, arī personiskās īpašības. Vienam patiks stingrs, nerunīgs treneris, citam savukārt svarīgi ir izrunāties un pat izkratīt sirdi.

Viens no svarīgākajiem aspektiem ir trenera izglītība un zināšanas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu