Ko tu zini par āboliem? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Tuvojoties ābolu sezonai, galdā arvien biežāk tiek celti vietējie āboli. Latvijā biežāk sastopamas aptuveni 15 šo veselīgo augļu šķirnes, taču pasaulē to ir vairāk nekā 7500. Dažādas ābolu šķirnes nogatavojas no augusta līdz pat novembrim, bet, pareizi uzglabāti, šie augļi pieejami līdz pat pavasarim.

«Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem tā neierobežotā izmantojuma dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizstājēju, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai,» norāda AS LIDO šefpavāre Ilga Joma. «Viens no maniem iecienītākajiem ābolu ēdieniem ir ābolu – brūkleņu pankūkas. Lai tās pagatavotu, nepieciešams viens kilograms Latvijā audzētu ābolu, 200 g miltu (pēc izvēles), ēdamkarote vaniļas cukura, viena glāze brūkleņu, divas ēdamkarotes cukura un šķipsniņa sāls. Lai pagatavotu pankūkas, ar mikseri nedaudz sakuļ olas, tām pievieno miltus, kas izsijāti caur sietu. Pievieno bez serdēm uz rupjās rīves sarīvētus ābolus, vaniļas cukuru, brūklenes, cukuru un sāli. Visu samaisa līdz bieza krējuma konsistencei. Uzkarsē pannu un cep olīveļļā nelielas pankūciņas, līdz tās ir zeltaini brūnas. Pēc izvēles, pasniedz ar krējumu, putukrējumu, saldējumu, ievārījumiem, medu vai augļu sīrupiem.»

Interesanti un noderīgi fakti par āboliem

  • Par ābeļu izcelsmes vietu tiek uzskatīta Centrālā Āzija, kur to senākās savvaļas radinieces atrodamas joprojām.
  • Ābeles ir rožu dzimtas koki.
  • Vēstures fakti liecina, ka ābeles ir pirmie kultivētie koki pasaulē.
  • Mūsdienās pasaulē sastopamas vairāk nekā 7500 ābeļu šķirnes.
  • Līdz šim

    smagākais ābols reģistrēts Japānā 2005. gadā, un tas svēris 1,849 kg.

  • Āboli ir labāks pretmiega līdzeklis nekā kafija, jo to sastāvā esošie cukuri ir daudz iedarbīgāki nekā kofeīns.
  • Vārda «ādamābols» izcelsme saistās ar Ādamu, Ievu un aizliegto augli, un uzskatu, ka tas radies, Ādamam aizrijoties ar aizliegto augli, kas iesprūdis kaklā kā sods un mūžīgs atgādinājums.
  • Viena no teorijām vēsta, ka Īzakam Ņūtonam ideja par gravitācijas teoriju ienākusi prātā, kad viņam, sēžot zem ābeles, uz galvas uzkritis ābols.
  • Āboli

    satur vairāk nekā 50 vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un augļskābju.

  • Āboli tiek dēvēti par dabiskajām zobu birstēm, jo, tos ēdot, tiek balināti zobi un masētas smaganas.
  • Vienā vidēja izmēra svaigā ābolā ar mizu un serdi ir aptuveni 80 kaloriju.
  • Angļu valodā ir paruna, kura saka: «Apēd divus ābolus ik dienu, un dakteri nevajadzēs nevienu.»
  • Gatavojot ēdienus, kuros nepieciešami svaigi āboli, lai tie nekļūtu brūni, āboli uz īsu mirkli jāiemērc citronu vai ananasu sulā. Savukārt, pasniedzot sagrieztus augļus, āboli nekļūs brūni, ja pēc sagriešanas tos iemērksiet vieglā sālsūdenī.
  • Lai āboli ilgāk uzglabātos svaigi mājas apstākļos, tos ieteicams turēt tumšā un vēsā vietā vai ledusskapī, ievietotus atsevišķā maisiņā.
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu