Vai zini, cik bieži ir jāmazgā krūšturi, jātīra telefons un jāmaina palags?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Mazgāšanai un tīrīšanai ir liela nozīme mūsu dzīvē, jo to darām teju ik dienu. Skaidrs, ka trauki tiek mazgāti katru dienu, bet vai zini, cik bieži ir jāmazgā tādas lietas kā krūšturi, džinsi un jātīra gultas matracis? Iespējams, ka daudzas lietas mēs tīrām un mazgājam nepareizi...

Tavs viedtālrunis - katru dienu!

Vai maz zināji, ka savs viedtālrunis, kuru tu lieto vairākas reizes dienā, būtu jātīra ar antibakteriālajām salvetēm katru dienu? Liekas pārāk pedantiski... Pētījumi atklāj, ka

saviem telefoniem aktīvas darba dienas laikā mēs pieskaramies aptuveni 150 reizes,

bet amerikāņu zinātnieki atklājuši 7000 baktēriju veidu, kas mitinājušās 51 telefonā, raksta dailymail.co.uk. Protams, tikai dažas no tām ir mūsu veselībai kaitīgas, bet kuru no tām mēs noķersim, ir tīrā laimes spēle...

Gultas palagi - 1 reizi nedēļā!

Katru dienu cilvēkam atmirst ap 1000 ādas šūnām, un visbiežāk tas notiek tieši gultā.

Vai zināji, ka ik nakti mēs izsvīstam litru sviedru?

Atmirušās ādas šūnas un mūsu sviedri ir teicama maltīte putekļu ērcītēm. Aptaujas atklāj, ka cilvēki palagus maina reti - 1/10 daļa atzina, ka to dara tikai vienu reizi mēnesī. Viena trešdaļa aptaujāto palagus maina ik pēc divām nedēļām, apstiprina YouGov pētījums. Palagus iesaka mazgāt vienu reizi nedēļā, un noteikti vismaz 60 grādu temperatūrā, lai iznīcinātu baktērijas. Ja ļauj laika apstākļi, tad gultasveļu iesaka žāvēt tiešos saules staros, bet ja ne - tad

vismaz visu rūpīgi izgludināt ar karstu (200 oC) gludekli.
Foto: PantherMedia/ScanPix

Spilveni ar sintētisko pildījumu - reizi 3 mēnešos

Lielākajai daļai no mums mājās ir sintētiska pildījuma spilveni, kuri, kā izrādās, ir jātīra reizi trijos mēnešos. Sintētiskais materiāls, kas ir kā sūklis, sviedrus uzsūc spilvena iekšpusē, kur savairojas baktērijas un putekļu ērcītes. Tas skan pretīgi, bet ārsti ir atklājuši, ka 1/3 no šāda tipa netīrīta spilvena svara var sastāvēt no nomirušām putekļu ērcītēm, to izkārnījumiem un mūsu atmirušās ādas.

Vidēji netīrā spilvenā dzīvo līdz pat 16 sugu sēnīšu un baktēriju.

Tā kā lielākā daļa sintētisko spilvenu ir izmazgājami veļas mašīnā - iepazīsties ar noteikumiem, uzgriez vēlamo temperatūru un mazgā tos, izmantojot šķidro veļas mazgāšanas līdzekli, jo pulveris var atstāt pēdas. Skalot iesaka divreiz. Bet, ja spilvenus žāvēsi žāvētājā, - ievieto līdzās tenisa bumbiņu, kas kārtīgi «izsitīs» spilvenus žāvēšanas režīmā un neļaus pildījumam palikt slapjam.

Gultas matracis - reizi 6 mēnešos!

Viss iepriekš apspriestais par atmirušu ādu, sviedriem un putekļu ērcītēm attiecas arī uz gultas matraci. Vēl vairāk, matracī, piemēram, norovīruss var izdzīvot līdz pat 6 nedēļām. Saprotams, ka matrača izmēra dēļ nevaram bieži to tīrīt, bet vismaz reizi 6 mēnešos to vajadzētu kārtīgi izvēdināt. Tāpat reizi mēnesī pārslaukiet matraci ar slapju salveti un tīrīšanas līdzekli - tad apgrieziet to otrādi.

Ērti ir virsmatrači, kurus var viegli noņemt un izmazgāt veļas mašīnā.

Iemīļotie džinsi - ik pēc piecām vilkšanas reizēm!

Ikdienā valkājamie džinsi būtu jāmazgā ne biežāk kā pēc piecām vilkšanas reizēm - tas tāpēc, lai saglabātu auduma krāsu un džinsu materiāla šķiedru elastību.

«Vai zināji, ka džinsi jāmazgā aukstā ūdenī? Auksts nozīmē 0 grādi, nevis 30,» apgalvo džinsu ražotāja Donna Ida.

«Ja jums ir kādi dārgi un īpaši mīļi džinsi, tad varat tos arī sasaldēt speciālā maisiņā - tā jūs iznīcināsiet baktērijas, izvairoties no džinsu mazgāšanas.» Ja mazgājat džinsus, atcerieties, tos izvilkt uz kreiso pusi, lai aizsargātu ne tikai audumu, bet arī pogas, kniedes un rāvējslēdzēju.

Krūšturi - pēc 2 uzvilkšanas reizēm!

Atzīsties - vai tu mazgā krūšturus ar rokām vai veļas mašīnā? Domāju, ka lielākā daļa to tomēr dara veļasmašīnā - saudzējošā režīmā. Izrādās, arī šis režīms spēj krietni pabojāt apakšveļas elastību un saīsināt tās lietderīgumu. Tāpēc vislabāk mazgāt ar rokām. Tad krūšturi žāvēt istabas temperatūrā, nevis novietot uz radiatoriem. Straujš karstums bojā apakšveļas materiālā esošo likru. «Nav noslēpums, ka, sievietēm vispirms sāk svīst krūšu apvidus, kur nēsājam krūšturi. Tāpēc būtiski ir šo apakšveļas gabalu mazgāt bieži. Parasti mēs tā darām ar apakšbiksēm, bet krūšturus ignorējam - tas nav pareizi un higiēniski,» uzsver apakšveļas ražotājfirmas eksperte Kellija Dunmore. Cik ilgs ir krūštura mūžs?

«Krūšturim būtu jākalpo līdz pat 12 mēnešiem,» zina teikt apakšveļas eksperte.

Naudas maks - reizi nedēļā!

Vislielākais baktēriju perēklis esot sieviešu somiņa, kurā atrodas arī naudas maks. Ar naudas maku mēs izejam īpaši publiskās vietās, un pat fakts, ka bieži mazgā rokas, tevi var neglābt, tikko rokās paņem savu naudas maku. Cerams, ka, stāvot rindā, tev nav ieradums naudas maku turēt pie lūpām... Kā tad tīrīt naudas maku? Pietiks, ja ar antibakteriālu salveti to apslaucīsi reizi nedēļā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu