Lai pēdiņas mīkstas un neplaisā papēži... (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Sausa, sasprēgājusi āda uz papēžiem var šķist vien nepietiekamas kopšanas rezultāts, taču plaisas uz papēžiem var liecināt arī par novājinātu organismu.

Atšķirībā no citām ķermeņa daļām pēdas klāj āda, kam ir daudz biezāks ragveida slānis un lielāks daudzums tauku dziedzeru. Cilvēkam pārvietojoties, pēdas izjūt nepārtrauktu spiedienu, tāpēc sabiezējušais ragslānis veidojas kā aizsargslānis audiem. Pēdām izjūtot lielu spiedienu (ilgstoša staigāšana, neērti apavi u.tml.), ādas biezēšana palielinās un biezais ādas slānis veidojas ātrāk. Tomēr to var veicināt stāvošs darbs, arī vispārējas veselības problēmas, piemēram, vielmaiņas traucējumi vai diabēts, vitamīnu trūkums (piemēram, A un E), kāju sēnīte, liekais svars, nepiemēroti apavi, plakanā pēda,

nepareizi veikts pedikīrs vai pat nepietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana.

Tāpēc pēdu ādai jāpievērš uzmanība, jo tā var signalizēt par organisma kopējo stāvokli.

Lai papēži neplaisātu

Farmaceits uzsver, ka pēdu pareiza apkope sākas ar pareizu zeķu un apavu izvēli, jo, piemēram, pastiprinātas svīšanas problēmas sākas tieši ar neatbilstošu – pārāk ciešu, platu vai sintētisku apavu izvēli, kā arī sintētiska materiāla zeķu nēsāšanu. Iegādājoties apavus, vislabāk būtu ieguldīt naudu dabiska un mīksta materiāla apavos, kas ir ērti, nespiež kāju un ir vieglāk elpojoši. Nepieciešamības gadījumā jālieto ortopēdiskais vai fizioloģiskais ieliktnītis. Tāpat būtiski izvēlēties kokvilnas zeķes, jo sintētisku materiālu zeķēs pēda brīvi neelpo, kā rezultātā rodas pastiprināta svīšana.

Uzmanība jāpievērš arī apavu apkopei – jāizmanto apavu aerosols, kas novērsīs mikrobu rašanos apavos.

Ieteicams diendienā, īpaši siltā laikā, nelietot vienus un tos pašus apavus.

Padomi pēdu kopšanai ikdienā

Kā uzsver BENU aptieku farmaceits, vienlīdz būtiski kā izvēlēties atbilstošus apavus un zeķes ir arī pienācīgi rūpēties par pēdu higiēnu, tās atbilstoši mazgājot un apkopjot. Lai mājas apstākļos veiktu pilnvērtīgu pēdu apkopi, nepieciešami vien daži palīglīdzekļi – pēdu vīle, pumeks, ziepes (vēlams lietot ziepes ar neitrālu PH vai ziepes bērniem), kāju krēms (barojošs un atjaunojošs vai mitrinošs un atsvaidzinošs), nagu knaiblītes, kāju mērcēšanai pievienojamie sāļi un nagu eļļa.

Būtiskākais, rūpējoties par pēdām ikdienā, ir regulāra kāju mazgāšana.

Kājas reizi dienā, vēlams vakarā, jāmazgā zem tekoša ūdens.

Kāju mazgāšanai var izmantot ziepes. Tomēr katru dienu ziepes lietot nevajadzētu, jo ikdienas lietošana var sausināt pēdu ādu, kā arī mainīt ādas dabisko mikrofloru, kas nozīmē, ka baktērijas pierod pie ziepju sastāva un izdzīvo. Pēc mazgāšanas kājas jānosusina, īpašu uzmanību pievēršot arī pirkstu starpām, jo nenosusinātas, mitras pirkstu starpas sasūt un palielinās sēnīšu infekcijas risks. Pēc pēdu mazgāšanas ieteicams pēdas ieziest ar atbilstošu barojošu un atjaunojošu krēmu vakarā vai mitrinošu un atsvaidzinošu krēmu no rīta (pastiprinātas svīšanas gadījumā jāizmanto tikai atsvaidzinošs, mazliet mitrinošs krēms). Krēmu lietošana palīdzēs kājām uzturēt dabisko mitruma līmeni. Rūpīgāku pēdu apkopi, kas ietver arī ādas noberšanu ar vīli un pumeku, vēlams veikt reizi nedēļā.

Kā kopt plaisājošus papēžus

Ja āda uz papēžiem ir izteikti sausa, sabiezējusi un plaisā, no sabiezējumiem nāksies atbrīvoties pakāpeniski. Kā skaidro farmaceits, atbrīvošanās no sausas ādas uz papēžiem ir īpaši būtiska, jo, tai sākot plaisāt, rievās var uzkrāties mikrobi un izraisīt nopietnas infekcijas. Nekādā gadījumā sabiezējumus nedrīkst griezt ar šķērēm, jo šādā veidā iespējams iegūt infekcijas. Farmaceits uzsver, ka būtiski ik pēc diviem mēnešiem mainīt pumeku un pēdu vīli (pat ja tie netiek intensīvi izmantoti), jo šo instrumentu raupjās virsmas ir ļoti labvēlīga vide mikrobu un sēnīšu infekciju attīstībai. Sausu papēžu ārstēšanai var izmantot eļļas, piemēram, propolisa - eļļas šķīdumu.

Var veikt rīcineļļas procedūras un uz nakti papēžiem uzlikt kompresi – siltā rīcineļļā samērcētu marli.

Sausu papēžu ārstēšanai var izmantot arī bišu vaska ziedi.

Lai atvieglotu ikdienu sāpošām pēdām un neļautu rasties sacietējumiem, kurpju iekšpusē var ielīmēt speciālus silikona papēdīšus. Tomēr, ja papēžu plaisas ir dziļas, sāpīgas un asiņo un pašu spēkiem tās neuzdodas saārstēt, tad jādodas pie speciālista – podologa, kurš ar speciāliem instrumentiem apstrādās papēžu plaisas un ādu, tā paātrinot brūču sadzīšanu. Vienlaikus speciālists noskaidros problēmu iespējamos iemeslus un sniegs rekomendācijas turpmākai ādu kopšanai, kā rezultātā ļoti būtiski uzlabosies jūsu pašsajūta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu