Ko sliktu tev var nodarīt viens kartupelis nedēļā?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kartupeļi ikdienas uzturā var būt nozīmīgs faktors ceļā uz diabētu grūtniecības laikā, noskaidrots ļoti apjomīgā pētījumā.

Apjomīgais pētījums veikts 10 gadu periodā Hārvardas Medicīnas skolā, tajā piedalījās 15000 sieviešu.

Sieviete, kura ēd kartupeļus nedēļu pirms grūtniecības iestāšanās, par 20% vairāk sevi pakļauj diabēta riskam. Diabēta risks palielinās līdz 27%, ja sieviete ēd kartupeļus divas reizes nedēļā. Ja kartupeļus ēd piecas reizes nedēļā, diabēta risks paaugstinās līdz 50%. Protams, aprēķinot diabēta risku, ņemts vērā grūtnieces svars un apēsto kartupeļu daudzums.

Pētījumā pierādīts, ka tad, ja sievietes kartupeļu vietā izvēlas citus dārzeņus vai pākšaugus, risks saslimt ar diabētu grūtniecības laikā samazinās par 10%.

Pētījumā konstatēts, ka 854 grūtnieces no eksperimenta dalībniecēm skāra tā sauktais gestācijas diabēts - kas parasti izzūd pēc dzemdībām, bet var novest arī pie otrā tipa diabēta.

Hārvardas Medicīnas skolas zinātnieki domā, ka diabēta izraisīšanā vainojama kartupeļos esošā ciete.

Pētījumā teikts, ka viena porcija ir viens vārīts vai cepts kartupelis, 237 ml kartupeļu biezeņa vai 113 g kartupeļu čipsu.

Pētījuma autori uzsver: pētījums nepierādīja, ka kartupeļi izraisa diabētu. Pētnieki teica, ka kartupeļu patēriņš pirms grūtniecības «bija nozīmīgi saistīts ar paaugstinātu risku [saslimt ar diabētu]».

Lai šo jautājumu izpētītu padziļināti, pētījumi jāturpina.

Pētnieki saka, ka viņu uztura ieteikumi pēc pētījuma ir tādi paši, kā iepriekš – dažādot cieti saturošu pārtikas produktu izvēli, bet neaizmirst arī kartupeļus, kuri sagatavoti ar visu mizu, kā arī dažādus pilngraudu produktus, raksta «Daily Mail».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu